Warner Oland

Från Wikipedia
Warner Oland
Warner Oland, 1919.
Warner Oland, 1919.
FöddJohan Verner Öhlund
3 oktober 1879
Nyby, Bjurholms församling, Västerbottens län
Död6 augusti 1938 (58 år)
Stockholm
Aktiva år1912–1937
MakaEdith Gardener Shearn
(1907–1938)
IMDb SFDb

Warner Oland, ursprungligen Johan Verner Öhlund, född 3 oktober 1879 i Nyby i Bjurholms församling i Västerbottens län (Ångermanland), död 6 augusti 1938 i Stockholm, var en svensk-amerikansk skådespelare. Han var en av de första svenska filmstjärnorna i Hollywood, framför allt känd för den återkommande rollen som kinesen Charlie Chan i 16 filmer.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Öhlund föddes i den lilla byn Nyby strax utanför Bjurholm 1879. Vid 13 års ålder (1892) emigrerade han tillsammans med hela sin familj till USA och slog sig ned på östkusten, där Öhlund började intressera sig för teater. Han antog tillsammans med övriga familjen det amerikaniserade namnet Oland. Efter avslutad skolgång studerade han teater i Boston, och scendebuterade 1898 i en sångroll. Han var därefter verksam som skådespelare växelvis med landsortsturnéer och scener i New York, främst i Ibsen- och Shakespearepjäser. Han gifte sig 1908 med porträttmålaren Edith Shearn och var tillsammans med henne först med att i USA översätta och presentera dramatik av August Strindberg, liksom de även översatte verk av Henrik Ibsen.[1]

Han filmdebuterade redan 1912 i Pilgrim's Progress och kom att spela i ett 80-tal såväl stum- som ljudfilmer. Han var även med i den allra första långfilmen med tal, Jazzsångaren (1927), där han bara sa ett ord - "stop". Med anledning av detta finns han även med i 2005 års upplaga av Guinness Rekordbok. Han spelade mot stjärnor som Greta Garbo, Marlene Dietrich och Boris Karloff och arbetade med flera av de främsta regissörerna, såsom med Josef von Sternberg i Shanghaiexpressen (1932).

Filmplansch från Hurricane Hutch, 1921
Oland som "Charlie Chan" i Charlie Chans hemlighet (1936).

I mer än hälften av alla sina filmroller fick han från Genom eld och vatten (1917) spela asiat på grund av sitt utseende och på grund av att Hollywood inte använde sig av asiatiska skådespelare i större roller. Sitt stora genombrott fick han i en serie filmer som den kinesisk-amerikanske detektiven Charlie Chan 1931–1937, baserad på den amerikanske deckarförfattaren Earl Derr Biggers böcker. Denna roll spelade han totalt i 16 filmer (fyra av dessa filmer har gått förlorade). En annan asiatisk karaktär han porträtterat är skurken Fu Manchu.

Under inspelningen av vad som har kommit att bli hans sista film, Charlie Chan at the Ringside 1937, försvann Oland spårlöst efter att ha gått ut för att "dricka ett glas vatten". Han återvände aldrig utan visade sig i stället ha rest till Stockholm. På grund av långvariga alkoholproblem och dålig hälsa drabbades han av lunginflammation och dog på sjukhus i augusti 1938. Han är gravsatt i USA.

Eftermäle[redigera | redigera wikitext]

Den 12 september 2015 hade pjäsen Warner Oland – Bjurholmspojken som blev Hollywoodstjärna urpremiär på Västerbottensteatern. Den är skriven av Kristian Hallberg utifrån en ursprunglig pjäsversion av Hans-Ola Stenlund i regi av Josette Bushell-Mingo och med Greger Ottosson och Margareta Niss i rollerna som paret Oland.[2][3] Bjurholm, där Oland föddes, införskaffade år 1998–2000 en bioduk med nya stolar och ljudanläggning, och lät bion döpas till Warner Oland Cinema. Senare byggdes det om i centrala Bjurholm och ett "torg" restes, om än kortvarigt, som hette något i stil med Warner Oland Square / Verner Ölunds torg. Namnet är diffust men torget har de facto funnits i början på 2000-talet. Verner Oland har också en väg uppkallad efter sig. Vägen upp till elljusspåret/skidspåret heter Werner Öhlundsvägen, det enda som lever kvar som minne av Oland i kommunen Bjurholm.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]