Webbportal

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Uttrycket webbportal var populärt att använda när man i slutet av 1990-talet talade om webbplatserInternet och kan ha lite olika betydelse beroende på vem man frågar. En portal är egentligen en startpunkt till Internetresurser där man samlar flera ingångar ut till Internet på en och samma webbplats för att locka till sig så många besökare som möjligt. En webbportal innehåller möjlighet att söka både efter webbsidor via ett sökmotorindex och efter kategoriserade länkar via en länkkatalog.

En webbportal erbjuder också kringtjänster som till exempel gratis e-post, webhotell, almanacka m.m. Det är just detta som skiljer en länkkatalog eller sökmotor från en portal. Yahoo, MSN, Passagen och Spray.se är exempel på webbportaler. Man brukar också prata om portaliseringen av webben, dvs. att fler och fler webbplatser, speciellt söktjänster, lägger till fler kringtjänster för att dra till sig fler Internetanvändare.

"Webbportal" används ibland med syfte på webbplatser med många kringtjänster men ingen webbkatalog eller internetsökmotor, fast ofta inriktade mot ett visst ämne eller kanske företeelse. Man pratar om allt från Studentportalen till Rymdportalen. Om dessa har ämnesspecifika sökfunktioner mot Internet via sökmotor eller länkkatalog kan man snarare kalla dessa för ämnesportaler.

Fenomenet var stort i slutet av 1990-talet men efter att IT-bubblan pyste ut satsas det inte alls lika mycket pengar på webbportaler.

Se även

Externa länkar