Wilkinson Microwave Anisotropy Probe

Från Wikipedia
(Omdirigerad från WMAP)
Hoppa till: navigering, sök
WMAP
WMAP-bild av bakgrundsstrålningen

Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) är en NASA-rymdsond som har som uppgift att mäta den kosmiska bakgrundsstrålningen som har sitt ursprung i Big Bang. Den sköts upp från Cape Canaveral i Florida den 30 juni 2001. WMAP är en efterföljare till COBE-satelliten och har liksom COBE som uppgift att mäta och kartlägga de mycket små fluktuationerna i den kosmiska bakgrundsstrålningen för att hjälpa till att testa kosmologiska teorier om universum.

Sedan 1 oktober 2001 har WMAP befunnit sig i en bana runt den andra Lagrangepunkten L2 i sol-jordsystemet, 1,5 miljoner km från jorden i riktning bort från solen. Dess instrument observerar fem olika frekvenser av mikrovågsstrålning för att mäta temperaturskillnaden mellan två punkter på himlen. Den 8 september 2010 avslutades WMAP:s uppdrag, och den har nu förflyttat sig till en permanent parkeringsbana runt solen.[1]

Forskarlaget bakom WMAP har släppt data tre gånger, de senaste kom i januari 2010 och var baserade på sju års observationer. De bekräftar teoretiska förutsägelser från Big Bang-kosmologin i form av den så kallade Lamda-CDM modellen med mycket stor noggrannhet. De viktigaste resultaten är [1]:

  • Universums ålder är 13,7 miljarder år (med en felangivelse på +100/-200 miljoner år)
  • Univerum består av
  • Data är konsistenta med en flat geometri
  • Hubbles konstant är 73 (km/s)/Mpc, +3/-4
  • Polariseringen av den kosmiska bakgrundsstrålningen verifierar inflationsteorin och favoriserar de enklaste versionerna av teorin.

Resultaten har också visat att alternativa teorier som kvasi-Steady State-kosmologi och en modell där den mörka materien ersatts med modifierad gravitation à la MOND ger mycket sämre teoretiska beskrivningar av data.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”NASA's WMAP Project Completes Satellite Operations”. http://www.nasa.gov/topics/universe/features/wmap-complete.html. Läst 2010-10-08.