Visicalc

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Visicalc, formellt VisiCalc, var det första kalkylbladsprogrammet för persondatorer. Det var det genombrottsprogram som i början av 1980-talet förvandlade mikrodatorn från en leksak för datorentusiaster till ett viktigt verktyg för företag.

Visicalcs ursprung[redigera | redigera wikitext]

Ett litet kalkylblad i Visicalc.

Uttänkt av Dan Bricklin och förbättrat av Bob Frankston i deras gemensamma företag Software Arts, blev programmet distribuerat av Personal Software Inc. (senare omdöpt till VisiCorp) för datormodellen Apple II 1979. Detta gjorde att Apples datorer snart blev eftersökta affärsverktyg inom av finans- och affärsvärlden. Detta var troligen huvudskälet till att IBM då kastade sig in på persondatormarknaden.

Visicalc introducerades maj 1979. Enligt Jack B. Rochester och John Gantz "Det är antagligen det mest inflytelserika programmet sedan Fortran"[1] Programmet blev svansen som viftade med hunden.[1][a]

Senare lanserades VisiCalc även för 8-bitars Atari och Commodore PET (båda byggda runt på samma processor som Apple II: MOS Technology 6502), samt för IBM PC.

Bricklin lär ha fått idén till programmet när han såg sin lärare på Harvard Business School rita upp en finansmodell på svarta tavlan. När läraren hittade ett fel eller ville ändra en parameter, var han tvungen att sudda ut och skriva om en rad siffervärden. Bricklin insåg då att han skulle kunna återskapa processen i en dator genom att använda ett elektroniskt kalkylblad för att se resultatet av underliggande beräkningsformler.

Efterföljarna[redigera | redigera wikitext]

Trots att programmet var så revolutionerande fick Bricklin höra att han inte kunde patentera det och han missade därmed möjligheten att göra sig en avsevärd förtjänst på uppfinningen. På den tiden kunde mjukvara inte skyddas av den amerikanska patentlagen, eftersom det betraktades som matematiska beräkningar, så programmet kunde bara upphovsrättsskyddas. Eftersom upphovsrätt handlar om form i stället för idé kunde konkurrenter kopiera själva idén och behövde bara presentera resultatet med en annan layout för kringgå upphovsrätten.

Redan 1980 lanserades den förbättrade kopian SuperCalc och den följdes snart av Microsofts MultiPlan 1982, Lotus 1-2-3 1983 och kalkylbladsmodulen i ClarisWorks 1984. Med Microsoft Excel (lanserad för Apple Macintosh 1985 och för Windows 2.0 1987) kom sedan en ny generation av kalkylbladsprogram.

Fotnoter och källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Citat på originalspråk: "the software tail that wags (and sells) the personal computer dog"
  1. ^ [a b] Barbara E. McMullen; John F McMullen. ”Apple Charts The Course For IBM”. PC Magazine. sid. 126. http://books.google.se/books?id=UCIvSU6Y2GAC&lpg=PP1&pg=PA120&redir_esc=y#v=onepage&q&f=true. Läst 13 februari 2014.  Citat från boken The Naked Computer", refererat till i PC Magazine, 21 februari 1984

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]