Vigselrätt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vigselrätt innebär rätten att hålla i juridiskt giltiga vigslar. För att en vigsel ska vara juridiskt giltig krävs att den förrättas av en behörig vigselförrättare.

Borgerlig vigsel[redigera | redigera wikitext]

Borgerliga vigselförrättare utses av länsstyrelsen.[1]

Vigsel inom ett trossamfund[redigera | redigera wikitext]

För att ett trossamfund ska kunna få tillstånd att förrätta vigsel av Kammarkollegiet ska trossamfundet ha en varaktig verksamhet och en organisation som klarar av att tillämpa den svenska lagstiftningens bestämmelser om vigsel. Idag finns det ungefär 40[källa behövs] trossamfund som har vigselrätt, bland andra Svenska kyrkan. Svenska kyrkan i utlandet har också ett antal utlandskyrkor med rätt att utfärda äktenskap i enlighet med svensk lag.

Om trossamfundet får vigselrätt innebär det att samfundet kan ansöka om att en präst eller någon annan befattningshavare inom trossamfundet förordnas till vigselförrättare. För att en vigsel inom ett trossamfund ska vara juridiskt giltig och kunna registreras av Skatteverket måste vigselförrättaren vara förordnad av Kammarkollegiet.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Länsstyrelserna”. Arkiverad från originalet den 14 februari 2015. https://web.archive.org/web/20150214144628/http://www.lansstyrelsen.se/Sv/Pages/default.aspx#. Läst 16 februari 2015. 
  2. ^ Kammarkollegiet Vigselrätt Arkiverad 9 november 2011 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]