Victor Davis Hanson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Victor Davis Hanson
Victor Davis Hanson.jpg
Född5 september 1953[1] (66 år)
FowlerUSA
MedborgarskapUSA
Utbildad vidStanforduniversitetet, University of California, Santa Cruz och Selma High School Blue pencil.svg
SysselsättningHistoriker, journalist, universitetslärare, antikvetare
ArbetsgivareCalifornia State University, Fresno
Hoover Institution
Politiskt partiRepublikanska partiet
UtmärkelserNational Humanities Medal (2007)
Webbplatsvictorhanson.com
Redigera Wikidata

Victor Davis Hanson, född 5 september 1953 i Fowler i Kalifornien, är en amerikansk militärhistoriker och politisk debattör. Hanson är mest känd som expert på antik krigföring och för sina kommentarer kring det moderna kriget. Numera är han en Senior Fellow vid Hoover Institution, men var länge professor vid California State University i Fresno. Han driver också en egen vingård och har skrivit om sociala trender rörande jordbruk och agrarianism.

Carnage & Culture[redigera | redigera wikitext]

Hansons är kanske mest berömd för boken Carnage and Culture där han argumenterar för att den västerländska civilisationens militära dominans, som tog sin början med de antika grekerna, är resultatet av grundläggande och inneboende egenskaper i den västerländska kulturen. Hanson tar avstånd från förklaringar utifrån ras och kritiserar förklaringar som bygger på miljö, vilka har lagts fram av författare som Jared Diamond i Guns, Germs and Steel.

Enligt Hanson är det västerländska värden som politisk frihet, kapitalism, individualism, demokrati, rationalism och en fri debatt som skapar en speciellt dödlig kombination när de appliceras på krigföring. Länder från andra civilisationer kan vinna enstaka segrar i ett krig mot ett västerländskt samhälle, men i det längre perspektivet kommer det Hanson kallar "Western way of war" att segra. Hanson understryker att västerländsk krigföring inte nödvändigtvis är mer (eller mindre) moraliskt än den krigföring som andra kulturer praktiserar; hans argument är endast att den västerländska krigföringens förödande kraft och förmåga att få till avgöranden är oöverträffad.

Hanson undersöker nio historiska slag i Carnage and Culture, där vart och ett får illustrera en aspekt av den västerländska kulturen som Hanson anser bidrar till dominansen för den västerländska krigföringen. De slag eller fälttåg som tas upp är: slaget vid Salamis (480 f.Kr.; fria medborgare), slaget vid Gaugamela (331 f.Kr.; det avgörande slaget), slaget vid Cannae (216 f.Kr.; medborgerlig militarism), slaget vid Tours/Poitiers (732; infanteri), slaget vid Tenochtitlan (1521; teknologi och rationalism), slaget vid Lepanto (1571; kapitalism), slaget vid Rorke's Drift (1879; disciplin), slaget vid Midway (1942; individualism) och Tet-offensiven (1968; oenighet).

Carnage and Culture skrevs före terroristattackerna 11 september 2001, men dess budskap att västerlandet och "Western way of war" i slutändan alltid segrar gjorde boken till en best-seller efter attackerna. Hanson gav då ut boken på nytt med ett nytt efterord där han explicit skrev att USA kommer att vinna kriget mot terrorismen just på grund av de anledningar som boken tog upp.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB författare ID: 114683, omnämnd som: Victor Davis Hanson, läst: 9 oktober 2017