Vivlar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vivlar
Rhopalapion longirostre.jpg
Rhopalapion longirostre
Systematik[1]
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Skalbaggar
Coleoptera
Underordning Allätarbaggar
Polyphaga
Infraordning Cucujiformia
Familj Vivlar
Curculionidae
Vetenskapligt namn
§ Curculionidae
Auktor Latreille, 1802
Diaprepes abbreviatus
Hitta fler artiklar om djur med

Vivlar (Curculionidae) är en familj i ordningen skalbaggar. Familjen innehåller över 60 000 arter och är en av de största familjerna av skalbaggar. Ibland används även namnet vivlar för att beskriva den något större överfamiljen Curculionoidea (notera ett extra o samt att e och a har bytt plats) och i dessa sammanhang brukar man istället kalla familjen Curculionidae för Äkta vivlar eller Egentliga vivlar.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Vivlarna är ganska små skalbaggar som karaktäriseras av att de flesta arternas huvud är förlängt till ett så kallat snyte. I spetsen på det sitter käkarna och även vivelns antenner är fästa längst ute på snytet. Hos de flesta arter kan antennerna fällas in i skyddande skåror längs snytet, till exempel när viveln gräver. Färgerna är mycket varierande beroende på art, liksom storleken. De största och mest färgglada vivlarna finns i tropikerna.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Vivlar finns över hela världen, utom i det inre av Grönland. I Sverige finns cirka 500 arter.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Nästan alla arter är växtätare och många är mycket specialiserade i sitt val av föda och äter bara en enda växt. Andra är mindre kräsna och äter flera olika. Vissa, i synnerhet snytbaggen, klassas som skadeinsekt. Därför bekämpas de ofta med insektsgifter. De flesta av dessa arter verkar dock inte vara hotade. Men det finns vivelarter som är utrotningshotade, särskilt i tropikerna, på grund av att deras miljöer försvinner.

Släkten och arter (urval)[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fauna Europaea

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]