Vid vägen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vid vägen
(Ved Vejen)
GenreDrama
RegissörMax von Sydow
ProducentBo Christensen
ManusKlaus Rifbjerg
SkådespelareOle Ernst
Tammi Øst
Kurt Ravn
OriginalmusikGeorg Riedel
FotografSven Nykvist
ProduktionsbolagNordisk Film A/S
AB Svensk Filmindustri
Film Four International
Premiär19 augusti 1988
Speltid94 minuter
LandDanmark, Sverige, Storbritannien
SpråkDanska, Svenska
IMDb SFDb Elonet

Vid vägen (da: Ved Vejen) är en dansk-svensk-brittisk dramafilm från 1988 i regi av Max von Sydow. Den är baserad på författaren Herman Bangs novell Ved Vejen som ingår i samlingen Stilla existenser från 1886. Filmen premiärvisades den 19 augusti 1988.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Max von Sydow drömde om att göra Vid vägen i 25 år som skådespelare. Han hade läst ett avsnitt i radio. Vid inspelningen av Ingenjör Andrées luftfärd träffade han den danske producenten Bo Christensen. Han berättade om sin filmidé och Christensen föreslog att han skulle regissera filmen själv. Han accepterade erbjudandet och anlitade Sven Nykvist som filmfotograf. Övriga medverkande är danskar och filmen spelades in vid Tystrups kyrka i Danmark.

Vid 1989 års filmgala fick den en Guldbagge som 1988 års bästa svenska film, och Max von Sydow guldbaggebelönades för bästa regi. Ulrich Breuning och Claus Hesselberg skrev en bok om filmatiseringen Ved vejen - en roman filmatiseres (Gyldendals förlag) som beskriver hur avsnitt i Bangs bok omvandlats till miljöer och repliker i filmen.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]