Volvo B7L

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Volvo B7L
Volvo-bussar i Norrköping våren 2007, till vänster syns en biogasdriven Volvo B10L och till höger syns en dieseldriven Volvo B7LA, fronten var exakt samma på de olika modellerna, men B7L/LA har det asymmetriska bakparti som syns på bilden.
Volvo-bussar i Norrköping våren 2007, till vänster syns en biogasdriven Volvo B10L och till höger syns en dieseldriven Volvo B7LA, fronten var exakt samma på de olika modellerna, men B7L/LA har det asymmetriska bakparti som syns på bilden.
Grundinformation
Märke Volvo
Tillverkning 1999-2005
Konstruktion
Klass Stadsbuss
Karosseri Carrus
Säffle karosserifabrik
Plattform Låggolvsbuss (B7L)
Låggolvsledbuss (B7LA)
Besläktade Volvo B10L
Volvo B7TL
Volvo B9L
Liknande MAN A21 och A23
Scania N94UB/UA
Drivlina
Motor 7-liters 6-cylindrig stående bakmonterad radmotor
Drivning Bakhjulsdrift
Kronologi
Föregångare Volvo B10L
Efterträdare Volvo B9L
Volvo B9S

Volvo B7L är ett busschassi tillverkat av Volvo Bussar. Det finns även i ledbussutförande, kallat B7LA.

Det har en 7-liters dieselmotor monterad stående på längden på vänster sida längst bak bakom bakaxeln. Chassiet är identiskt med Volvo B10L ända bak till bakersta axeln. Modellen med Säffle-kaross, som även kallades Volvo 5000 är till utseendet identisk med B10L-varianten, förutom ett helt nytt asymmetriskt bakparti med något mindre bakruta och kylaren på vänster sida, bredvid motorn.

I Sverige fanns chassiet endast tillgängligt med Säfflekaross i lättmetall (Volvo 5000) och på andra marknader ute i Europa, främst Östeuropa och även i Finland fanns en variant byggd av Carrus i rostfritt stål (Volvo 7000), som aldrig såldes ny i Sverige. I många andra länder kunde även andra tillverkare tillverka karosser till chassiet.

Golvhöjden bakom bakaxeln är lägre än i B10L i och med att många komponenter placerades till vänster i motorutrymmet istället för under golvet. Alla B10L har ett trappsteg vid den bakersta dörren/dörrarna om sådana finns. Samtliga varianter av B7L blir därmed, till skillnad från föregångaren, helt tillgängliga för personer med till exempel rörelsehinder. Det genomgående låga golvet gör även att dörrarna bakom bakersta axeln kan användas smidigt av alla, vilket underlättar en del i tät stadstrafik.

Volvo B7L presenterades under 1998 och började tillverkas under 1999. Den ersatte B10L i dieselutförande samma år. B10L i gasutförande och B7L avlöstes av B9L inför modellår 2006. B9L hade en nyare 9-litersmotor monterad på samma sätt som i B7L men som nu även kunde fås med gasdrift.

Volvo B7L tillverkades även som 3-axlad dubbeldäckare i både vänster- och högerstyrt utförande i ett fåtal exemplar, de flesta dubbeldäckare i Volvo B7-serien utgjordes dock av den högerstyrda Volvo B7TL.