Water for Elephants

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Water for Elephants
GenreDrama
Romantik
RegissörFrancis Lawrence
ProducentKevin Halloran
Gil Netter
Erwin Stoff
Andrew R. Tennenbaum
ManusRichard LaGravenese
SkådespelareReese Witherspoon
Robert Pattinson
Christoph Waltz
OriginalmusikJames Newton Howard
FotografRodrigo Prieto
ProduktionsbolagFox 2000 Pictures
3 Arts Entertainment
Crazy Horse Effects
Flashpoint Entertainment
DistributionTwentieth Century Fox
Premiär2011
Speltid120 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$38 miljoner
Intäkter$115 140 023
IMDb SFDb

Water for Elephants är en amerikansk dramafilm från 2011, regisserad av Francis Lawrence och skriven av Richard LaGravenese. Huvudrollerna i filmen spelas av Reese Witherspoon, Robert Pattinson och Christoph Waltz. Water For Elephants berättar historien om två personers förhållande i en hård och våldsam värld där kärlek är ett liv i lyx och yppighet. Filmen är baserad på Sara Gruens bok Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow (originaltitel: Water for Elephants) från 2006.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen började filmas den 22 maj 2010. Filmen producerades av Twentieth Century Fox i deras studio i Century City, Los Angeles, i Chattanooga, Tennessee samt i Chickamauga och Walker County inom Georgia. Filmen har även spelats in i Fillmore och Piru i Kalifornien.

Produktionskostnaderna uppgick till uppskattningsvis 38 miljoner dollar.

Filmen hade biopremiär i Sverige den 15 april 2011 och i USA och Kanada den 22 april. Filmen fick i överlag mycket positiva recensioner från olika filmkritiker.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig under den stora depressionen, närmare bestämt år 1931. Huvudperson är Jacob Jankowski (Robert Pattinson).

Filmen börjar med att Jacob som gammal berättar för en cirkusarbetare om sitt liv. Han var en ung man som studerade veterinärmedicinCornell University, men precis när han skulle ta sin examen får han veta att hans föräldrar dött i en bilolycka. Det visar sig att hans föräldrar inte hade några pengar kvar, då de hade investerat allt på hans utbildning och huset de har bott i återtas av banken.

Eftersom Jacob inte har någon familj, hem eller jobb lämnar han hemstaden och skolan och tar ett tåg som visar sig tillhöra Cirkus Benzini Brothers, där får han ett jobb som veterinär. Cirkusen ägs av August Rosenbluth (Christoph Waltz), vars fru Marlena Rosenbluth (Reese Witherspoon) är en skicklig circusartist, stjärnan i föreställningen samt en stor djurälskare. Jacob förälskar sig i Marlena och han vill kämpa för sin kärlek till varje pris.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]