Wateraid

Från Wikipedia

WaterAid är en brittisk organisation som arbetar för att även de fattigaste ska få tillgång till rent vatten, sanitet och kunskap i hygien i 26 länder.[1]

WaterAid grundades i juli 1981 av de brittiska vattenföretagen i samband med en appell av FN:s appell om 1980-talet som ett årtionde med fokus på vatten och sanitet.[2] David Collet, tidigare chef för Voluntary Service Overseas, utsågs till chef.

Vid mitten av 1990-talet drev BBC en kampanj som resulterade i 1,65 miljoner pund till Water Aid och mot decenniets slut stöddes projekt också i Nigeria, Moçambique, Zambia, Madagaskar och Malawi. WaterAid fick priset Stockholm Water Prize.

Under 2000-talet sattes FN:s millenniemål, varav ett var att halvera andelen människor utan rent vatten till 2015.

År 2009 fastslog WaterAid som mål att organisationen till 2015 skulle förse 25 miljoner människor med rent vatten och sanitet. Samma år bildades den lokala svenska organisationen WaterAid Sverige, och året därefter bildades Federationen WaterAid International som ett steg i utvecklingen mot en globalt etablerad organisation, med Storbritannien, Sverige, Australien och USA som medlemmar.

WaterAid har enligt egen uppgift per 2013 försett 19,2 miljoner människor med rent vatten och 15,1 miljoner människor med sanitet och hållbar utveckling.

Källor[redigera | redigera wikitext]

WaterAid Sveriges webbplats

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ WaterAids hemsida, www.wateraid.org, 2014-05-26
  2. ^ Springerreference

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]