Warezscenen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Warezscenen eller bara scenen (engelska: The Scene), där warez är pluralis av ordet software i språkformen leet, är en term som används för en organiserad grupp undergroundnätverk av personer som ägnar tid åt att kopiera, knäcka kopieringsskydd och distribuera film, musik och program, oftast utan upphovsmannens tillstånd. Spridning av materialet sker på Internet via FTP-nätverk. Innan Internet blev allmänt och populärt i slutet av 1990-talet användes modemuppringda BBSer.

Release[redigera | redigera wikitext]

Scenen är uppbyggd av datornätverk där varje album, film eller program är en individuell release. Releasen packas i separata RAR-filer för att underlätta samtidiga överföringar mellan olika FTP-servrar. En racer är en person som skickar releaser mellan olika FTP-nätverk.

Release-grupp[redigera | redigera wikitext]

En release-grupp är de som får tag i materialet som släppts. Release-grupper finns utspridda över hela världen, och håller högt på att skydda sig själva. Affil, från engelskans affiliate (medarbetare), är en term som används för att beteckna en release-grupp som samarbetar med en FTP för att ge denna exklusiv åtkomst till nya releaser.

Race[redigera | redigera wikitext]

När material sprids inom scenen sker det genom så kallade race. När en release laddas upp på en FTP är det ofta många uppladdare som hjälps åt. För att många skall kunna hjälpas åt, är alla releaser indelade i många mindre RAR-filer, så att flera filer kan skickas upp av olika personer från flera källor samtidigt. När releasen har blivit färdiguppladdad redogörs ofta vem som laddat upp mest, och genom detta tävlingsmoment påskyndas spridningen av materialet.