Victoria Melita av Sachsen-Coburg-Gotha

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Victoria Melita av Sachsen-Coburg-Gotha
Vitoria Melita.JPG
Född25 november 1876[1][2][3]
San Anton, Malta
Död2 mars 1936[1][2][3] (59 år)
Amorbach
BegravdRosenaus slott[4]
MedborgarskapKejsardömet Ryssland
SysselsättningAristokrat
MakeErnst Ludvig av Hessen
(g. 1894–1901, skilsmässa)[5]
Kirill Vladimirovitj av Ryssland
(g. 1905–1936, personens död)[5]
BarnElisabeth af Hessen og ved Rhinen (f. 1895)
dødfødt søn von Hessen-Darmstadt (f. 1900)[6]
Marija Romanova (f. 1907)
Kira Romanova (f. 1909)
Vladimir Kirillovitj av Ryssland (f. 1917)[6]
FöräldrarAlfred av Sachsen-Coburg-Gotha
Maria Alexandrovna av Ryssland
SläktingarMarie av Edinburgh (syskon)
Prinsessan Alexandra av Sachsen-Coburg-Gotha (syskon)
Utmärkelser
Kungliga Viktoria- och Albertsorden
Hessiska Filip den ädelmodiges orden
Rumänska kronorden
Maria-Lovisaorden
Louise-orden
Sankta Katarinas orden
Storbritanniska Johanniterorden
Indiska kronorden
Kungliga röda korset
Heraldiskt vapen
Arms of Victoria Melita of Edinburgh.svg
Redigera Wikidata

Victoria Melita av Sachsen-Coburg-Gotha, född 25 november 1876 i San Antonpalatset på Malta, död 2 mars 1936 i Amorbach i Bayern i Tyskland, var storhertiginna av Hessen och storfurstinna av Ryssland. Hon var dotter till hertig Alfred av Sachsen-Coburg-Gotha och Maria Alexandrovna av Ryssland. Hon gifte sig 1894 med sin kusin storhertig Ernst Ludvig av Hessen, skilde sig från honom 1901 och gifte 1905 om sig med sin kusin storfurst Kirill Vladimirovitj av Ryssland. Hennes andra äktenskap orsakade skandal eftersom hon var frånskild och på grund av att paret var kusiner, vilket var förbjudet enligt den ortodoxa tron, och paret fråntogs sina titlar och maken sin plats i tronföljden. De levde i Paris fram till 1909, då de kunde bosätta sig i Ryssland och fick en plats i tronföljden och kejserlig status. Hon var genom sitt äktenskap titulärkejsarinna av Ryssland 1924-1936, då maken förklarade sig rysk pretendent.

Tidigt liv[redigera | redigera wikitext]

Victoria fick en sträng uppfostran och beskrivs som blyg och allvarlig, inte vacker men attraktiv och tilldragande. Hon var inom familjen känd som "Ducky". Familjen levde i Tyskland från 1889, då fadern blev tronarvinge till tronen i Sachsen-Coburg-Gotha. Hon mötte Kirill Vladimirovitj av Ryssland under ett besök i Ryssland 1891 och paret blev förälskade i varandra, men fick inte gifta sig eftersom ett äktenskap mellan kusiner var förbjudet enligt den ortodoxa tron.

Hennes farmor Viktoria I av Storbritannien observerade att hon kom väl överens med sin andre kusin, Ernst Ludvig av Hessen, och deras äktenskap arrangerades mot båda parters vilja 1894. Bröllopet i Coburg var en av sin tids största händelser inom kungliga kretsar och en stor del av Europas hov var närvarande. Det var vid detta tillfälle som hennes svägerska, den blivande tsaritsan Alexandra av Hessen, mötte tsar Nikolaj II av Ryssland för första gången.

Storhertiginna av Hessen[redigera | redigera wikitext]

Dottern Elisabeth av Hessen föddes 1895. Äktenskapet blev snart olyckligt och makarna levde skilda liv, med vitt skilda intressen. De tyckte dock båda om att arrangera informella fester för unga vänner, och deras hem beskrivs som ett centrum för nöjen och fest. Hon tyckte dock illa om sin roll som storhertiginna, representerade dåligt och gjorde sig illa omtyckt med sin ignorans av konventionen och vad som ansågs passande, vilket ledde till våldsamma konflikter med maken. Då hon 1897 ertappade honom med att vara otrogen med en man, avslutades i realiteten deras förhållande.

Kontrahenternas respektive farmor och mormor, Viktoria I av Storbritannien, vägrade tillåta dem en skilsmässa på grund av deras dotter, men då hon dog 1901 kunde skilsmässan genomföras till lättnad för båda parter, med delad vårdnad om dottern och Victoria flyttade till sin mor på Rivieran. Skilsmässan orsakade en enorm skandal i Europas kungliga kretsar. Dottern Elisabeth dog av tyfus 1903.

Storfurstinna av Ryssland[redigera | redigera wikitext]

Medvetenheten som fanns om att Victoria och Kirill Vladimirovitj av Ryssland fortfarande var förälskade i varandra gjorde att Kirill förvisades till Asien på rekommendation av tsaritsan, Victorias före detta svägerska. Kirills föräldrar tyckte också illa om förälskelsen och hans mor försökte övertala honom att ta Victoria enbart till älskarinna. Efter att ha deltagit i rysk-japanska kriget återvände Kirill till Ryssland som krigshjälte och fick därmed tillstånd att åka utomlands. Han reste direkt till Tyskland där han gifte sig med Victoria 1905. Han fråntogs då sitt underhåll och förvisades från Ryssland, och paret levde i Paris på underhåll från sina föräldrar. Victoria konverterade till den ortodoxa tron 1907, samma år som dottern Maria föddes. Den andra dottern Kira föddes 1909 och sonen Vladimir 1917, i Borgå.

År 1909 fick paret tillåtelse att bosätta sig i Ryssland, efter att ett antal dödsfall hade placerat Kirill som trea i tronföljdsordningen. Victoria deltog ivrigt i Sankt Petersburgs societet där hon arrangerade baler och blev känd för sin originella inredning och de fantasifulla porträtten av sina vänner. Under första världskriget arbetade hon som sjuksköterska för röda korset och organiserade en sjukvårdsambulans som beskrevs som en av de mest effektiva organisationerna i Ryssland.

Efter tsarens abdikation under ryska revolutionen 1917 gjorde maken med hennes stöd ett misslyckat försök att ta ledningen och överta tronen. Familjen fick bolsjevikernas tillstånd att resa till Finland, där de bodde på Haiko gård och sökte ekonomiskt stöd av släkten.

Senare liv[redigera | redigera wikitext]

1918 bad hon sin kusin, den svenska kronprinsessan Margareta om ekonomisk hjälp. Hon bad även Georg V av Storbritannien om politisk hjälp och en militär intervention på vit sida under det ryska inbördeskriget, men misslyckades.

Familjen flyttade så småningom via Tyskland till Saint-Briac i Frankrike. Victoria fick under sina besök i Tyskland en välvillig uppfattning om nazismen, som hon gav bidrag till. Hon stödde 1924 makens beslut att förklara sig för rättmätig rysk exilmonark och arbetade sedan för att återinföra monarkin i Ryssland; samma år gjorde hon en diplomatisk resa till USA, där hon utan framgång försökte vinna stöd för sin sak.

Förhållandet med maken tog slut efter upptäckten av hans långvariga otrohet 1933, men paret bodde fortsatt tillsammans och hade ett behagligt umgängesliv i Saint-Briac, där de tilltalades med kungliga titlar.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Anfäder[redigera | redigera wikitext]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ernst I av Sachsen-Coburg-Gotha
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Albert av Sachsen-Coburg-Gotha
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Louise av Sachsen-Gotha-Altenburg
 
 
 
 
 
 
 
 
Alfred av Sachsen-Coburg-Gotha
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prins Edvard, hertig av Kent och Strathearn
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Viktoria av Storbritannien
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Viktoria av Sachsen-Coburg-Saalfeld
 
 
 
Victoria Melita av Sachsen-Coburg-Gotha
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nikolaj I av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexander II av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexandra Feodorovna
 
 
 
 
 
 
 
 
Maria Alexandrovna av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ludvig II av Hessen-Darmstadt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maria Alexandrovna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wilhelmine av Baden
 
 
 


Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Find a Grave, Find A Grave-ID: 15570022, omnämnd som: Victoria Melita Romanova, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] Darryl Roger Lundy, The Peerage, The Peerage person-ID: p10075.htm#i100744, omnämnd som: Victoria Melita Saxe-Coburg and Gotha, Princess of the United Kingdom, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  3. ^ [a b] Leo van de Pas, Genealogics, 2003, genealogics.org person-ID: I00006413, omnämnd som: Princess Victoria Melita of Edinburgh, läs online och läs online.[källa från Wikidata]
  4. ^ hämtat från: engelskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  5. ^ [a b] The Peerage person-ID: p10075.htm#i100744, läst: 7 augusti 2020.[källa från Wikidata]
  6. ^ [a b] Darryl Roger Lundy, The Peerage.[källa från Wikidata]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Alice av Storbritannien
Storhertiginna av Hessen (ej regent)
18941901
Efterträdare:
Eleonore av Solms-Hohensolms-Lich