Walk over

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Walk over (engelska: "gå över"; även stavat walkover; förkortat w.o.) är en sportterm som innebär att ett lag väljer att utebli från, eller avbryta, en match, och därmed övergår segern automatiskt till motståndarlaget. Resultatet brukar då fastställas till 3-0 eller 5-0 enligt förutbestämda regler.

Termen härstammar från brittisk ridsport, där man för att vinna enligt reglerna uppsatta av Jockey Club var tvungen att passera mållinjen, även om det inte fanns några motståndare. Fanns inga motståndare var man emellertid förstås inte tvungen att hasta utan kunde över mållinjen.

I lagsporter förekommer fenomenet mest i lägre divisioner, samt på motionsnivå, där det ibland kan vara svårt att få ihop det antal spelare som reglerna kräver för att starta eller genomföra en match. På elitnivå kan lag som lämnar walk over bli uteslutna från tävlingarna. I lagsporter kan sjuka eller skadade spelare ofta ersättas, men i individuella sporter kan enskilda idrottsmän behöva lämna walk over på grund av skada eller sjukdom.

På internationell nivå lämnas walk over oftast på grund av politiska hinder, till exempel krig eller andra våldsamma oroligheter som gör att ett lag helt enkelt inte kan komma till start, och det är oftast bara då det är accepterat. Ibland har walk over också lämnats av politiska skäl, för att man inte vill spela mot motståndaren. Ett exempel på det senare skedde i tennisturneringen Davis Cup 1974, då Sydafrika vann eftersom Indien lämnade walk over i finalen då indierna inte ville spela mot Sydafrika på grund av dess apartheidpolitik.

På engelska kan termen walk over även användas i andra sammanhang än i tävlingar; jämför acklamation.se även submisson