Vordingborg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gåsetårnet

Vordingborg är en stad på Sydsjälland, Danmark. Staden har 8 947 invånare (2007) [1] och är huvudort i Vordingborgs kommun som administrativt hör till Storstrøms amt i Region Sjælland. Staden ligger vid Masnedsund och förbinds med en bro till Masnedø och därifrån vidare med Storstrømsbroen till Falster.

Vordingborg är en gammal färjestad med en rik historia och var under en tid en stad av stor betydelse i Danmark. Ruinerna av den gamla kungaborgen från 1364, som var hemort för tre Valdemar-kungar: Valdemar den store, Valdemar Sejr och Valdemar Atterdag, är stadens främsta sevärdhet. Den enda fullt bevarade delen, Gåsetårnet, är stadens kännetecken. Det finns dessutom en historisk botanisk trädgård på ruinområdet.

Morten Olsens Allé vid stadens fotbollsstadium är känd i Danmark, då den tidigare fotbollslandslagsspelaren och nuvarande förbundskaptenen Morten Olsen, som är uppväxt i staden, således har fått en väg uppkallad efter sig.

Vordingborg har ett gymnasium, lärarhögskola, en militärkasern och en järnvägsstation. Staden har två småbåtshamnar, och den lokala Ore Strand är välbesökt om sommaren. Varje år i juli anordnas stadsfesten Vordingborg Festuge. Vid Vordingborg ligger halvön Oringe där ett välkänt sinnessjukhus uppfördes 1857.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistikbanken Tabel BEF44