Webbkamera

Från Wikipedia
Webbkamera
Under­klass tillvideokamera Redigera Wikidata
Del avbärbar dator Redigera Wikidata

En webbkamera är en digitalkamera som används för kommunikation via World Wide Web. Den sänder kontinuerligt eller med jämna mellanrum bilder som kan betraktas via en dator. Den kan användas i privata sammanhang, för kommunikation i konferenser på företag eller undervisning, vid chatt, övervakning via Internet eller interna datornätverk. Den privata användningen av denna typ av kameror ökar avsevärt för närvarande på bekostnad av traditionella analoga CCTV-kameror. Sveriges största installationer av dessa kameror finns inom Storstockholms Lokaltrafik (SL), som installerar över 14 000 kameror i bussar och på stationer i syfte att öka säkerheten och minska risken för skadegörelse.

Webbkameran kan även användas för att ta stillbilder eller digitala videosekvenser som kan sparas och fungerar i detta sammanhang som vilken digitalkamera som helst. På senare tid har webbkamerorna krympt och fått bättre egenskaper, både upplösning och ljuskänsligheten har förbättrats väsentligt.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Webbkameror kan vara ständigt uppkopplade för att gratis eller mot betalning ge information eller underhållning till allmänheten. Storstäder, skidbackar och turistorter har webbkameror för att visa väder och andra förhållanden. Det finns också kameror monterade vid vulkaner, i fågelreservat eller på båtar som deltar i kappseglingar osv. Dessa webbkameror kallas ibland även för livekameror. Webbkameror fotograferar också ständigt från satelliter och sänder regelbundet bilder som kan ses via Internet.

Pornografiska webbplatser har också, mot betalning, direktsändningar via webbkameror. En växande mängd sexarbetarewebbkameramodeller – tjänar pengar genom att ta betalt för sexuella uppvisningar under privata videosamtal; detta kan ses som en virtuell prostitution.[1] Denna verksamhet har också kopplingar till den äldre telefonsex-branschen, med tillägg av rörlig bild och textmöjligheter via chatt.[2]

Olika modeller[redigera | redigera wikitext]

På marknaden finns det idag mängder av kameramodeller. Dock kan kamerorna indelas i två grundläggande typer:

  • Nätverksansluten kamera, en betydligt mer avancerad typ av kamera än traditionella webbkameror där man integrerat datorkapaciteten i själva kameran. Nätverkskameror kan direkt anslutas, trådlöst eller via kabel, till Internet eller det lokala nätverket. Den tekniska utvecklingen inom detta område är snabb då marknaden är enormt stor, se SL exemplet ovan, och variationen på kameramodeller är stor, inbyggd mikrofon och MPEG-4 komprimering är vanligt förekommande typer av finesser. Det svenska företaget Axis Communications är en stor leverantör av denna typ av kameror.
  • Datoransluten webbkamera, den traditionella typen som ansluts till datorn, oftast via en USB sladd. Denna typ av webbkameror är relativt billiga i inköp och används ofta för videosamtal, till exempel via Skype eller andra kommunikationsprogram. Det finns kameror anpassade för många olika typer av användning, både stora och extremt små och en del modeller har inbyggd mikrofon.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]