Walther Hewel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Walther Hewel
Walther Hewel i oktober 1940.
Född25 mars 1904
Köln, Rhenprovinsen, Preussen, Kejsardömet Tyskland
Död2 maj 1945 (41 år)
Berlin, Tyskland
Känd förDiplomat, statssekreterare vid Auswärtiges Amt
MakaBlanda-Elizabeth Benteler (giftermål 1944, fotografi)

Walther Hewel, född 25 mars 1904 i Köln, död 2 maj 1945 i Berlin, var en tysk diplomat och SS-Brigadeführer. Från 1938 var han chef för utrikesminister Joachim von Ribbentrops personliga stab. År 1943 utsågs Hewel till statssekreterare vid Nazitysklands utrikesministerium, Auswärtiges Amt.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Som fanbärare i Stoßtrupp Adolf Hitler deltog Hewel i Adolf Hitlers ölkällarkupp i München i november 1923.[1] Hewel dömdes till ett år och tre månaders fängelse för medhjälp till högförräderi och satt internerad på Landsbergs fästning tillsammans med bland andra Hitler. I fängelset var Hewel Hitlers personlige betjänt. Han benådades och frisläpptes den 30 december 1924.

Efter frigivningen verkade Hewel som affärsman, först i Tyskland och senare i England. I slutet av 1920-talet företog Hewel resor i Asien och bedrev affärsverksamhet i bland annat Nederländska Ostindien. I mitten av 1930-talet blev han vid Auswärtiges Amt sakkunnig rörande Östasien.

Från 1944 var Hewel knuten till Hitlers innersta krets och befann sig i Führerbunkern i andra världskrigets slutskede. På eftermiddagen den 30 april 1945 begick Hitler och hans nyblivna hustru Eva Braun självmord. På kvällen dagen därpå lät Joseph och Magda Goebbels förgifta sina sex barn och begick därefter självmord. De kvarvarande personerna i bunkern gjorde då utbrytningsförsök gruppvis. I den första gruppen, som lämnade bunkern omkring klockan 22.00 den 1 maj, ingick bland andra Hewel, Wilhelm Mohnke, Otto Günsche och Hitlers tre sekreterare, däribland Traudl Junge. De försökte nå de tyska linjerna i västra Berlin, men tvingades väja för rysk artillerield och sökte sig till ett skyddsrumSchönhauser Allee. Vid beskedet att de tyska trupperna i Berlin hade kapitulerat sköt sig Hewel med sin pistol.[2]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Walther Hewels utmärkelser[3]

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

I filmen Undergången från 2004 porträtteras Walther Hewel av Alexander Held.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Klee 2007, s. 252.
  2. ^ Eberle & Uhl 2006, s. 364ff.
  3. ^ Ailsby 2008, s. 69.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]