Wichí

Från Wikipedia

Wichí [uttalas wi’ci] är ett ursprungsfolk i Sydamerika. Det är en samlingsbeteckning för flera olika stammar och de har sitt utbredningsområde i Argentina och Bolivia runt floderna Bermejo och Pilcomayo.

Namnfrågan[redigera | redigera wikitext]

Wichí kallades för Mataco av de engelska bosättarna, och är fortfarande allmänt kända under detta namn. Termens etymologi är obskyr men i flera källor nämns att Wichí anser termen vara nedsättande. Det finns en folketeymologi för benämningen som relaterar den till det spanska ordet för att döda, matar[1]. Således förordar gruppen själva att man använder Wichí [wiˈci], och benämningen på deras språk är Wichí Lhamtés [wiˈci ɬamˈtes].

Det finns en skillnad i uttal som används i vissa områden i Bolivia, [wikˠiʡ], där den egna beteckningen istället är Weenhayek wichi, översatt av Alvarsson (1988) som "de olika människorna" (pl. Weenhayey). I samband med Alvarssons arbete med Weenhayeyinformanter har de sagt att det gamla namnet var Olhamelh ([oɬameɬ]), vilket helt enkelt betyder oss[2].

Undergrupper[redigera | redigera wikitext]

Flera olika undergrupper inom Wichí har identifierats i litteraturen och har då fått olika namn:

  • Nocten eller Octenay i Bolivia,
  • Véjos eller (kanske mer korrekt) Wejwus eller Wehwos, västra Argentina
  • Güisnay, eller Tewoq-lhelej, "flodmänniskorna", östra Argentina.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en Wikipedia.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Peoples of the Gran Chaco. Bergin & Garvey. ©2001, ©1999. ISBN 0897898028. OCLC 49039011. https://www.worldcat.org/oclc/49039011 
  2. ^ Alvarsson, Jan-Åke (1988). The Mataco of the Gran Chaco: an ethnographic account of change and continuity in Mataco socio-economic organization. Stockholm: Almqvist & Wiksell International (Uppsala Studies in Cultural Anthropology, 11).