Viceguvernör

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Viceguvernör är en titel för en hög statlig ämbetsman som, typiskt sett, konstitutionellt står näst i rang efter en guvernör. Det är en titel som används på olika sätt i olika länder och delar av länder, varför en närmare generell definition inte låter sig göras.

Titeln viceguvernör är vanlig i engelsktalande länder (lieutenant governor eller lieutenant-governor).

Viceguvernörer i olika länder

Australien

Delstaterna i Australien har viceguvernörer utan egen makt knuten till titeln, men träder in i delstatens guvernörs ställe när guvernören inte är i tjänst. I flera delstater är ordföranden för delstatens högsta domstol även viceguvernör, exempelvis New South Wales och Victoria.

Guernsey

Guernsey har drottningens högsta befallningshavare titeln viceguvernör och fungerar de facto som statschef.

Indien

Den högsta positionen i indiska unionsterritorier har titeln viceguvernör, medan den högsta positionen i delstaterna är guvernör.

Isle of Man

Isle of Man är viceguvernören representant för Lord of Mann, nämligen drottning Elizabeth II. Viceguvernören är ofta en tidigare diplomat eller hög militär. Ingen infödd manxbo har någonsin varit viceguvernör av Isle of Man.

Jersey

Jersey har drottningens högsta befallningshavare titeln viceguvernör och fungerar de facto som statschef.

Kanada

I Kanada har drottningens högsta befallningshavare i de olika provinserna titeln viceguvernör, medan hennes ställföreträdare för hela Kanada har titeln generalguvernör.

Samväldesländer

I flera samväldesländer är viceguvernören vice statschef.

USA

De flesta amerikanska delstater och territorier har en viceguvernör som står näst i rang till guvernören och träder in i guvernörens ställe om guvernören tillfälligt eller permanent blir oförmögen att utöva sin tjänst. Varje delstat är själv suverän att besluta om detta.

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia. Se även sidor som den sidan länkar till.