Vladimir Kramnik

Från Wikipedia
Vladimir Kramnik 2005

Vladimir Kramnik, född 25 juni 1975, är en rysk schackspelare.

Kramnik är en av världens främsta schackspelare och var världsmästare 20002007 i vad man kallar klassiskt schack. År 2000 besegrade Kramnik dåvarande världsmästaren Garri Kasparov i London. Denna match arrangerades utanför FIDE och Kramnik blev därför inte officiell världsmästare. Han blev dock oomstridd världsmästare efter att ha besegrat FIDE:s regerande världsmästare Veselin Topalov i oktober 2006, en match som präglades av anklagelser om fusk. I september 2008 förlorade Kramnik titeln till Viswanathan Anand. Vid finalen av 2019 års Tata Steel Chess Tournament tillkännagav Kramnik i ett pressmeddelande att han avslutade sin karriär inom tävlingsschack och istället tänkte engagera sig i projekt för att lära barn och ungdomar schack. [1]

Spelstil[redigera | redigera wikitext]

Kramniks spelstil är i grunden solid och positionell, och han har inte några uppenbara svagheter i sitt spel. Han tillhör den unga generationen schackspelare som kommit efter tidigare världsmästaren Kasparov.

Match mot schackdatorn Fritz[redigera | redigera wikitext]

Han gick en match mot schackdatorn Fritz år 2002, och lyckades spela oavgjort efter att han hamnat i underläge. År 2006 spelade han ännu en gång mot Fritz, i Tyskland, och förlorade då med 4–2.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]