Viktor Pintjuk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Viktor Pintjuk
Viktor Pinchuk 2016.jpg
Född14 december 1960 (60 år)
Kiev
MedborgarskapSovjetunionen och Ukraina
Utbildad vidUkrainas nationella metallurgiska akademi Arbcom ru editing.svg
SysselsättningVitenskapelig ansatt, mecenat, fabrikör, entreprenör, politiker, samlare
BefattningMedlem av Verchovna Rada
tredje Verchovna Rada (1998–2002)[1]
Medlem av Verchovna Rada
fjärde Verchovna Rada (2002–2006)[2]
Politiskt partiUkrainas arbeiderparti
Make/makaOlena Pintjuk
SläktingarLeonid Kutjma
UtmärkelserUkrainas statliga pris för vetenskap och teknik
Hedersmedborgare i Kiev
Webbplatspinchukfund.org/
Redigera Wikidata

Viktor Pintjuk (ukrainska: Ві́ктор Миха́йлович Пінчу́к) född 14 december 1960 i Kiev, Ukrainska SSR, Sovjetunionen, är en ukrainsk filantrop, affärsman och tidigare politiker. Han är Ukrainas näst rikaste person och var svärson till förre presidenten Leonid Kutjma.

TV-bolaget StarLightMedia är kontrollerat av Pintjuk. Det var 2013 det mest populära TV-bolaget i Ukraina, före GDF Media och 1+1 Media.[3] TV-kanalerna STB, ICTV, Novyj Kanal, QTV och de populära musikkanalerna M1 och M2 når 95 % av befolkningen. Han kontrollera även den ryskspråkiga tabloidtidningen Fakty i Kommentarii ('Fakta och kommentarer').

Pintjuk växte upp i Donetsk, enligt uppgift tackade han i samband med proryska protester i Ukraina 2014 nej till ett jobb som provinsguvernör. Han har viktiga intressen i både EU och Ryssland och valde under hela Majdanrörelsen att hålla en mycket låg profil och har sagt att han tänker hålla sig utanför politiken. Även om han citerades i New York Times för att ha sagt att: ”I sådana här tider i Ukraina kan storföretagen spela en tillfällig roll i regeringen, medan Ukrainas utmaning i normala tider är att skilja mellan affärer och politik.”

Pintjuk har tjänat sin förmögenhet på den ukrainska stålindustrin. Han och Rinat Achmetov äger det stora stålverket Krivorizjstal, som innan kriget var värt miljarder. Pintjuk är en av de främsta konstsamlarna i forna Sovjetunionen. En stor del av den brittiska konstnären Damien Hirsts konstverk finns i Pintjuks ägo. Pinchuk art centre öppnade 2006.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ läs online, w1.c1.rada.gov.ua, (Källa från Wikidata)
  2. ^ läs online, w1.c1.rada.gov.ua, (Källa från Wikidata)
  3. ^ "В 2013 расклад сил на украинском телевидении не поменялся – год завершился лидированием StarLightMedia". Sostav.ua, 2014-01-13. Läst 29 augusti 2014. (ryska)