Vladimir Nabokov

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vladimir Nabokov
Född Vladimir Vladimirovitj Nabokov (Влади́мир Влади́мирович Набо́ков)
22 april 1899
Sankt Petersburg, Kejsardömet Ryssland
Död 2 juli 1977 (78 år)
Lausanne, Schweiz
Yrke Författare, entomolog
Nationalitet Rysk, amerikan
Språk Ryska, engelska
Framstående verk Lolita (1955), Blek låga (1962)
Namnteckning
Vladimir Nabokov signature.svg

Vladimir Vladimirovitj Nabokov (ryska: Влади́мир Влади́мирович Набо́ков), född 22 april (10 april enligt G.S.) 1899 i Sankt Petersburg, Kejsardömet Ryssland (nuvarande Ryssland), död 2 juli 1977 i Lausanne, Schweiz, var en rysk-amerikansk författare och entomolog.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Vladimir Nabokov föddes i en välbärgad aristokatfamilj i St. Petersburg, men flydde till Berlin i samband med den ryska revolutionen. När Hitler kom till makten lämnade Nabokov även Tyskland och hamnade så småningom i USA. Förutom att vara författare spelade Nabokov också mycket schack och var dessutom intresserad av fjärilar.

Död och eftermäle[redigera | redigera wikitext]

Vladimir Nabokovs grav, 2012.

Vladimir Nabokov avled 2 juli 1977 i Lausanne i Schweiz och ligger begravd i byn Clarens utanför Montreux.

Verk[redigera | redigera wikitext]

Sina första romaner skrev Vladimir Nabokov på ryska. Till dessa hör till exempel Han som spelade schack med livet (1930) och Gåvan. Senare gick han dock över till engelska och skrev då romaner som Lolita (1955) och Blek låga (1962). Lolita är Nabokovs antagligen mest kända roman och den blev en skandalsuccé när den kom. Den har även filmatiserats två gånger, av Stanley Kubrick 1962 samt av Adrian Lyne 1997.

Vladimir Nabokov har sagt att han betraktar sina romaner som schackproblem.[källa behövs] De flesta av hans romaner är också krävande med många infallsvinklar som kan göra omläsningar nödvändiga. Blek låga är till exempel en större dikt om 999 rader skriven av en författare som just mördats. En vän till denne, som visar sig vara en kung i exil, har utgivit dikten med en omfattande notapparat som sätter läsarens uppmärksamhet på prov.

Utöver romaner har Nabokov också skrivit ett drygt sextiotal noveller, de flesta ursprungligen på ryska.

Nabokov nominerades till Nobelpriset i litteratur första gången 1963, men hans utpräglat virtuosa stilkonst och den moraliskt kontroversiella romanen Lolita förhindrade hans möjligheter att tilldelas priset.[1]

Nabokov har skildrat sitt liv i Låt höra av dig, minne (1966). Hans omfattande föreläsningar om litteratur (givna vid amerikanska universitet) har också utgivits till viss del.[källa behövs]

Bibliografi, urval (originaltitel; utgiven på svenska; kommentarer)[redigera | redigera wikitext]

Staty av Nabokov i Montreux.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kaj Scheuler (2 januari 2014). ”Svenska Akademien ratade både Beckett och Nabokov”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/kultur/svenska-akademien-ratade-immoralisk-succeroman_8864390.svd. Läst 10 januari 2014. 

Tryckta källor

  • Bonniers författarlexikon över utländsk litteratur, 2002
  • Brian Boyd: Vladimir Nabokov. The Russian Years, 1990.
  • Brian Boyd: Vladimir Nabokov. The American Years, 1991.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]