Hoppa till innehållet

Singel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Vinylsingel)
Folsom Prison Blues av Johnny Cash på en vinylsingel utgiven av Columbia Records.
En puck för centrering av singel- och EP-skivor.
En 10 cm singelskiva tillverkad av materialet durium.
Nålens öga av Kent som CD-singel.

En singelskiva, eller bara singel, är en liten mängd musik som finns tillgänglig i många exemplar på ett fysiskt eller digitalt medium. De första singlarna var i form av små vinylskivor. Senare blev CD-skivor vanliga. Musiken består vanligen av en eller ett fåtal låtar, ibland uppdelade på A-sida och B-sida, där A-sidan är singelns huvudlåt. Den första singeln av en artist kallas debutsingel.

Från studioalbum släpps singlar, men under grammofontiden var det vanligt att låtar som fanns på singlar inte fanns med i något album. Numera finns dock de flesta singlarna även tillgängliga på album. Ett studioalbums viktigaste singel, ofta dess första, brukar kallas för huvudsingel. En singel med fler än två låtar och med en speltid på upp till 10–28 minuter kallas för EP eller "minialbum". Maxisingel är singlar med utökat antal låtar eller annat bonusmaterial på.

Ordet "singel" kommer från engelska single (ytterst av latin singulus) vilket betyder ensam eller enkel – i detta fall en skiva med en ensam låt på. Inom modern musikdistribution, där musik ofta sprids som datafiler eller dataströmmar, används begreppet "singel" ofta som synonymt för (utgivning av en) singellåt.

En singel var ursprungligen en typ av 7-tums vinylskiva med spelhastigheten 45 varv/minut. Denna typ av singelskiva lanserades i februari 1949 av företaget RCA från USA. Vinylsingeln hade ungefär samma speltid som en 78-varvare, det vill säga runt 3 minuter per sida, och rymde som denna endast två inspelningar (en per sida). De så kallade EP-skivorna var också 7-tums vinylskivor, men hade två inspelningar på varje sida.

Sverige var det första europeiska land där 45-varvsskivor lanserades. Detta skedde 1952 med skivor importerade från Tyskland, där singelskivor började säljas först året därpå. 1953 lanserades sjutumsskivan i Storbritannien. I Sverige var dock EP-skivan länge det populärare formatet. Till skillnad från andra länder hade svenska sjutumsskivor från 1950- och 1960-talen ofta bildomslag, vilket i vissa fall gjort dem mycket eftertraktade bland samlare.[1]

Det fanns senare även kassettsinglarkassettband.

Med övergången från grammofonskivor och kassettband till CD har singel kommit att beteckna skivor med kort speltid och endast en eller ett fåtal olika inspelningar, ofta en och samma melodi men i olika versioner (remixversioner), såsom till exempel singbackversioner för Karaoke. I Storbritannien fram till början av 1990-talet lanserades singelskivorna till radio och till skivbutikerna samma dag. Singlar har även lanserats som musikvideo, på VHS, Laserdisc och DVD. I USA har singlar inte marknadsförts kommersiellt sedan början av 1990-talet. I början av 2000-talet har det blivit populärt att köpa musik via Internet, och då dessa sidor oftast säljer enskilda låtar har singeln, fast i annan form, fått ett slags pånyttfödelse.

Vanliga format

[redigera | redigera wikitext]

Moderna format

[redigera | redigera wikitext]

Äldre format

[redigera | redigera wikitext]

Grammofonskiveformat

Övriga format

Marknadsföringssinglar

[redigera | redigera wikitext]

En marknadsföringssingel (engelska: promotional single, förkortat promo) är en singel som inte har som syfte att säljas, varken fysiskt eller digitalt och innehåller därför oftast bara en låt. När de tas fram för att spelas i radio kallas de även radiosingel. Promo-singlar brukar märkas med texter som "For promotional use only" för att förtydliga att de inte får säljas i butiker. Det är dock inte ovanligt att de dyker upp i skivbutiker ändå och köps av fans eller andra skivsamlare.

Topplistor för musiksinglar

[redigera | redigera wikitext]
Land Listor
Belgien Belgien
Danmark Danmark
Finland Finland
Nederländerna Nederländerna
Norge Norge
Rumänien Rumänien
Schweiz Schweiz
Storbritannien Storbritannien
Sverige Sverige
USA USA
Österrike Österrike
  1. ^ Leif Aulin & Pontus von Tell British Beat in Sweden. The Original Vinyls 1957-1969 Premium Publishing ISBN 978-91-89136-60-1