Vlora

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Aulon” leder hit. För andra betydelser, se Aulon (olika betydelser).
Vlora (Vlorë)
Stad
Vlora cover.jpg
Officiellt namn: Vlora
Smeknamn: Qyteti i Pavarësisë
Land Albanien Albanien
Prefektur Vlorë prefektur
Distrikt Vlorë distrikt
Kommun Vlorë kommun
Läge 40°27′N 19°29′Ö / 40.450°N 19.483°Ö / 40.450; 19.483
 - höjdläge m ö.h.
Folkmängd 83 000 (2003)
Grundad 600 f.Kr.
Borgmästare Shpëtim Gjika
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postnummer 9401-9404
GeoNames 3183720
Registreringsskylt VL
AlbaniaVlore.png
Wikimedia Commons: Vlora
Webbplats: www.bashkiavlore.org

Vlora (på albanska även Vlorë, gegiska: Vlonë, italienska: Valona, grekiska: Av̱ló̱na Αυλώνα, turkiska: Avlonya eller Avlona) är en stad i sydvästra Albanien. Den är centralort i distriktet Vlorë och residensstad för Vlorë prefektur. Staden har omkring 83 000 invånare (2003).

Den naturliga hamnen i staden är Albaniens näst största, efter Durrës, med betydande fiske. Den ligger inte mer än ca 100 kilometer från Italien; på grund av detta har Vlora blivit ett av de rikaste områdena i Albanien.[källa behövs][förtydliga]

Vlora är en populär turistort med många sevärdheter. Från maj till september är det högsäsong för turismen; men för kulturintresserade räknas april månad mer lämpad för besök till sevärdheter och evenemang. Under sommarmånaderna är det väldigt varmt. Ända in i oktober är havet fortfarande varmt nog vid stränderna för badaktiviteter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vlora har en rik och lång historia, som sträcker sig ända tillbaka till antiken 600 f.Kr. Vid den tiden var staden känd under namnet Aulon. År 400 f.Kr. uppfördes en stadsmur som omgärdade staden. I antikens värld var staden känd för sina viner, oliver och salt. Vlora blev en viktig hamnstad för Illyrien efter Apollonias och Orikums fall. Under medeltiden hade slottet Kanina en betydelsefull roll. År 1081 var Vlora belägrat av normander, 1205 av venetianer; senare övergick staden till tysken Hohenschtauf, och år 1272 var staden del av det albanska kungariket Arberien. På 1400-talet styrdes Vlora av den albanska feodala familjen Balshaj.

Personer från Vlora[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Galleri[redigera | redigera wikitext]