Wahlbergs epålettflyghund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Wahlbergs epålettflyghund
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Wahlberg's Epauletted Fruit Bat.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Fladdermöss
Chiroptera
Familj Flyghundar
Pteropodidae
Släkte Epomophorus
Art Wahlbergs epålettflyghund
E. wahlbergi
Vetenskapligt namn
§ Epomophorus wahlbergi
Auktor Sundevall, 1846
En grupp som vilar i ett träd
En grupp som vilar i ett träd
Hitta fler artiklar om djur med

Wahlbergs epålettflyghund (Epomophorus wahlbergi) är en flyghund som förekommer i centrala, östra och södra Afrika.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Wahlbergs epålettflyghund har en gråbrun, rödbrun till gulbrun päls med vita fläckar bakom öronen. Hos hanen finns dessutom vita fläckar på skuldrorna, som uppvisas för honan under uppvaktningen. Kroppslängden är 12,5 till 25 centimeter och vikten 40 till 125 gram, oftast omkring 80 gram. Vingspannet hos en fullvuxen hane kan uppgå till närmare 50 centimeter.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Wahlbergs epålettflyghund förekommer i Angola, Botswana, Burundi, Kamerun, Kongo-Brazzaville, Kongo-Kinshasa, Gabon, Kenya, Malawi, Moçambique, Rwanda, Somalia, Sydafrika, Swaziland, Tanzania, Uganda, Zambia och Zimbabwe. Dess habitat är skogsområden och savannområden med olika fruktbärande träd. Den föredrar utkanten på skogar och är frånvarande i de allra tätaste skogarna. Den betraktas på en del håll i sitt utbredningsområde som ett skadedjur på odlad frukt och det förekommer försök att bekämpa den genom förgiftning. Även skövling av skogar har på en del håll negativ påverkan på dess bestånd, men arten som helhet anses inte hotad.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Wahlbergs epålettflyghund är främst en fruktätare, men den tuggar även en del blommor för att få nektar. Den är främst aktiv i skymningen och på natten och vilar under dagen vanligen på någon skyddad plats, ofta i grupper. Den sociala strukturen är varierad och en grupp kan består från endast ett fåtal individer ända upp till ett hundratal. Både hanar och honor och yngre och äldre individer kan finnas i samma grupp. När det är parningssäsong kallar hanarna till sig honor genom ett pipande, skrikande läte och visar upp sina vita fläckar på skuldrorna i konkurrens med andra hanar. Honan får vanligen endast en unge per dräktighet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Epomophorus wahlbergiIUCN:s rödlista, läst 14 december 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]