Vincenzo Albrici

Från Wikipedia
Vincenzo Albrici
Levnad
Född26 juni 1631
Rom, Kyrkostaten Kyrkostaten
Död8 augusti 1696 (65 år)
Prag, Österrike-Ungern Österrike-Ungern
Tonsättare
Epok/stilBarocken
InstrumentOrgel

Vincenzo Albrici, född 26 juni 1631 i Rom, död 8 augusti 1696 i Prag, var en italiensk tonsättare, klaverspelare, organist och kapellmästare. Albrici var anställd bland annat vid hoven i Stockholm, Dresden och London och var en av sin tids mest berömda musiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Tillsammans med sin far och sin bror anställdes han hösten 1652 av drottning Kristina i den italienska musiktrupp hon skapat. Fadern Domenico som kontraalt, brodern Bartolomeo som gossopran och Vincenzo som kapellmästare. 18 personer ingick i truppen, bland andra gitarristen, teorbspelaren och kompositören Angelo Michele Bartolotti, bassångaren, lutenisten och kompositören Pietro Francesco Reggio, kastraterna Domenico och Nicola Melani och klaverbyggaren Giralomo Zenti. Truppen framförde dramatiska verk, "comedier"; troligen inte hela operor, men utdrag ur dem.

Vid drottningens abdikation 1654 lämnade han sin tjänst för hovkapellet i Dresden. Från 1681 till 1696 var han organist i Tomaskyrkan, Prag.

Många av hans verk förstördes vid branden i Dresden 1760. Större delen av det som finns kvar finns i London, Berlin och i den så kallade Dübensamlingen i Uppsala universitetsbibliotek. De flesta av hans verk är kyrkliga vokalverk med latinsk bibeltext.

Ett undantag är dock Fader Wår, komponerat under Sverigevistelsen 1654 och som möjligen framfördes i samband med drottningens abdikation. Detta är det första kända svenska körverket med svensk text.

Bland övriga bevarade verk märks[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]