Vi mötas i St. Louis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vi mötas i St. Louis
(Meet me in St. Louis)
Vi mötas i St. Louis
Genre Drama/Musikal
Regissör Vincente Minnelli
Producent Arthur Freed
Manus Sally Benson, Irving Brecher, Fred F. Finklehoffe
Skådespelare Judy Garland, Mary Astor, Margaret O'Brien, Lucille Bremer, Leon Ames, Hugh Marlowe m.fl
Originalmusik Ralph Blane, Hugh Martin, Nacio Herb Brown, Arthur Freed m.fl.
Produktionsbolag MGM
Premiär 1944
Speltid 108 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

Vi mötas i St. Louis, amerikansk film, musikal, från 1944, regisserad av Vincente Minnelli och med bl.a Judy Garland och Mary Astor i huvudrollerna. Filmen hade premiär i USA den 22 november 1944, och i Sverige den 26 december 1945. Filmen är inspelad i Technicolor.

Margaret O'Brien tilldelades en Oscar för sin insats som lillasyster Tootie i filmen. Filmen var även nominerad i ytterligare fyra klasser, bland annat "Bästa manus" och "Bästa originalmusik".

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om livet för en familj bosatta i Saint Louis 1903-1904. Hela staden väntar på att den stora världsutställningen ska invigas. I fokus står systrarna Rose (Lucille Bremer) och Esther (Judy Garland) som bekymrar sig för hur de ska få tag i varsin pojkvän, Esther är olyckligt kär i grannpojken (Tom Drake). En dag kommer far i huset (Leon Ames) hem och berättar att familjen skall flytta till New York, mot den övriga familjens vilja.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmens producent, Arthur Freed, hade fått idén till filmen 1942 när han hade läst några kortare historier skrivna av Sally Benson i tidningen The New Yorker Magazine. Historierna handlade om hennes uppväxt i Saint Louis. Han tyckte att hennes historier skulle passa perfekt som en musikal.

Arthur Freed kände direkt att Judy Garland skulle passa perfekt för filmen. Judy Garland själv var först inte särskilt intresserad, hon ville hellre göra mer vuxna roller. Men till slut gav hon med sig, och efteråt har hon sagt att filmen blev en av hennes bästa.

Filmen spelades in på MGM:s område i Culver City, husen och gatorna var de samma som man tidigare använt i bland annat Andy Hardy-filmerna.

Låten The Trolley Song blev mycket populär, singeln med den låten sålde i en halv miljon exemplar.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]