Väneko

Från Wikipedia
Väneko
Nötkreatursras Redigera Wikidata
Ursp­rungs­landSverige Redigera Wikidata

Väneko är en svensk koras med ursprung ur gamla svenska lantraser. Vänekon är därför definierad som en så kallad allmogeko,[1] tillsammans med bohuskulla och ringamålako. Väneko anses som en rest av den behornade, sydsvenska allmogekon, som inkluderar nu utdöda raser som smålandsko och gotlandsko.[2]

Vänekon härstammar från Tore Torssons besättning i Ulfvered i Väne-Ryr socken i Västra Götaland.[1] Där upptäcktes de i början av 1990-talet i en besättning, som inte var korsad med moderna koraser.[3] I den upptäckta besättningen fanns 23 kor och 6 tjurar. I januari 2007 var antalet registrerade vänekor 48 tjurar och 167 kor. De flesta finns i Götaland, men det finns också besättningar i Svealand. Det finns en upprättad stambok för vänekor.

Vänekon är behornad. Den finns i flera färgvarianter, inklusive som röd eller svart, med olika färg på vänster- och höger sida, eller som enfärgad.[1] Vikten för vuxna kor är 400–500[1] kilogram. De betraktas som lättskötta och bra på att finna mat. Vänekon brukas primärt som diko, och därför är den genomsnittliga mjölkproduktionen okänd.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är baserad på artikeln Väneko på norskspråkiga Wikipedia (bokmål).

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Väneko, bilder och information från Föreningen allmogekon.