Villa Björkudden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Villa Björkudden i augusti 2018.
Vy över Stockholmsutställningen 1897 med Villa Björkudden till vänster. I förgrunden Djurgårdsbron och till höger Nordiska museet.
Villan 2013 innan renoveringen.

Villa Björkudden är en sommarhus på Tynningö i Stockholms skärgård som ursprungliga uppfördes som administrationsbyggnad för Stockholmsutställningen 1897. Huset flyttades på pråmar 1898 till sin nuvarande tomt på Tynningö i Vaxholms kommun. Huset ritades av Fredrik Dahlberg som stod bakom många av utställningsbyggnaderna.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden uppfördes ursprungliga som administrationsbyggnad för Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm 1897 och var belägen vid Djurgårdsbron. Byggnaden hade ursprungligen en tegelfasad. Efter utställningen köptes huset av byggmästaren Per Johan Sjöqvist som lät flytta byggnaden på pråmar till en sjötomt på Tynningö.[1] När byggnaden återuppfördes på Tynningö återanvändes merparten av byggnadsmaterialet men huset fick en ny grund i tegel som inrymde förråd och vinkällare.[2]

Sjöqvist använde villan som sommarhus under ett decennium innan han sålde huset till bröderna Georg och Gustaf Steinwall. Bröderna Steinwall var viktiga aktörer i Stockholms krogliv och ägde bland annat Operakällaren. Efter att bröderna hade avlidit köpte 1943 Gustaf Åkerström huset från dödsboet och upplät det som flyktingförläggning.[2] Bland flyktingarna som kom att bo i villan fanns många ester, bland annat den senare framstående författaren Helga Nõu.[3]

Huset togs senare över av Greta och Mauritz Fagerström som 1950 inrättade en ferieskola i byggnaden som drevs fram till 1967. Makarna Fagerström behöll huset i sin ägo och förvandlade det till ett kollektiv.[3] Kollektivet fanns kvar i huset på 1970- och 1980-talet. Det alltmer förfallna huset kvarstod i familjen Fagerströms ägo till 2015 då det köptes av Sisyfosgruppen som lät genomföra en omfattande renovering och hyr ut huset för bland annat bröllop och fester.[4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Boman, Maria K. ”Nu säljs det underbara minislottet med strandtomt”. Expressen. https://www.expressen.se/leva-och-bo/hemma-hos-5/hemnet/nu-saljs-det-underbara-minislottet-med-strandtomt. 
  2. ^ [a b] Martinez, Juan. ”Spegel av ett svenskt sekel - del 1”. Sjönära. https://www.sjonara.se/sv/2017/01/en-spegel-av-ett-svenskt-sekel/. Läst 7 augusti 2018. 
  3. ^ [a b] Martinez, Juan. ”Villa Björkudden - del 2”. Sjönära. https://www.sjonara.se/sv/2017/01/villa-bjorkudden-del-2/. Läst 7 augusti 2018. 
  4. ^ Martinez, Juan. ”Villa Björkudden - del 3”. Sjönära. https://www.sjonara.se/sv/2017/01/villa-bjorkudden-idag-del-3/. Läst 7 augusti 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]