Vindsflugor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vindsflugor
Fly November 2007-9.jpg
Pollenia rudis
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamHexapoda
KlassInsekter
Insecta
UnderklassBevingade insekter
Pterygota
OrdningTvåvingar
Diptera
UnderordningFlugor
Brachycera
FamiljSpyflugor
Calliphoridae
SläkteVindsflugor
Pollenia
Vetenskapligt namn
§ Pollenia
AuktorRobineau-Desvoidy, 1830
Hitta fler artiklar om djur med

Vindsflugor (Pollenia) är ett släkte av flugor som hör till familjen spyflugor. Släktets namn kommer av att flugorna ofta övervintrar inomhus, på vindar eller andra liknande utrymmen där de då ibland kan återfinnas i stort antal. Det finns 9 arter i Sverige[1].

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Vindsflugor är cirka 6–10 millimeter stora, robust byggda och håriga flugor med genomskinliga vingar. Olikt många andra spyflugor har de ingen särskild metallskimmer.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Vindsflugor lägger ägg i jorden och deras larver lever som parasiterdaggmaskar. De fullbildade flugorna söker på hösten upp lämpliga övervintringsplatser, till exempel håligheter i träd men också svala vindar och andra utrymmen under taket på bostadshus och andra byggnader.

Vindsflugorna sitter stilla under övervintringen, men om det utrymme där de övervintrar tillfälligt värms upp eller om flugorna blir störda kan de vakna till och flyga omkring. Deras beteende och flygsätt är oftast lite slött och klumpigt.

Åtgärder vid förekomst inomhus[redigera | redigera wikitext]

Vindsflugor gör ingen skada inomhus utan söker sig ut igen till våren. Men om vindsflugor övervintrar i mycket stort antal i ett bostadshus kan de upplevs som besvärande. Råd och hjälp för att åtgärda problemet kan fås av företag som bekämpar skadedjur. Problem med vindsflugor kan förebyggas genom åtgärder för att förhindra att flugorna tar sig in i bostaden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Taxonomisk information”. www.dyntaxa.se. https://www.dyntaxa.se/Taxon/Info/1011843. Läst 5 april 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]