Villamontes

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Villamontes (även Villa Montes) är en stad i departementet Tarija i sydöstra Bolivia. Staden ligger 390 meter över havet och är administrativt centrum i kommunen med samma namn.

Villamontes ligger i en subtropisk zon med ett torrt klimat mellan juni och september. Staden korsas av Caiguamifloden och ligger vid Pilcomayofloden där den korsar bergsområdet Sierra del Aguarague och rinner vidare in i Chacoregionen.

Under Chacokriget mellan Bolivia och Paraguay (1932-1935) låg den bolivianska arméns högkvarter i Villamontes. Under slutskedet av kriget låg försvarslinjen som leddes av general Bernardino Bilbao Rioja, i staden.

Villamontes blev berömt under det så kallade "Corralito de Villamontes", när president Daniel Salamanca Urey 28 november 1934 arresterades av enheter ur armén under sitt besök i staden och efter en statskupp ersattes av vicepresidenten José Luis Tejada Sorzano.

Villamontes hade 11 086 invånare 1992 och en beräknad folkmängd av 20 357[1] invånare 2008. Ökningen beror främst på sysselsättning inom olje- och naturgasindustrin. Ytterligare näringar är jordbruk och fiske.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]