Vladimir Dedijer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vladimir Dedijer
Född4 februari 1914
Belgrad, Kungariket Serbien Serbien
Död30 november 1990 (76 år)
Boston, USA USA
NationalitetSocialistiska federativa republiken Jugoslavien Jugoslav
Yrke/uppdragFörfattare
Historiker
Politiker

Vladimir Dedijer, född den 4 februari 1914 i Belgrad, död den 30 november 1990 i Boston, var en jugoslavisk författare, historiker och politiker. Han var också Josip Broz Titos officielle levnadstecknare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Dedijers familj kom från Cepelica, Bileca i Bosnien och Hercegovina. År 1941 blev han politisk kommissarie för den jugoslaviska partisanenheten i Kragujevac. Under andra världskriget var han redaktör för jugoslaviska kommunistpartiets tidning Borba, och medlem av generalstabens agitations- och propagandaenhet.

Efter kriget var han en medlem av jugoslaviska delegationen vid fredskonferensen i Paris 1946 och i flera sessioner av FN:s generalförsamling (1945-1952). År 1952 blev han medlem av partiets centralkommitté och följande år utsågs han till ledamot av den federala församlingen.

År 1955 anklagades han för att ha försvarat Milovan Djilas rätt att sprida "fientlig propaganda", och dömdes till sex månaders fängelse, som han dock aldrig avtjänade. Han avsattes från politiken efter rättegången och beviljades pass av jugoslaviska myndigheter 1959, och fick lämna landet med sin familj. Därefter ägnade han sig åt att skriva historia och undervisning (han undervisade vid universitetet i Belgrad och på olika universitet i Storbritannien och USA ). Han blev senare ordförande i den självutnämnda Russelltribunalen.

Dedijer var ordförande och president för sessioner vid 1966 års Russelltribunal, och medlem av den vetenskapliga kommittén för Russelltribunalen i Rom 1974.

År 1982 lanserade han en stämningsansökan mot Kosta Nađ och Ivica Racan.

Dedijer dog i Boston den 30 november 1990 och är begravd i Ljubljana, Slovenien.

Bibliografi i urval[redigera | redigera wikitext]

  • Partisan Diary (1945),
  • Tito Speaks (1952),
  • The beloved land (1962),
  • The Road to Sarajevo (1966, 2:a uppl.)
  • The Yugoslav Auschwitz and the Vatican (1992, 2:a uppl.).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]