Wagyu

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En wagyū-tjur.
Wagyū-nötkött på en restaurang i Kobe.

Wagyū (和牛?) syftar på flera raser av nötkreatur som genetiskt har en tendens att ha en omfattande grad av marmorering i köttet, samt att bilda hög procenthalt av oljigt, omättat fett.

De raser som används för produktion av wagyu-kött är Japanese Black - kuroge washu, Japanese Brown - akage washu, Japanese Polled - mukaku washu och Japanese Shorthorn - tankaku washu.

Kött från wagyū-nöt är känt för marmoreringsegenskaperna och kvaliteten, och har ett högt pris på marknaden. Från flera områden i Japan levereras nötköttet med områdesnamn. Exempel på detta är nötkött från Kobe, känt som Kobebiff, Mishima, Ōmi och Sanda.

Wagyūs genetiska uppbyggnad ger ett kött som innehåller en högre procenthalt omega-3- och omega-6-fettsyror[1] än vanligt nötkött. Den ökade graden av marmorering ökar också halten av enkelomättade fetter i förhållande till halten av mättade fetter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Condon, John (1 mars 2005). ”Good Fats Boost Wagyu Opportunities”. Australian Wagyu Update. Arkiverad från originalet den 29 augusti 2007. https://web.archive.org/web/20070829045045/http://www.blackmorewagyu.com.au/wagyu/?id=Media-Good-Fats-Boost-Wagyu-Opportunities. Läst 7 december 2006. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]