Viscacharåtta

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Viscacharåtta
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningGnagare
Rodentia
UnderordningPiggsvinsartade gnagare
Hystricomorpha
ParvordningMarsvinsartade gnagare
Caviomorpha
FamiljBuskråttor
Octodontidae
SläkteOctomys
Thomas, 1920
ArtViscacharåtta
O. mimax
Vetenskapligt namn
§ Octomys mimax
AuktorThomas, 1920
Hitta fler artiklar om djur med

Viscacharåtta (Octomys mimax) är en art i familjen buskråttor och den enda arten i släktet Octomys. Trots namnet är den inte närmare släkt med viscachan.

Djuret når en kroppslängd mellan 14 och 18 centimeter och därtill kommer en 13 till 16 centimeter lång svans som sluter i en yvig pensel. Vikten varierar mellan 120 och 145 gram. Pälsen har på ovansidan en ljusbrun färg och buken samt fötterna är vitaktiga.

Arten förekommer bara i nordvästra Argentina i provinserna Catamarca, La Rioja, San Juan och norra Mendoza. Habitatet utgörs av bergstrakter och stäpper, alltså huvudsakligen torra områden.

Det är inte mycket känt om viscacharåttans levnadssätt. Den är aktiv på natten och vilar på dagen i underjordiska bon. Djuret är växtätare och honorna har flera kullar med ungar per år.

Arten är ganska sällsynt, men troligtvis beror detta inte på människans påverkan. IUCN listar viscacharåttan som livskraftig men nyare data behövs.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 24 februari 2009..
  1. ^ http://www.iucnredlist.org/details/15093/0 Octomys mimax på IUCN:s rödlista, auktor: Lessa, E., Ojeda, R. & Bidau, C. 2008, besökt 10 september 2009.