Vitruvianske mannen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Vitruvianska man)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den vitruvianske mannen.

Den vitruvianske mannen[1] är en teckning med tillhörande anteckningar i spegelvänd skrift som Leonardo da Vinci gjorde runt år 1492. Teckningen föreställer en naken mansfigur med ideala proportioner[1] och kroppen i två positioner lagda ovanpå varandra. Manskroppen har utsträckta armar och ben och är inskriven i en cirkel och i en kvadrat.

Teckningen är namngiven efter den romerske arkitekten Vitruvius, som influerade renässansen och den har de proportioner han beskrev. Bilden är ett typexempel på förenandet av konst och vetenskap som kännetecknade renässansen. Den finns att beskåda på Gallerie dell'Accademia i Venedig.

Utformning[redigera | redigera wikitext]

Leonardos stora intresse för proportioner exemplifieras utmärkt i denna bild. Vissa tror att Leonardo föll in i den pytagoreiska tradition som föreställde sig att den mänskliga existensen bestod av en själslig existens – föreställd av cirkeln – och en materiell – beskriven av kvadraten. Den mänskliga kroppen representerade således det perfekta förhållandet mellan själslighet och materia vilket avspeglades i dess väl avvägda proportioner.[2]

Från hårfästet till hakspetsen är en tiondel av en mans längd; från hakspetsen till toppen av huvudet är en åttondel; från bröstet till hårfästet är en sjundedel av hela mannen.
– Leonardos anteckningar

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Den vitruvianske mannen och DNA-spiralen". urskola.se, 2010. Läst 20 februari 2017.
  2. ^ Vitruvian Man - about.com (engelska)