Vincent Nichols

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vincent Nichols.
Coat of arms of Vincent Nichols.svg

Vincent Gerard Nichols, född 8 november 1945, är ärkebiskop av Westminster, ordförande för katolska biskopskonferensen i England och Wales och huvudrepresentant för romersk-katolska kyrkan i England och Wales. Han har också tidigare varit ärkebiskop av Birmingham 2000-2009. Sedan 22 februari 2014 är han en av katolska kyrkans kardinaler.[1]

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Vincent Gerard Nichols föddes i Crosby Lancashire där hans föräldrar var lärare. Som ung ville han bli en lastbilschaufför, men under tonåren kände han sig dragen till prästyrket. Han studerade på St Mary´s college 1956-1963.

År 1969 21 december blev han prästvigd av ärkestiftet i Liverpool, och året därpå tog han en licentiat-examen i teologi vid Pontificia Università Gregoriana i Rom.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Nichols biskopsvigdes 24 january 1992, och var då med sina 46 år var han den yngste biskopen i Storbritannien. Han var då titulärbiskop av Othona, och tjänstgjorde som hjälpbiskop i Westminster. 2000 utsågs Nichols till ärkebiskop av Birmingham, och 2009 till ärkebiskop av Westminster.

1999 förrättade han kardinal Basil Humes begravning. När Johannes Paulus II begravdes var han kommentator i BBC:s sändningar. Nichols tillhörde de som verkade för att John Henry Newman skulle helgonförklaras och övervakade den gravöppning som genomfördes 2008, i ett försök att tillvarata reliker. Han skrev två böcker: Promise of Future Glory och Missioners.

Åsikter[redigera | redigera wikitext]

Nichols ansågs en gång som liberal, men anses ha blivit mer konservativ med åren.

Nichols första offentliga uttalande som ärkebiskop av Westminister handlade om fallen av sexuellt utnyttjande på Irland:

"Varje gång någon utnyttjas sexuellt inom Katolska kyrkan är det stor uppståendelse. Och jag är glad för att det blir stor uppståndelse. Om det inte blev skandal skulle jag bli orolig. Jag hoppas att det aldrig sker igen, men jag hoppas att inställningen till ämnet aldrig blir likgiltighet."[2]

2007 deltog Nichols i Katolska kyrkans kampanj mot den lag som förbjuder diskriminering av homosexuella par vid adoption. Nichols uppmanade Katolska kyrkans medlemmar att skriva till sina parlamentsledamöter, och menade att lagen skulle medföra att kyrkans adoptionsbyråer måste stängas.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Vincent Nichols
  1. ^ Vincent Nichols becomes a cardinal in Rome ceremony, BBC News, 22 februari 2014
  2. ^ Church failed to act on child sex abuse - report The Telegraph, 20 maj 2009
  3. ^ Prelate fights gay adoption law, The Times online, sparad på archive.org