Vindsträdgården

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vindsträdgården (originaltitel: Flowers in the Attic) är en roman av Virginia C. Andrews ursprungligen utgiven 1979. Boken utgör den första delen i en serie och följdes av Blomblad för vinden, Törnbädden och slutligen Lustgården[1]. Boken, som sålts i över 40 miljoner exemplar världen över, handlar om de fyra syskonen Chris, Cathy, Carrie och Cory. Deras pappa har omkommit i en bilolycka och då deras mamma inte kan försörja sina barn på egen hand måste de alla fem flytta in hos mormor och morfar. Därefter förvärras situationen för de fyra barnen, eftersom mormor Olivia är en hatisk person som avskyr barn och deras mamma börjar plötsligt visa sitt rätta, egoistiska jag. Barnen blir inlåsta på vinden, där det finns en vindsträdgård som också blir deras enda ljuspunkt i livet.

Boken har filmatiserats två gånger, först år 1987 som Blomblad för vinden och igen år 2014 som Flowers in the Attic.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen utspelar sig i Pennsylvania under slutet av 1950-talet. Familjen Dollanganger lever ett idylliskt liv i staden Gladstone. Chris Jr, Cathy och deras två yngre syskon Carrie och Cory (som är tvillingar) älskar sina föräldrar, Corrine och Chris Sr.

När fadern dör i en bilolycka förklarar Corrine för sina barn att de måste lämna sitt hem och sina ägodelar, som köpts på kredit men aldrig betalats. Corrine har inga färdigheter som lämpar sig på en arbetsplats, så hon bestämmer sig för att ta med sig sina barn till deras morföräldrar för att bo där. Corrine förnekades av sina förmögna och framgångsrika föräldrar efter att ha gift sig med Christopher Sr (han var hennes halvfarbror), så hon måste be dem om hjälp. De går med på att hjälpa henne, under förutsättning att hon gömmer barnen för sin pappa under den första natten. Den gamle mannen är väldigt sjuk, och chocken att Corrine skaffat barn skulle bli för mycket för honom.

Barnen smugglas in i den stora herrgården och får gömma sig i ett sovrum på övervåningen, där det finns två dubbelsängar och ett badrum, plus ett skåp som döljer dörren till vinden ovanför. Deras mormor är väldigt våldsam, formidabel och sträng, och Corrine verkar skrämd av henne. När de väl är inlåsta måste Chris och Cathy ta hand om sina två 4-åriga syskon.

Corrines pappa ger efter, men får sin fru att piska Corrine från topp till tå. Hon förklarar för Corrine att han förlåtit henne eftersom han fortfarande inte känner till barnen. Han har inga andra barn och hans bröder dog för flera år sedan, så Corrine kommer att få ärva hans förmögenhet då han dör, vilket enligt hans fru inte kommer att dröja särskilt länge. Till dess måste hon hålla barnen gömda. Barnen avgudar sin mamma, så de går med på att förbli inlåsta på vinden tills vidare.

En gång om dagen kommer mormor med en korg mat till dem, men hon har beordrat dem att inte tilltala henne. De får städa sitt eget rum, tvätta sina kläder i badkaret och ta hand om tvillingarna. Mormor förbehåller även umgänge mellan bröder och systrar, vilket hon anser vara syndigt. Hon visar även tydligt att hon avskyr barnen eftersom de är "djävulens avkomma" som blivit till genom incest och att hon kommer att slå dem blodiga ifall de inte lyder henne.

Tiden går och de fyra barnen finner sig i att förbli inlåsta på vinden medan de väntar på att morfar ska dö så att de kan få ut arvet. Undernärda, och utan egentlig tillgång till frisk luft och solsken, börjar Chris och Cathy att inreda vinden med blommor och växter gjorda av papper för att underlätta tillvaron för sina två syskon, som mer och mer ser Chris och Cathy som sina föräldrar. Deras mamma besöker dem varje dag, till en början, och ger dem spel, leksaker och böcker, men snart blir besöken mer ovanliga. Chris vill bli läkare och läser läkarböcker, Cathy dansar balett och tvillingarna pladdrar på sitt eget språk.

Snart har det gått ett helt år och Cathy blir alltmer frustrerad över isoleringen[särskiljning behövs]. Hon blir ofta irriterad över att hennes mamma ständigt roar sig ute i världen, ger sig ut och seglar och deltar i andra aktiviteter, ser frisk och vacker ut medan hennes barn är inlåsta och får kall mat, utan frisk luft och solsken, ingen frihet och inget att göra. Cathy har också märkt att hennes mamma slutat studera och slutat söka arbete för att kunna försörja dem, vilket hon lovat att göra i samband med att de blev inlåsta. Cathy frågar henne om hon och hennes syskon får börja i skolan eller skaffa ett hus för pengar hon får av sin pappa. Corrine vägrar och påstår att risken att hennes pappa ska avslöja dem är för stor.

Corrine umgås allt mindre med sina barn och Cathy lägger märke till att hon ofta bär nya kläder och dyra smycken, som enligt Corrine är av oäkta ädelstenar. Corrine kommer ständigt med ursäkter och löften om att hennes pappa snart kommer att dö, men verkar inte bry sig om att hennes barn inte har någon frihet och visar dem aldrig någon kärlek. När det blir jul tillåter hon i alla fall Chris och Cathy att smyga ner för att bevittna lite av den storslagna festen som äger rum i huset, under förutsättning att de återvänder till vinden efter en timme så att deras mormor inte får veta något.

Tiden går sakta men snart hamnar både Chris och Cathy i puberteten, vilket leder till att vissa begär väcks till liv men de försöker att förtränga dem. Hela deras värld har krympt och består av deras småsyskon, mamma och mormor, och deras ansvar som föräldrar till Carrie och Cody, vilket leder till att de blir alltmer frustrerade över sin mamma. Syskonen står nu varandra närmre än de någonsin gjort tidigare eftersom de inte längre har någon annan att lita på.

När tvillingarna blir svårt sjuka och förvägras den läkarhjälp de behöver växer Cathys ilska gentemot sin mamma, och ilskan drivs också av försummelsen och frustrationen av att vara inlåst. Flera gånger diskuterar Cathy med Chris och undrar hur länge de ska förbli inlåsta och att hon inte längre har samma syn på deras mor. Chris älskar fortfarande Corrine och ser henne som den perfekta kvinnan, men även han har börjat tvivla på henne.

En dag ger sig Corrine ut på en lång resa och då blir det mormor som får ansvara för barnen. Cathy har aldrig sett sin nu förändrade kropp i spegeln då hon aldrig fått tillfälle att byta om framför den stora spegeln i sovrummet. Då hennes syskon befinner sig uppe på vinden passar hon på att klä av sig framför spegeln i sovrummet. Chris kommer ner och får se Cathy stå och beundra sin nakna kropp - vilken han beundrar, trots att han vet att han inte borde. Plötsligt kommer mormor in och tar dem på bar gärning. Hon svälter de fyra barnen i en hel vecka, vilket får dem att lida hemskt - särskilt tvillingarna. Senare, då Chris är deprimerad och frustrerad över att deras mamma övergett dem, bestämmer han sig för att konfrontera mormor och kallar henne hycklare. Mormor börjar piska honom och när Cathy försöker gripa in blir även hon piskad.

När Corrine återvänder, efter att ha varit bortrest i ett halvår, avslöjas det att hon gift sig med Bart Winslow, som var hennes förre mans advokat och dessutom åtta år yngre än hon, och de har precis varit på smekmånad i Europa och Kanada. Hon kommer med dyra presenter, men barnen är likgiltiga efter att ha blivit försummade under så lång tid och dessutom har hon inte berättat om dem för sin nya man. Deras farfar lever fortfarande och Cathy ber sin mor om pengar till ett hus åt sig själv och sina syskon så att de kan lämna vinden, men Corrine vägrar.

Vid det här laget känner tvillingarna inte igen sin mamma längre, och Chris påpekar för Corrine att hon ignorerar det faktum att de alla håller på att växa upp. Chris kommer med erbjudandet att ta med sig Cathy och tvillingarna så att de kan påbörja ett eget liv och låta Corrine få ärva alla pengarna själv, så att hon slipper ha något att göra med dem i fortsättningen. Corrine vägrar och blir faktiskt arg på sina barn, och påstår att de är hårda mot henne och att hon inte tänker besöka dem igen förrän de börjar behandla henne med den respekt och vänlighet hon förtjänar. Chris och Cathy ber senare Corrine om ursäkt för fridens skull, men de vet att de på något sätt måste få ut sig själva och tvillingarna från huset.

De planerar att rymma. Chris och Cathy har lyckats tillverka en nyckel av trä och använder denna för att ta sig ner till moderns rum. De har bestämt sig för att ge sig iväg och Chris stjäl pengar från sin mamma och styvfar - lite i taget - så att de kan köpa tågbiljetter åt sig själva och åt tvillingarna.

På grund av bristen på mat och solsken har tvillingarna bara växt ett par centimeter under tiden de varit isolerade. Chris och Cathy oroar sig över att de kanske kan dö innan de hunnit rymma därifrån. Tvillingarna känner sig obekväma tillsammans med sin mamma, så de klänger sig fast vid sina äldre syskon. Tvillingarna har knappt utvecklats någonting under isoleringen. De ska snart fylla sju, men beter sig mycket yngre. Corrine verkar aldrig titta åt tvillingarna och vägrar inse vad hennes strävande efter arvet orsakat dem.

En kväll smyger sig Cathy och Chris in i Corrines rum och fascineras av hennes vackra kläder och andra glamorösa föremål. Cathy försöker övertala Chris att stjäla smycken som de kan sälja, men han vägrar. Han har fortfarande svårt att bli av med bilden av sin älskade mamma som den perfekta kvinnan.

Sötsaker har de alltid förvägrats under isoleringen, men plötsligt börjar mormor dagligen komma med donuts till dem. Barnen blir dock ofta sjuka och en dag blir Chris så sjuk att han inte kan stiga ur sängen. Då smyger sig Cathy ensam ner till sin mammas rum och där ligger deras styvpappa och sover. Cathy inser att han är mycket yngre än deras mamma, och att han är stilig. Hon kysser honom på munnen medan han sover, något som Chris senare får reda på. Han blir rasande och alla hans frustration strömmar ut på en och samma gång, och han våldtar Cathy.

Snart blir Cory väldigt sjuk och Cathy kräver att han ska föras till sjukhus innan det är för sent. När Corrine tvekar blir Cathy arg och svär att hon ska få sin mamma att betala ifall Cory dör, för pengar kan inte köpa tillbaka en son. Cory förs till sjukhus men när Corrine kommer tillbaka påstår hon att Cory har dött och att begravningen redan ägt rum. Carrie uttrycker sin sorg genom att sluta prata, äta och dricka, oförmögen att leva utan sin tvilling. Chris går till slut med på att ta smycken från sin mamma och rymma. Men han upptäcker att Corrine och hennes man har stuckit, tydligen för gott - deras smycken och alla deras ägodelar är borta.

Chris går in i morfars rum och upptäcker att han varit död sedan nio månader. Corrine hade fått ärva mannens pengar, en förmögenhet, men lämnat sina barn inlåsta på vinden. Syskonen upptäcker också att deras mormor blandat arsenik i munkarna de fått - för att förgifta dem. De ger en donut med arsenik i till Corys husdjur, en liten mus, som dör efter att ha ätit av den. De kommer fram till att Cory måste ha dött av de förgiftade munkarna. Den sista kränkningen Corrine lämnat efter sig är ett fotografi av deras far och förlovningsringen han gett henne, vilket Chris tar med sig. Chris och Cathy tar med sig Carrie och beger sig till närmsta stad, där Chris inser den sista hemska sanningen; att det var Corrine som dödade Cory. Deras morfar hade gjort ett tillägg i sitt testamente; om det visade sig att Corrine fått barn under sitt första äktenskap skulle hon aldrig få ärva. Mormor började komma med de förgiftade munkarna strax efter att testamentet lästs upp.

Chris och Cathy bestämmer sig för att hålla ihop och beskydda Carrie, samtidigt som de undanskaffar bevisen - den döda musen och de förgiftade munkarna. De tar Carrie med sig till en plats där det finns solsken och blommor och låter Corrine leva i vetskapen att hon förlorat alla sina barn och inte kan skaffa fler (hennes far har förbjudit henne detta i sitt testamente). Cathy bestämmer sig i tysthet att hämnas på sin mamma, en hämnd som kommer att bli väldigt kall.

Kontroverser[redigera | redigera wikitext]

Sen boken kom ut har det gått rykten om att den är baserad på en sann historia[2]. Några egentliga bevis för att så verkligen är fallet finns dock inte[3]. Andrews själv har påstått att boken delvis är självbiografisk men att hon även hämtat inspiration från vänner, släktingar och andra litterära verk[4]. En av Andrews släktingar påstår dock att Vindsträdgården verkligen är baserad på en sann historia[5]. Vid ett tillfälle då Andrews låg på sjukhus blev hon förälskad i en av läkarna[6]. Läkaren och hans syskon hade blivit inlåsta på en vind under drygt sex år för att skydda familjens förmögenhet[7]. Andrews bestämde sig för att skriva en bok om det, men gjorde vissa ändringar i berättelsen[8].

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

 • Catherine Leigh "Cathy" Dollanganger, huvudperson och även den som berättar. Hon är yngre syster till Chris, och även syskon till de yngre tvillingarna Carrie och Cory. Hon dansar balett och blir senare även författare. Under berättelsens gång blir hon förälskad i Chris.
 • Christopher "Chris" Dollanganger, Jr, den äldsta i syskonskaran och bror till Cathy, Carrie och Cory. Under berättelsens gång blir han förälskad i Cathy och blir senare även läkare.
 • Cory Dollanganger, Carries tvillingbror och även bror till Cathy och Chris. Han beskrivs som inåtvänd och musikaliskt begåvad. Under berättelsens gång blir han allvarligt sjuk efter att ha ätit förgiftade munkar.
 • Carrie Dollanganger, Corys tvillingsyster och syster till Chris och Cathy. Till en början är hon väldigt utåtriktad, vilket ändras efter Corys död. Efter hans död säger hon inte ett ord under flera månader.
 • Corrine Dollanganger, mamma till Chris, Cathy och de båda tvillingarna. Hon blir skurken i berättelsen då hon försöker döda sina barn för att få ärva sin fars förmögenhet. Hon gifter sig med sin fars advokat, Bart Winslow, varpå hon förlorar intresset helt för sina barn.
 • Bartholomew "Bart" Winslow, Corrines andre man. Han gifter sig med henne i tron att hon inte har några barn. Cathy blir chockerad då hon upptäcker att han är åtta år yngre än Corrine.
 • Olivia Foxworth, gift med Malcolm Foxworth, mormor till de fyra barnen och kusin till John Amos.
 • Malcolm Foxworth, pappa till Corrine och morfar till de fyra barnen. Gift med Olivia. Han har problem med hjärtat och är halvbror till de fyra barnens pappa.
 • Christopher Dollanganger, Sr, Corrines första man och pappa till de fyra barnen. Han var Malcolms yngre halvbror. Han beskrivs som en underbar pappa som inte vill vara ifrån sina barn för länge. Han omkommer i en bilolycka i början av berättelsen.
 • John Amos, familjen Foxworths butler. Chris råkar få höra väldigt hemska saker från honom då han ska stjäla från sin mamma.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Vindsträdgården Av Virginia Andrews”. Vindsträdgården Av Virginia Andrews. Sverige: http://www.litteraturmagazinet.se. http://www.litteraturmagazinet.se/virginia-andrews/vindstradgarden. Läst 4 maj 2014. ”Detta är den andra boken i serien om en förbannelse som kommer att följa familjen i tid och evighet. De fem delarna kan läsas fristående eller kronologiskt: Skuggor i skogen, Vindsträdgården, Blomblad för vinden, Törnbädden och Lustgården.” 
 2. ^ ”Was Flowers in the Attic Based on A True Story?” (på Engelska). Was Flowers in the Attic Based on A True Story?. USA: http://www.completevca.com. http://www.completevca.com/bio_truestory.shtml. Läst 20 maj 2014. ”It has been widely speculated that Flowers in the Attic was based on a true story.” 
 3. ^ ”Was Flowers in the Attic Based on A True Story?” (på Engelska). Was Flowers in the Attic Based on A True Story?. USA: http://www.completevca.com. http://www.completevca.com/bio_truestory.shtml. Läst 20 maj 2014. ”But there has been no physical or historical evidence to support that claim.” 
 4. ^ ”Was Flowers in the Attic Based on A True Story?” (på Engelska). Was Flowers in the Attic Based on A True Story?. USA: http://www.completevca.com. http://www.completevca.com/bio_truestory.shtml. Läst 20 maj 2014. ”Virginia herself has admitted that a few incidents are autobiographical, and she has also stated that her stories have been influenced by experiences of friends and family, her own dreams and memories, and even popular and literary fiction.” 
 5. ^ ”Was Flowers in the Attic Based on A True Story?” (på Engelska). Was Flowers in the Attic Based on A True Story?. USA: http://www.completevca.com. http://www.completevca.com/bio_truestory.shtml. Läst 20 maj 2014. ”In January 2009, I began emailing one of Virginia's relatives (see The Andrews Family page), who wrote the following: "Flowers in the Attic WAS based on a true story.” 
 6. ^ ”Was Flowers in the Attic Based on A True Story?” (på Engelska). Was Flowers in the Attic Based on A True Story?. USA: http://www.completevca.com. http://www.completevca.com/bio_truestory.shtml. Läst 20 maj 2014. ”Virginia was a young lady when my dad made arrangements to take Virginia to the University of Virginia hospital for treatment. While she was there, she developed a crush on her young doctor.” 
 7. ^ ”Was Flowers in the Attic Based on A True Story?” (på Engelska). Was Flowers in the Attic Based on A True Story?. USA: http://www.completevca.com. http://www.completevca.com/bio_truestory.shtml. Läst 20 maj 2014. ”He and his siblings had been locked away in the attic for over 6 years to preserve the family wealth.” 
 8. ^ ”Was Flowers in the Attic Based on A True Story?” (på Engelska). Was Flowers in the Attic Based on A True Story?. USA: http://www.completevca.com. http://www.completevca.com/bio_truestory.shtml. Läst 20 maj 2014. ”Obviously she cut the time back [in her novel] to be more believable. That area of the country has a lot of very wealthy people.”