Vita huset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vita huset
Tjänstebostad
Ämbetssäte
Vita huset norrifrån.
Vita huset norrifrån.
Land USA USA
Adress 1600 Pennsylvania Avenue NW
Washington, D.C. 20500
Koordinater 38°53′51.61″N 77°2′11.58″V / 38.8976694°N 77.0365500°V / 38.8976694; -77.0365500
Arkitekt James Hoban
Brukare USA:s president
Färdigställande 1800
Arkitektonisk stil nyklassicism
GeoNames 4140704
9675434
För andra betydelser, se Vita huset (olika betydelser).

Vita huset är USA:s presidents residens och arbetsplats och är beläget på "1600 Pennsylvania Avenue" i Washington, District of Columbia.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Sydfasaden
Vita huset på 1800-talet, sett från sydväst
Förstärkning av stålkonstruktion under Trumans renovering (1950).

Vita huset byggdes efter att District of Columbia inrättats genom ett kongressbeslut i december 1790. Dåvarande presidenten George Washington hjälpte till att utse en plats för byggnaden tillsammans med stadsplaneraren Pierre L’Enfant. James Hoban utsågs till arkitekt efter en arkitekttävling, med nio inkomna förslag. Grundstenen lades den 13 oktober 1792. Byggnaden han inspirerades av Leinster House, ett hertigpalats i Dublin, som nu är säte för Irlands parlament.

George Washingtons efterträdare John Adams var den förste president som tog huset i anspråk. Han flyttade in den 1 november 1800 med sin fru Abigail medan byggnadsarbetet fortfarande pågick. Byggnaden uppfördes till stor del av slavar. Byggnaden benämndes till en början Presidential Palace eller Presidential Mansion. Först omkring 1818 började byggnaden benämnas ”Vita huset” i folkmun. Namnet Executive Mansion användes ofta i officiella sammanhang, tills president Theodore Roosevelt etablerade den formella användningen av namnet genom att gravera in ”The White House” ’Vita huset’ på sina brevpapper. År 1814, under 1812 års krig, stacks stora delar av Washington i brand av brittiska trupper och Vita huset blev bokstavligt talat urblåst – bara de yttre sandstensväggarna fanns kvar efter att branden lagt sig. När byggnaden återuppbyggdes, målades väggarna vita för att dölja rökskadorna.

Vita huset angreps åter den 16 augusti 1841, när president John Tyler lade in veto mot ett lagförslag om att inrätta Second Bank of the United States. Rasande medlemmar ur Whigpartiet ställde till upplopp utanför Vita huset i vad som var, och fortfarande är, den mest våldsamma demonstrationen vid Vita huset i USA:s historia.

Byggnaden var anmärkningsvärt öppen för allmänheten fram till början av 1900-talet. Thomas Jefferson höll öppet hus efter sin andra presidentinstallation 1805, då många människor följde honom hem efter ceremonin för att bli mottagna i husets Blue Room. Öppna hus som dessa blev ibland bråkiga. År 1829 blev president Andrew Jackson tvungen att fara därifrån och ta in på hotell när drygt 20 000 medborgare firade att han tillträdde som president. Hans assistenter blev till slut tvingade att lura ut folkmassan med badkar fyllda med apelsinjuice och whiskey. Trots detta fortsatte presidenterna att regelbundet hålla öppet hus fram till 1885 då den nyvalde Grover Cleveland ändrade seden till militärparad framför Vita huset. Jefferson tillät även guidade turer för allmänheten, vilket har fortsatt fram till idag, med undantag för krigstider. Detta blev också början till de årliga mottagningarna på nyårsdagen och nationaldagen som upphörde i början av 1930-talet.

Terroristdåd[redigera | redigera wikitext]

Den 11 september 2001, samma dag som tre trafikflygplan flög in i World Trade Center och Pentagon, kapades även ett fjärde flygplan, United Flight 93. Kaparnas plan tros ha varit att flyga in i Vita huset eller i Kapitolium i Washington. Flygplanet havererade dock i Pennsylvania, troligen efter att kaparna övermannats av passagerare.

Struktur[redigera | redigera wikitext]

I Vita huset finns

Planritning
Västra flygeln
Huvudbyggnadens bottenvån.
2:a vån. (representation)
3:e vån. (residens)

Vita huset var en av de första regeringsbyggnader som rullstolsanpassades. Modifikationer gjordes under Franklin Delano Roosevelts presidentperiod, eftersom han under sin ämbetstid var rullstolsburen till följd av polio. I mitten av 1940-talet uppdagades att byggnadens konstruktion var instabil och riskerade att kollapsa. President Harry S. Truman flyttade till Blair House medan Vita huset byggdes om. Hela interiören revs ut; enbart de yttre fasaderna lämnades kvar. Under ombyggnationerna gjordes vissa ändringar i originalutförandet; bostäderna på övervåningarna byggdes ut och en ny balkong lades till.

Även om byggnadens stomme hade förbättrats, var inredningen skamfilad. Jacqueline Kennedy, John F. Kennedys hustru, förändrade många rum för att få tillbaka 1800-talsutseendet, många gånger genom att ta fram möbler av hög kvalité som hade stoppats undan i källaren och glömts bort. Senare ominredningar har gjorts av bland andra Nancy Reagan, Ronald Reagans hustru, under mitten av 1980-talet.

Västra flygeln[redigera | redigera wikitext]

Vita husets västra flygel

Under det tidiga 1900-talet, när presidentens antal medarbetare vid sidan om regeringsdepartementen ökade räckte kontorslokalerna i Kapitolium inte till och gjordes en tillbyggnad av lokaler vid sidan om Vita huset. Både den västra och den östra flygeln syns sällan på fotografier tagna norrifrån med husets framsida på grund av att de är lägre än huvudbyggnaden och till stor del döljs av träd. Västra flygeln hyser presidentens tjänsterum samt kontor för medarbetarna i presidentkansliet.

Västra flygeln blev kraftigt om- och utbyggd för president Theodore Roosevelt och fick då bland annat ett nytt kabinettrum med ett litet, fyrkantigt kontor bredvid, vilket fungerade som presidentens kontor. Före skapandet av den nya västra flygeln arbetade presidentens stab på andra våningen. President William Howard Taft gjorde om interiören och flyttade presidentens kontor till mitten av byggnaden och ändrade dess namn till Ovala rummet.

Den 24 december 1929 blev västra flygeln förstörd av brand. År 1933, när Franklin Delano Roosevelt blev president, gjordes den tredje större omorganisationen genom att flytta och bygga om Ovala rummet. Han ogillade att rummet låg i mitten av byggnaden, vilket tvingade fram ett behov av artificiellt ljus. Den nya platsen för rummet tillät också större privatliv för presidenten, som kunde ta sig in och ut ur Västra flygeln utan att ses av all personal där, vilket var ett problem för de två tidigare presidenterna. Roosevelt såg även till att bygga en simbassäng för sjukgymnastik.

År 1969 såg Richard Nixon till att täcka över bassängen och byggde där ett pressrum för att kunna hysa det växande antalet vita hus-korrespondenter. Rummet fick nu namnet Roosevelt Room ’Rooseveltrummet’ efter de två presidenterna med det namnet. Eftersom presidentkansliet växte anmärkningsvärt under 1900-talets senare hälft, blev västra flygeln för liten, och vissa ur presidentens stab var tvungna att omlokaliseras. I dag är vissa delar av personalen placerad i Eisenhower Executive Office Building (tidigare känd som Old Executive Office Building) som tidigare var säte för krigsministern, marinministern och utrikesministern.

Östra flygeln[redigera | redigera wikitext]

Vita husets östra flygel byggdes 1942. Byggnaden hyser bland annat kontor för presidenthustrun och hennes personal. Rosalynn Carter var den första att placera sitt personliga kontor och personal i östra flygeln och att formellt kalla den för ”Office of the First Lady”. Under östra flygeln finns en bunker där Presidential Emergency Operations Center finns. Den är avsedd för presidenten, hans familj och hans närmaste medarbetare.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, White House, 6 september 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]