West Memphis Three

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Minnesmärke över de tre mördade pojkarna Steven Branch, Christopher Byers och Michael Moore

West Memphis Three är ett amerikanskt rättsfall som handlar om tre tonåriga pojkar som anklagats och dömts för morden på tre åttaåriga pojkar i Robin Hood Hills i West Memphis, Arkansas, USA den 5 maj 1993. Damien (Michael) Echols (född 1974) dömdes till döden, medan Jessie Misskelley Jr (född 1975) och Jason Baldwin (född 1977) dömdes till livstids fängelse. Fallet har fått stor uppmärksamhet. Deras supportrar tror att de är oskyldigt dömda. De anklagade förblir fängslade men rättsprocessen är igång. 2007 kom det upp nya bevis, bland annat DNA, som inte matchar någon av de anklagade. I december 2008 nekades Damien Echols en ny rättegång. I augusti år 2011 ingick Echols, Baldwin och Miskelley en så kallad Alford Plea, en juridisk uppgörelse vari de får behålla sin rätt att betraktas oskyldiga men av formella skäl erkänner de sig skyldiga i syfte för att avsäga sig rätten för att kunna stämma staten på ett skadestånd uppskattat till omkring 60 miljoner dollar för felaktigt fängslande. Med denna uppgörelse ansågs deras straff, med strafftid 18 år och 72 dagar, som avtjänade.

Brottet[redigera | redigera wikitext]

Stevens Branchs grav
Christopher Byers grav
Michael Moores grav

Den 5 maj 1993 anmäldes tre åttaåriga pojkar, Steven Branch, Christopher Byers och Michael Moore saknade. Den första rapporten kom från Byers adoptivfar John Byers. Pojkarna sågs sista gången tillsammans av en granne som sade att de blivit uppringda av Terry Hobbs, Steven Branch's styvfar. Han förnekade att han sett dem överhuvudtaget den dagen. Polisen började söka efter dem intensivt den 6 maj 1993 i utkanten av West Memphis, i skogsområdet som av barn kallats Robin Hood eller Robin Hood Hills. Runt klockan 13:45 hittade polisen en vit sko i en bäck som ledde till att polisen gick ner i vattnet och hittade pojkarnas kroppar. De tre pojkarna drunknade efter att de attackerats och slagits medvetslösa, och de hittades bundna vänster fotled med vänster handled och höger fotled med höger handled med fem skosnören som tagits från deras skor.

Dömda[redigera | redigera wikitext]

De tre dömda var mellan 16 och 18 år. Trots att det saknades fysiska bevis dömdes de tre tonåringarna till livstids fängelse respektive dödsstraff. Fjorton år efter morden har det kommit nya bevis som pekar ut en helt annan person. Flera kända personer såsom Eddie Vedder, Disturbed, Marilyn Manson och Johnny Depp har kämpat för att få de tre dömda fria. I augusti 2011 frigavs alla tre utan någon rättslig omprövning utan de tre dömda kunde omedelbart friges efter att ha erkänt sig skyldiga till morden de säger sig vara oskyldiga till.[1].

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Fyra dokumentärfilmer har producerats om morden.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Disturbed har gjort en låten "3" om mordet. Låten finns med på samlingsalbumet The Lost Children, utgivet 2011.

Damien Echols 2012

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Damien Echols utgav 2012 sin självbiografi "Life After Death", på svenska "Dödsdömd".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bergfeldt, Carina (20 augusti 2011). ”Dömda trippelmördare har släppts efter 18 år”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13497588.ab. Läst 20 augusti 2011. 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]