Wikipedia:Wikidatafrågor

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikidatafrågor)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kontakta Wikipedia
Frågor

Bildfrågor · Faktafrågor · Fikarummet · Persondatafrågor · Vanliga frågor · Wikidatafrågor · Wikipediafrågor · Översättningsfrågor

Kontakt

Anmäl ett fel · Bybrunnen · Faddrar · IRC-chatt · Kontakt · Pressfrågor · Wikipedia i media · Wikiträffar

 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WD
Bluegradient1.svg
Wikidatafrågor
Frågor om hur Wikidata fungerar
Wikidata-logo.svg
Vikning av mappar för datalagring 1917.

Här går det att ställa frågor om hur Wikidata fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikidata på:

I sämsta fall får du inget svar, i bästa fall får du ett eller en hänvisning någonstans.

Kategori:Mallar och moduler efter propertyanvändning på Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Jag har just skapat Kategori:Mallar och moduler efter propertyanvändning på Wikidata. Fler projekt har motsvarande kategorier, men per artikel. Det har jag bedömt plottrigt och undvikit. Här är nu kategorin införd, men för mallar och moduler istället. Åsikter? Det är {{Propertyspårning}} som skapar kategoriseringen. (Det finns ingen teoretisk övre gräns för hur många parametrar den mallen kan ta emot.) 62 osv (diskussion) 3 augusti 2020 kl. 17.50 (CEST)

Naturligtvis fick jag en massa felstavningar nu, men det kanske någon admin kan hjälpa till med att flytta kategorierna? 62 osv (diskussion) 3 augusti 2020 kl. 17.54 (CEST) diff
Tror att alla ska vara flyttade nu! YesDi (diskussion) 3 augusti 2020 kl. 18.03 (CEST)
@Sextvåetc: Hur ska man komma ihåg, och orka med, att uppdatera anropen till mallen Propertyspårning? Och vad menas med att en modul "använder" en property? Den kanske använder properties via importerade delar eller anropar andra moduler som använder en massa properties, ska de propertisarna då vara med i dokumentationen av huvudmodulen?
--Larske (diskussion) 3 augusti 2020 kl. 18.50 (CEST)
Svarar kort pga åska och taskig anslutning nu. Tanken är varje undermodul ska ha sina egna kategorier, men jag äröppen för förslag. Lägga "anges i" i varje modul/mall är knappast användbart. 62 osv (diskussion) 3 augusti 2020 kl. 19.04 (CEST)
Vad ser du för användningsfall för dessa kategorier?
--Larske (diskussion) 3 augusti 2020 kl. 19.36 (CEST)
När vi stötte på problemet med dolda koordinater i en postkod, insåg jag att det hade varit bra med en dylik.
På Wikidata används de i diskussioner om ändring och radering av properties. Jag är inte så övertygad om att vi har den nyttan 7dag. →62 osv (diskussion) 3 augusti 2020 kl. 19.58 (CEST) (ursäkta redigerar mobilt)
Mallen {{Använder Wikidata}} är bara inlaggd på ett tiotal malldokumentationssidor, och kanske inte alltid underhålls så att den är aktuell. Skulle ditt arbete med Propertyspårning kunna kopplas ihop med den, eller på något annat vis leda till att dokumentation skapas mer eller mindre automatiskt? Tomastvivlaren (diskussion) 3 augusti 2020 kl. 20.03 (CEST)
Jag skulle kunna lägga in de här kategoriseringarna i den här modulen också. Automatisera dokumentation, vet jag itne hur det skulle gå till. 62 osv (diskussion) 4 augusti 2020 kl. 07.50 (CEST)
Jag har nu integrerat kategoriseringen med {{Använder Wikidata}} nu. 62 osv (diskussion) 4 augusti 2020 kl. 08.20 (CEST)
Vad gäller nyttan, så upptäckte jag nu att P794 raderats. 62 osv (diskussion) 5 augusti 2020 kl. 13.55 (CEST)
Just nu är det inte uppenbart vad mallen {{Propertyspårning}} gör för något. Det borde finnas en Mall:Propertyspårning/doc. /ℇsquilo 18 september 2020 kl. 15.34 (CEST)

gatuadress (P6375)[redigera | redigera wikitext]

What3words
Geokodningssystem och företag Redigera
IT-bolag, geografiskt koordinatsystem Redigera
Tillkomst2013 Redigera
GrundareJack Waley-Cohen, Chris Sheldrick Redigera
SäteLondon Redigera
Gatuad­ressGreat Western Studios, 65 Alfred Road, London, W2 5EU Redigera
Webbplatswhat3words.com Redigera
Licensproprietär programvara, Programvarupatent Redigera

Det här är lite fortsättning på tråden "Sjabblat" ovan. Om jag förstod rätt så skulle adressen visas om den lades in på svenska. Jag gjorde så, alltså jag skapade ett svenskt "adressfält" under det engelska i what3words (Q20489028). Sen kopierade jag in den engelska adressen (vi översätter ju inte adresser, "65 Alfred Road" heter "65 Alfred Road" även på svenska och inte "Alfredvägen 65"). Det funkade inte ändå, alltså adressen visas inte i Databox.

Så har jag missförstått något?

Det andra är, om jag inte missförstått, och för att slippa kopiera adressen till svenska:

Är det möjligt att låta mallen eka ut adressen om den finns i Wikidata ovsett språk och är skriven med latinska bokstäver? Finns det någon gång som det blir fel (bortsett från om det finns flera olika adresser, alltså en Stockholm och en i Madrid och man valt svenska för den ena och spanska för den andra eller något, men då borde inte det styras av språket utan någon annan flagga; "filial", "HK", etc) Och finns det någon hypotetisk gång det blir fel ska kanske det hanteras som ett undantag i sådana fall?--LittleGun (diskussion) 6 augusti 2020 kl. 16.42 (CEST)

@LPfi: Vill minnas att jag skickat saker till Finland, där det förekommit både en svensk och en finsk version av gatuadress och även av postadress. Vero/Skatt tex. 62 osv (diskussion) 6 augusti 2020 kl. 17.02 (CEST)
@LittleGun: Ett mer generellt svar är att i princip allt är tillgängligt, bara man konstruerar mallen efter det. Om det finns adresser på flera språk, ska man kunna skapa en lista över vilka språk man föredrar framför andra, enligt en prioriteringslista, och sedan hämta just den man föredrar enligt dessa kriterier. Så, det handlar nog bara om att få rätt folk att göra programmeringen. 62 osv (diskussion) 6 augusti 2020 kl. 17.13 (CEST)
Ja, i Finlands tvåspråkiga kommuner har alla gator och vägar namn på båda språken (ibland à la Sommarövägen/Sommarönkatu, men ändå), vilket ju i allmänhet gäller både besöks- och postadress (och eventuell PB/PL). Postorten kan också ha parallella namn. Institutioner har ofta namn på båda språken, ibland också på engelska. (Och i samernas hembygdsområde och för relaterade institutioner är det ju samiska som är parallellspråket – ofta uppfattat som ett språk fastän vi har tre.) --LPfi (diskussion) 6 augusti 2020 kl. 17.27 (CEST)
Den här då: Varför syns inte adressen i databoxen för what3words till höger?--LittleGun (diskussion) 6 augusti 2020 kl. 18.16 (CEST)
@LittleGun: Läs mina inlägg i tråden #Sjabblat?, speciellt de från 20.38 och 21.33. Egenskapen gatuadress (P6375) har datatypen "Enspråkig text" ("monolingual text"). Sådana egenskaper visas aldrig av Databox om de inte explicit listas i den vitlista som finns. Ett försök till att vitlista gatuadress (P6375) gjordes av Kitayama, men backades då resultatet inte blev bra eftersom Databox idag inte har någon hantering av värden på olika språk i sådana egenskaper.
--Larske (diskussion) 6 augusti 2020 kl. 18.17 (CEST)
Efter att ha kontrollerat koden, så kommer jag fram till samma sak. Men det är inte som att modulen helt saknar förmåga att hantera multilingual text. Den ser redan ut att fixa kort namn (P1813). 62 osv (diskussion) 6 augusti 2020 kl. 18.51 (CEST)
Modulen använder kort namn (P1813) för de egenskaper som den presenterar för ett objekt, detta för att egenskapens etikett inte ska ta för mycket plats i vänsterkolumnen, men inte generellt för att visa egenskapen kort namn (P1813) för objektet självt.
Således skrivs Webbplats i stället för Officiell webbplats och Tillkomst i stället för Datum för grundande eller skapande i exemplet ovan med what3words (Q20489028).
(Det fungerar så länge ingen lägger in mer än ett värde för kort namn (P1813) på svenska.)
Men några kort namn (P1813) för huvudobjektet, alltså artikelsubjektet, tror jag inte att vi kan skrämma fram med dagens Databox. Testa Databox i någon artikel för ett politiskt parti, till exempel Fremskrittspartiet så ser du att det inte dyker upp något FrP där. Och anledningen är som sagt att datatypen för d:Property:P1813 är Enspråkig text.
--Larske (diskussion) 6 augusti 2020 kl. 21.59 (CEST)
OK, jag missade att de aldrig visades. Jag trodde de aldrig visades om de stod på ett annat språk.
Det borde gå att fixa. Jag menar att mallen ska behandla adresser så här (jag förutsätter att det är samma adress, men på olika språk):
1. Finns adress på svenska, använd den.
2. Finns adress på annat språk med latinska bokstäver använd den.
3. Finns adress på flera språk med latinska bokstäver men inte svenska, använd någon (helst officiellt språk).
4. Finns adress på svenska som inte är lämplig för wikipedia, overrida den manuellt på Wikipedia.
Det betyder att i undantagsfallen a) när samma adress anges på olika språk så går det att styra vilket språk som är bäst/rimligast på svenska och b) när det finns ett svenskt namn men det kanske inte är rätt för Wikipedia så går det att overrida. T ex a) Schweiz på Wikidata, som möjligen har fyra namn på icke-svenska, då kopieras lämpligt språk till svenska, tex tyska i vissa delar, franska i andra. Och b) Råkar det ändå inte vara bäst för Wikipedia med ett svenskt val bör den kunna overridas. Tex vill vi kanske ha finskt namn på på en finsk adress på Wikipedia, trots att det finns ett svenskt.
Funkar lösningen? Är den möjlig/rimlig att implementera?--LittleGun (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 07.28 (CEST)
Det mesta som går att beskriva går också att göra, men notera en viktig skillnad mellan Databox, som i princip är en hel "Resonator-sida" som detta exempel, som klämts in i en smal högerkolumn på artikelsidan, och andra mallar som hämtar data från Wikidata:
 • Databox är en generell mall som är tänkt att kunna användas för alla egenskaper i alla objekt och varje undantag och specialregel gör mallen mer komplex och tyngre. Det blir med nödvändighet mycket målning med en bred pensel.
Databox exkluderar, på grund av brist på en generell hantering av dessa, inte bara de 50 egenskaper som har datatypen "Enspråkig text" utan också, med ett fåtal undantag, alla egenskaper som har datatypen "Extern identifikator" (5 261 egenskaper), "CommonsMedia" (63 egenskaper) eller "Url" (67 egenskaper).
Allt som inte explicit exkluderas kommer med i faktarutan på ett "one size fits all"-sätt.
 • Specialmallar för ett specifikt sortiment, till exempel naturreservat, tingsrätter eller norska kommuner, har en väldefinierad delmängd av egenskaper som behöver kunna hanteras och där de ofta generella egenskapsetiketterna i Wikidata kan ersättas med sortimentspecifika rubriker och radetiketter. För de sortiment/mallar där gatuadress (P6375) är relevant kan den egenskapen hanteras på ett sätt som är lämpligt för just detta sortiment.
Endast det som explicit inkluderas kommer med i faktarutan och på ett sortimentspecifikt sätt
Kan ditt förslag till "regelsamling" för gatuadress (P6375) tillämpas generellt för alla 50 egenskaper som är av typen "Enspråkig text", som till exempel smeknamn (P1449), motto (P1451), namn på modersmål (P1559), sista ord (P3909) och slogan (P6251)? För hela listan, se frågan i mitt ovan nämnda inlägg. Eller behövs det 50 olika regelsamlingar?
Hur vill du hantera fallet att det finns mer än en gatuadress (P6375) på svenska, se till exempel Yle Österbotten? Eller ingen på svenska men flera olika på något annat språk, se Alexandersgatan 4–10, Crimson Education och Werkbundsiedlung?
--Larske (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 08.47 (CEST)
Det här exemplet illustrerar också ett annat problem med en generell mall. What3words beskrivs av Wikidata både som ett IT-bolag och som ett koordinatsystem. Har du en specifik anpassad mall för företag, kan du välja att sortera bort allt som inte är en underklass till bolag i P31 (instans av). Databoxen tillåter inte sådan bortsortering. 62 osv (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 09.06 (CEST)
Larske. Då kanske Databox i allmänhet ska undivkas att användas? Särskilt om det är jag som ska ha koll på att den funkar i alla lägen... Eftersom vår värld inte är digital och kan färgläggas med bred pensel så blir det alltid undantag för varje tillämpning. Synd om den måste undvikas. En stor del av min förhoppning för Wikidata på Wikipedia var att det skulle vara en generell mall så man slappa alla specialmallar.
Jag tvivlar på att min regelsamling funkar på alla 50, men åtminstone för de 5 listade tycker jag att den funkar. Problemet är ju kureringen av innehållet när den läggs till (Jag tycker att den som adderar en box ska se till att den funkar då) och när Wikidata uppdateras efter att boxen finns (att det är bökigt att få reda på att innehållet i boxen ändrats i en artikel som man övervakar).
Finns fler än en adress för något, vilket jag tycker är konstigt, ja då finns de väl för att alla är relevanta. Så då får ju alla stå. Eller så är det fel att stoppa in fler än en adress i Wikidata. Så i exemplet Yle Österbotten, som jag antar är en är en regionalavdelning av finska tv-kanalen Yle, och att det är dess lokalavdelningar som är listade. Är det rätt sätt att beskriva adressen till Yle Österbotten, ja då är det rätt sätt och alla ska stå. Kanske till och med självklart eftersom ortsnamnen i adressen ger rätt lokalavdelning om det inte finns en central adress.
62 osv: Det var en poäng att använda databox, just för att Wikidata beskriver det både som företag och geokodningsystem. Även artikeln beskriver det så. Nu har jag fått reda på att objekte what3words är felaktig upplagd, och säkert kommer att splittas på två; ett objekt för företaget och ett för geokodningssystemet.
Att få ut en adress till Databox från Wikidata tycker jag borde vara självklart. Adressen är ju vital del för objekt som ar en adress.--LittleGun (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 09.22 (CEST)
Ja precis, objektet är resultatet av en "merge" av två olika, men magert beskrivna objekt som råkade ha samma namn, som jag tycker att det är bra om man ifrågasätter. Det är ju lite som att slå ihop objektet Spotify (Q87067874) (som beskriver ett företag) med Spotify (Q689141) (som beskriver en tjänst)?
--Larske (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 09.28 (CEST)
Ja, det är precis samma som att ha ett gemensamt objekt för företaget Spotify och tjänsten Spotify. Jag tycker det också skulle funka. Men, nu ser jag fram emot en WD-mall som kan hantera mer än ett objekt! Eller jag ser i varje fall ett behov. Fast jag förstår om vi avvaktar lite.--LittleGun (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 09.43 (CEST)
För ett företag som bara har en produkt/tjänst kanske det fungerar med ett gemensamt objekt, men den dag företaget lanserar ytterligare en (notabel) produkt/tjänst får man lite problem. Då är det nog bättre att koppla ihop objekten med till exempel producerar (P1056) och utvecklare (P178).
--Larske (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 10.13 (CEST)
Larske: Ja, det blir problem när det blir fel produkter. Oftast får de ett annat namn än företaget då, men det hjälper inte så mycket. Därför vore det fint med faktamall som kan hantera mer än ett objekt. Det kan ju vara vettgt att ha med kortfakta för ett par/några produkter i en faktamall på WP om ett företag, särskilt om produkterna inte har en egen artikel, men annars med.--LittleGun (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 10.43 (CEST)
@LittleGun: Aha, nu fattar jag vad du menade med "hantera mer än ett objekt". I mallen Ortsfakta WD finns det funktioner för att hantera objekt som är instans av (P31) grupp av bebodda platser (Q25964111) och som är kopplade till fler, oftast två, andra objekt via egenskapen bestående av (P527). Se till exempel Träslövsläge. I andra fall är det löst genom att ha mer än en faktamall i en och samma artikel.
För att göra en generell mall som kan hantera flera objekt behöver man veta hur dessa objekt inbördes är relaterade. Är det via egenskapen bestående av (P527), som i exemplet ovan, eller på något annat sätt?
--Larske (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 11.53 (CEST)
Det vet jag inte, men jag anar ett behov av att bygga såna faktamallar. Wikipedia kan ju välja att bara ha en artikel om ett företag och där beskriva produktfamiljen. Då kan det vara fiffigt att ha en faktamall som beskriver både företaget och ett par produkter också. Till exempel. Visste inte att såna lösningar var implementerade redan.--LittleGun (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 11.59 (CEST)
I väntan på en sådan supermall kan man ju alltid fuska, så här.
--Larske (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 12.06 (CEST)
Gällande konstigheter som har flera adresser, som till exempel Werkbundsiedlung, är inte det snarare felaktigt i Wikidata? Det lär väl finnas en huvudadress (huvudreception, huvudgrind etc.) De flesta platser har ju mer än en ingång, men bara en adress. Men är det så att alla adresser är lika relevanta då ska de stå med. Är det löjligt många och lika relevanta, ja då får man ta bort de helt enligt punkt 4.--LittleGun (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 09.54 (CEST)
I många fall har man qualifiers som beskriver vad varje med värde har för syfte. Det borde man ha för adress också, tycker jag.
Har man sedan lite insikt i vilka värden som brukar vara qualifiers, så ska man sedan kunna sortera bland dem. 62 osv (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 10.03 (CEST)
Bättre att ha ett nytt "fält" (property?), så det blir ett med huvudingång(ar) och ett med sidoingång(ar), det är ju så sånt som har adresser brukar se ut där huvudadressen är mest relevant i de flesta sammanhang. (Sen kan man såklart ha ytterligare qualifiers om det är till hjälp, också). För Yle verkar fortfarande gälla tre huvudingångar för Yle Österbotten. Men de andra exemplen tvivlar jag på att det är rätt i Wikidata, det borde finnas en huvudingång. I fallet Alexanderstrasse 4-10 verkar det vara avgränsningsadresser, eller så är det sidoingångar där med. Men som sagt, det kanske finns undantag med 75 huvudingångar. Då blir ingen relevant i en faktamall, men det tycker jag inte ska göra så att en så central uppgift som adress inte ska visas.--LittleGun (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 10.38 (CEST)
För bostadsområden som Werkbundsiedlung (Wien) finns sällan någon huvudaddress. Varje hus har sina egna addresser. Men i det här fallet finns addresserna också i objekten för de enskilda husen. Så de borde inte behövas i bostadsområdet objekt, de kan kommas åt genom egenskapen bestående av (P527). F.d. 82.212.68.183 (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 11.08 (CEST)
Nej, det verkar överbestämt att ha adresserna på två ställen. Jag fattade inte att det var ett bostadsområde, då är det ju som att lista alla adressena i en stad. men det finns säkert andra relevanta undantag. Men de får vi hantera manuellt om det är mer än ett par/några huvudadresser. Men visst kan bostadsområden ha en huvudadress, gated communities till exempel.--LittleGun (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 11.22 (CEST)
Javisst, en egenskap (=property=fält=...) för "huvudinång" skulle kunna skapas, men det är alltid en avvägning av hur specifika egenskaper som det är vettigt att ha. Idag har Wikidata, såvitt jag kan se, inte ens ett objekt för "huvudingång". Om ett sådant objekt funnes skulle det kunna användas som värde på bestämningsordet berörd del (P518) till egenskapen gatuadress (P6375) och en mall kunde, när det finns flera olika värden, välja det värde som hade den bestämningen.
Men alla objekt som har en gatuadress (P6375) behöver inte ha någon "ingång", se till exempel den här kajmuren i Antwerpen som tydligen delas av 11 olika kajer som var och en, rätt eller fel, erbjuder sitt värde till egenskapen gatuadress (P6375). Och i en "all inclusive"-mall måste sånt man inte vill se, till exempel gatuadress (P6375) för något som är instans av (P31) kaj (Q828909) explicit väljas bort.
Wikidata erbjuder möjligheter att förse egenskaper med olika begränsningar, som till exempel att
 • single value, det bara får finnas ett värde på egenskapen för ett visst objekt (skulle passa för huvudingång)
 • unique value, ett värde på en egenskap måste vara unikt, det vill säga inget annat objekt får ha samma värde på egenskapen
 • med flera...
Dessa begränsningar är "mjuka", det vill säga man kan fortfarande bryta mot dem, men det finns stöd för att bli uppmärksammad på när man bryter mot dem, något som mindre nogräknade robotar högaktningsfullt sk-ter i.
För egenskapen gatuadress (P6375) finns det idag ingen begränsning till "single value" och inte heller något sådant förslag, se diskussionssidan för P6375.
Wikidata är lite fyrkantigt, eller åttkantigt, och det är både på gott och ont. Om man filar av alla "hörn" som finns i en struktur, finns det snart ingen struktur kvar.
För den intresserade finns mer information om egenskapsbegränsningar här.
--Larske (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 11.27 (CEST)
Inte huvudingång då. Huvudadress. Och visst är det så, att vi ideligen hamnar i läget anpassa organiska former till kvadrater. Men just huvudadress och sidoadress är väldigt basala egenskaper för sånt som har adresser. Snarast konstigt att inte det skapats.--LittleGun (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 11.54 (CEST)
För ett företag eller organisation förväntar jag nog att att hitta huvudkontorets besöksadress som preferred adress för exempevis Skatteverket. Det är inte självklart samma adress som dit jag skickar mina arbetsgivardeklarationer (Ja, jag skickar dem med brev av särskilda skäl.) och dit jag också går (gick, den funktionen har flyttat) för att hämta ut olika dokument.
Att sedan exempelvis finska skatteverket har (minst) två adresser, är lite av ett specialfall, då det där i princip rör sig om översättningar. 62 osv (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 12.23 (CEST)
Finska skatteverkets adresser är väl inte "i princip" översättningar? Det är väl samma adress, men med två namn. Ett finskt namn och ett svenskt namn. Då blir det väl lätt för oss, vi tar besöksadressen på svenska enligt fall 1, ovan. Jag gissar att samma sak är vanlig i Schweiz men då finns inget svenskt namn, det är fall 3, ovan.--LittleGun (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 13.55 (CEST)
Vad gäller länder som Schweiz, tror jag att vi i många år hanterat dem fel. Hela Schweiz är inte fyrspråkigt. När jag för ganska många år sedan städade bland schweiziska kommuner, hade alla kommuner tre eller fyra namn. Men så vitt jag tolkat det så är kantonen Genève enkelt franskspråkigt. Det finns egentligen inte mycket till anledning att ange tyska och italienska namn på platser i Geneve. Och idag ser det ut som kommunartiklarna städats igen och det bara finns franska kommunnamn i Genève-artiklarna. Artikeln om kantonen Genève har dock fortfarande fyra namn i toppen av mallen. 62 osv (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 15.19 (CEST)
Ja, då är det inget problem per mina punkter. Antingen finns bara franska namn på adresser i Geneve och då används dessa (enligt punkt 2 ovan) annars punkt 3 ovan (genom att skriva fransk namnet på adressen som svensk).--LittleGun (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 15.27 (CEST)
De tendenser jag sett på Wikidata är att man lägger in "officiellt namn" på språk som inte alls har med området att göra. Samma risk finns med gatuadress. Det har gjort att jag nu i Belgien, hårdkodat in i mallen att franska namn bara anges i Bryssel och Vallonien, undantaget nio kommuner som är tyska. Flandern och Bryssel har sedan nederländska namn. 62 osv (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 16.01 (CEST)
OK. Det verkar inte kört om det bara är tendenser. Sen spelar det mindre roll för Databox, om svenskspråkiga communityn skriver under svenska adressnamnet så blir den som ekas ut, per punkt 1 ovan.--LittleGun (diskussion) 7 augusti 2020 kl. 17.42 (CEST)

Är verkligen gatuadress generellt viktig i databox? Nu har jag på försök öppnat databox så att gatuadress kan visas i samtliga databoxar. Om ett item har gatuadressen på flera språk visas alla efter varandra, vilket ser märkligt ut. Bör jag snabbt återställa databoxkoden? Enligt sökningen https://w.wiki/dRX berör förändringen artiklarna What3words, Lappia-huset, Vasa övningsskola och Falu stadsbibliotek. Tomastvivlaren (diskussion) 24 september 2020 kl. 18.10 (CEST)

Gatuadress är i stort sett alltid viktig om objektet har en gatuadress (huvudadress). Att visa adressen på alla språk är dumt, den ska bara visas på svenska. Då går det att få att fungera: Huvudadress ska finnas, finns det ska den finnas på svenska, då ska den skrivas ut. Normalt sett är huvudadress den adress som existera (det finns mer eller mindre krystade undantag, och går det inte att få fram en huvudadress, ja då finns det ingen adress på svenska. Finns det adresser på olika språk går det alltid att få fram en vettig svensk adress. Vissa länder har flera adresser på olika språk. Dåkan vis kriva en av dessa på svenska eller båda om det är vettigt. Det finns säkert undantag. Då hanterar vi dom som undantag.) Per diskussion ovan är det tekniskt/politiskt hopplöst. LittleGun (diskussion) 24 september 2020 kl. 18.41 (CEST)
Håller icke med gatuadress känns ointressant jag är mer intresserad av deras sociala kontaktytor som twitter/Facebook. Koordinat med infälld karta räcker. Jag har sett att vissa språk har en expanderar knapp i sina mallar det kanske kan vara ett sätt att gömma viss info men att den ändå finns nära...
- Salgo60 (diskussion) 6 oktober 2020 kl. 17.43 (CEST)

Wikisource som källa i Wikidata för fakta[redigera | redigera wikitext]

David Runer artikeln har Mall:artikelursprung som pekar på en artikel i Wikisource som man kan nå genom att klicka på länken. Denna artikel är WD David Runer (Svenska industriens män) (Q19525488)

Jag testade några tafliga varianter men det blir inte klickbart och helst vill jag undvika en generell egenskap som referens-url (P854) eftersom WIkisource är inom "wiki familjen" och artikeln har ett eget WD objekt - Salgo60 (diskussion) 10 augusti 2020 kl. 12.44 (CEST)

d:Help:Sources har några tankar om saken.
Grejen är att undersidor på Wikisource inte alltid anses vara relevanta för Wikidata, så det är inte säkert att det går att få en wikilänk till exakt den sida du vill åt. Då blir du hänvisad till att använda referens-url i alla fall. Skapa en länk till sidan, när den finns på sv.Wikisource är förstås en möjlighet vi kan titta på. Det kräver nog lite tankearbete att få till. 62 osv (diskussion) 10 augusti 2020 kl. 15.21 (CEST)
Boken finns på Google Böcker det är kanske bättre att länka dit. Thoasp (diskussion) 10 augusti 2020 kl. 17.48 (CEST)
Absolut inte. Antalet visningar är begränsat, så om det uppstår polemik kring någon uppgift upphör sidan att vara tillgänglig på Google Books (så verkar det åtminstone, de flesta sådana källänkar jag försökt följa har varit dysfunktionella). Jag antar också att Google förbehåller sig rätten att registrera vilka böcker jag tittar på och kombinera det datat med andra uppgifter om mig. –LPfi (diskussion) 10 augusti 2020 kl. 18.21 (CEST)
Google känns lite som att "gå över ån efter vatten".
 • det finns tankar att i Wikisource peka på WD objekt som är spännande länk så vi borde peka till Wikisource och gärna del av texten... jag har sett att Google numera i sitt sökresultat om man har Chrome läsare länkar in i texten och kör gul markering på det som är svar på frågan se video exempel länk som funkar i Google chrome - Salgo60 (diskussion) 11 augusti 2020 kl. 08.13 (CEST)
@Larske: Efter att ha mediterat lite över den här frågan så kommer jag till slutsatsen att det här är något som man skulle kunna justera i funktionen gettitle i Modul:Cite. mw:Extension:Wikibase_Client/Lua nämner en funktion som heter mw.wikibase.getSitelink som tillåter att man hämtar sitelink för en annan wiki. Frågan är bara vad den andra parametern ska vara? svwikisource? 62 osv (diskussion) 11 augusti 2020 kl. 21.29 (CEST)
Ja, nästan. Det ska vara en sträng, alltså 'svwikisource'. Du kan använda funktionen mw.wikibase.getGlobalSiteId() i en testmodul på svenskspråkiga Wikisource för att få fram id för det projektet. Jag använde modulen Hej världen som används i en tråd på en arkiverad Mötesplatsen-sida för att inte behöva spara någon redigering, bara förhandsgranska.
Funktionen mw.wikibase.getSitelink ger dock bara det som är efter sista / i länken. För att kunna göra en klickbar länk behöver du komplettera med https://sv.wikisource.org/wiki/. De borde väl finnas nåt "prefix" man kan använda, men jag hittar inget för svwikisource på sidan en:Help:Interwiki_linking#Prefix_codes_for_linking_to_Wikimedia_sister_projects.
--Larske (diskussion) 12 augusti 2020 kl. 08.01 (CEST)
Prfixet för interwiki till Wikisource är vanligen s:, men pga S:t Petersburg mfl är det src: istället från svenska Wikipedia. Går det att få fram vilka projekt som det är vanligast med källhänvisning till Wikisource enligt modellen p248:objekt med wikisourcelänk. (Wikisource ska normalt vara ensamma i sitt objekt.) 62 osv (diskussion) 12 augusti 2020 kl. 08.08 (CEST)
OK, jag testade med "src" i mitt inlägg ovan och det gick ju bra. Det skulle behövas en översättning av Helpsidan om interwiki linking till svenska. Fast informationen finns på Wikipedia:Interwikilänkar#Länkar_till_systerprojekt som jag hittade via interwiki från den engelska hjälpsidan via den danska sidan. Lite rörigt med interwikilänkarna mellan dessa sidor.
--Larske (diskussion) 12 augusti 2020 kl. 08.22 (CEST)
@Sextvåetc: Hm, att Wikisource normal ska vara ensamma i sitt objekt verkar inte efterlevas helt. Värst är Bibeln (Q1845) där det finns 300 andra projekt som är länkade till samma objekt som de 37 Wikisource-projekten.
 • Länk till fråga som ger en lista på (just nu 261) Wikidataobjekt med koppling till Wikisource och samtidigt koppling till minst ett annat projekt.
I frågan ovan har jag ändå exkluderat alla sidor med ":" i namnet som till exempel mallar och kategorier där den regel du beskriver kanske inte gäller.
En städlista för den som känner sig manad?
--Larske (diskussion) 12 augusti 2020 kl. 09.19 (CEST)
Att bibeln är värst, är nog helt i sin ordning. Regeln på Wikidata är att sidor som anses vara Wikisource-grensidor (särskild sorts grensidor som bara finns på Wikisource) kan och bör länkas till Wikipedia. Bland dessa återfinner du säkert just bibeln. 62 osv (diskussion) 12 augusti 2020 kl. 09.29 (CEST)
@Salgo60: mfl. Som ses i not 2 i David Runer så funkar det nu att få en länk till sv.wikisource. Även länkar till en.wikisource borde funka. 62 osv (diskussion) 12 augusti 2020 kl. 09.13 (CEST)
Tackar. Jag har ett litet Wikidata "projekt" att koppla ihop inträdestalen i Svenska Akademin med person och övertyga Litteraturbanken/Svenska akademin att börja fundera över länkade data exempel SPARQL fråga och där visar det sig att Wikisource är en bra källa - Salgo60 (diskussion) 12 augusti 2020 kl. 12.42 (CEST)

Wikidata extra allt i ny form något som ger tankar?[redigera | redigera wikitext]

Finns nu en Chrome browser plug-in version Beta d:Wikidata:Entity Explosion/ GITHUB som gör att man kan visa "allt" från Wikidata även från många externa websidor/källor, se exempel Bygdeband Wikidata P6192. Kanske ett sätt att locka in folk till sv:Wikipedia?

Larske gjorde en snygg variant att istället för dagens mall:Auktoritetsdata visa extra allt se test (ru:Wikipedia kör liknande variant se Carl Larsson), vi har Mall:Taxonbar som visar mycket från Wikidata om växter djur, vi har haft oändliga diskussioner om auktoritetsdata där ena ståndpunkten är "varför har vi den" och den andra ser den som en kvarleva då folk visste bara att information fanns på bibliotek. Wikimedia Sverige Joppe pratade på ett årsmöte om Wiki världen som ett informationsnav kanske detta är ett steg i denna riktning där Wikidata visas i webläsaren ... Som sagt version 0.1 men utvecklaren verkar vara pigg. Vi har även några raketforskare som lyfter in Riksdagens SFS:er motioner etc. i Wikidata och där skulle man kunna tänka sig att Wikidata ger svar på vilka motioner som skrivits i ämnet se exempel tweet hur vi med d:Wikidata:Entity Explosion redan mha Wikidata kopplar ihop twitter och Riksdagen, hur vi redan idag kan skapa SPARQL frågor vilka Riksdagsmän som skrivit motioner ihop 2018 länk - Salgo60 (diskussion) 15 augusti 2020 kl. 11.35 (CEST)

Levnadsspann i WD-mall[redigera | redigera wikitext]

Jag lade till {{Faktamall biografi WD}} i artikeln om Rolf Alsing. Han var far till Adam Alsing som gick bort i våras. I mallen står "Barn: Adam Alsing (f. 1968)", det borde vara "Barn: Adam Alsing (f. 1968 - d. 2020), eller finns det någon anledning att bara ange födelseår som jag missar? Jag kollade Lill-Babs, Anki Liden och Arne Weise, som alla har manuella faktarutor och wikipediarelevanta barn. Där anges inte födelseåren för barnen alls. Kanske är det så vi ska göra med WD-mallen? Personligen tycker jag levnadsdata är att föredra, men då ska den vara komplett.--LittleGun (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 12.39 (CEST)

Föräldrar är (vanligen) med när barnen föds. De är (inte alltid) med när de avlider. Därför ser jag inte riktigt poängen med att generellt ha med dödsåret för barnen i en faktamall för föräldern. 62 osv (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 12.43 (CEST)
Det tycker jag var en konstig motivering. Och konstig kodifiering. Det är väl inte därför födeseår är med, det är väl för att förtydliga vem, som en särskiljnjng? Det ser fel ut när bara födelseåret är med på en avliden. Sen var det inte vanligt i Sverige att fadern var med vid förlossningen på 60-talet. Det var möjligen vanligare när det sköttes på gården. Beror det på en sådan kodifiering tycker jag absolut att all levnadsdata för barn/släktingar ska bort ur mallen.--LittleGun (diskussion)
Födelseåren finns väl där för att berätta att det hände något i den biograferades liv det året?! 62 osv (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 13.08 (CEST)
Det skulle jag aldrig ha gissat, och det skulle verkligen förvåna mig. Det här är ett typiskt sätt att särskilja: Per Persson (f. 1968), Per Persson (f. 1902, d. 1998), Per Persson (1902- 1998). Som händelse beträffat är väl att förlora ett barn otroligt starkt, och borde i så fall verkligen inte uteslutas för att båda föräldrarna förmodligen var frånvarande vid tillfället. Då tycker jag absolut att levnadsdata ska vara med igen.--LittleGun (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 13.22 (CEST)
Vi brukar väl aldrig någonsin skriva ut särskiljningar i artiklar? Gör vi ens det när vi har två barn med samma förnamn? (Jag har två morbröder med exakt samma namn. Ja, de har exakt samma föräldrar.)
En mall konstruerad som denna klarar inte att avgöra om Rolf var vid liv när Adam avled. Det är inte omöjligt att skapa en mall som klarar detta, men inte såsom mallen är konstruerad nu. Det kräver något mer likt {{Ortsfakta WD}}, där mallen sätts ihop i LUA, istället för i wikikod. 62 osv (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 13.50 (CEST)
Som mallen fungerar nu står det:
Adam Alsing (f. 1968)
Om det stod ÅÅÅÅ– i stället för f. ÅÅÅÅ skulle det vara klart missvisande för avlidna personer, men f. ÅÅÅÅ tycker jag flyger.
Det kan nog finnas flera syften till att skriva ut födelseår och möjligen även dödsår för barnen. Normalt är dock dessa uppgifter bara ett klick bort.
Önskemålet om både födelse- och dödsår har framförts tidigare och jag påbörjade för något år sedan en lösning till det som jag dock inte har sjösatt än. Tror inte att den ännu fungerar för mer än ett barn. Så här skulle det se ut på raden Barn i faktarutan i artikeln om Rolf Alsing:
Adam Alsing (1968–2020)
För många personer, många har längre namn än Adam Alsing, skulle det innebära att det skulle krävas två rader per barn, även om dödsdatum är förkortat till bara år, vilket gör infoxen längre, speciellt för personer med många barn. Vi har artiklar där denna mall används och där den biograferade personen har 10 barn.
Ni får diskutera vidare vad som är lämpligt. Att inkludera dödsår eller ej. En variant är förstås att inkludera dödsåret för barn som avlidit medan den biograferade person levde, men det skulle nog se lite konstigt ut om dödsår fanns angivet för något men inte för alla barn som avlidit.
--Larske (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 14.01 (CEST)
För mig är det solklart: Antingen både födelseår och avliden år, eller inget. Inget verkar ha varit brukligt vid manuell mall. (Se Lill-Babs, Anki Liden, Jeanette Bonnier och Arne Weise). Eftersom inget verkar lättast, kör på det, så kan vi införa det på bästa sätt senare. Just nu ser det bara fel och förvirrande ut i Rolf Alsing artikeln. Kodifieringen som beskrivs ovan köper jag inte som självklar.---LittleGun (diskussion)
Födelseåret vill jag minnas lades in efter önskemål från gemenskapen. Har vi fler användare som tycker att födelseåret ska bort? 62 osv (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 14.27 (CEST)
Förslag på förändringar av mallen {{Faktamall biografi WD}} tas lämpligen upp på malldiskussionssidan som förmodligen bevakas av andra som har åsikter om hur faktarutan som den mallen skapar bör se ut.
Det stämmer att det inte är så vanligt att levnadsperiod anges för barn i mallen {{Faktamall biografi}}, men det förekommer:
--Larske (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 14.48 (CEST)
Tack för sökning! Vid manuellt tillagda med fördelseår så står genomgående även avliden år om det är tillämpligt, vilket märks tydligt i sökningen. Tydligast i Biden som har förlorat en son, medan de andra barnen lever. Jag lägger en blänkare på mallens diskussionssida och Bybrunnen.--LittleGun (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 14.57 (CEST)
Och sökningen visar att avliden år läggs in även om barnet gått bort flera år efter föräldern. Vilket också är klokt, även om det verkligen innebär att föräldern inte var med.--LittleGun (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 14.59 (CEST)
Observera att sökningen inte är komplett, den ger bara några exempel. Notera att alla dessa exempel på barn förmodligen bryter mot den regel som finns på malldiskussionssidan om att namn på barn endast ska anges då dessa är relevanta för egna artiklar. Men som sökfrågan är formulerad letar den bara fram artiklar med olänkade, alltså vare sig rödlänkade eller blålänkade, barn. Kanske den regeln är lite för sträng om den medför att namnen på drottning Silvias syskon inte ska anges i artikeln om Walther Sommerlath.
--Larske (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 15.05 (CEST)
Kompletterar med några exempel på artiklar med den manuella mallen och där det finns åtminstone ett (röd- eller blå-)länkat barn och där födelseår finns angivet.
--Larske (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 16.20 (CEST)

Flagga P41[redigera | redigera wikitext]

I Bad Münder am Deister (Q39779) finns två bild av flagga (P41) en vertikal och en horisontell. Finns det något annat möjligt P värde för den vertikala? Om inte, går det att välja enbart den horisontella i Modul:Wikidata2? Skulle det gå att ha en bestämning på den horisontella/vertikala, vad jag kan se finns det inte idag. På tyska wikipedia Flagge finns "Hochformatflagge" som är vad som skapas för tyska kommuner. Maundwiki (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 16.23 (CEST)

Ingen funktion i objektet som det ser ut idag skulle kunna göra att Modul:Wikidata2 väljer ut specifikt den horisontala.
Det finns flera möjliga vägar att sortera fram önskvärda och sortera bort oönskade claims. Men det är ganska tomt på qualifiers i det här exemplet. Jag har själv uttryckt önskemål om att sortera fram/bort vapenflaggor på något sätt. Här ser det ut att vara ett liknande problem.
P41 har "användning" som föreslagen bestämning. Någon som ser hur den propertyn används? 62 osv (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 17.47 (CEST)
Båda har "normal rang", genom att ändra till "föredragen rang" för den ena kommer den att väljas. Jag har gjort det nu för den horisontala. Thoasp (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 18.55 (CEST)
Det funkar förstås. Men om den "annorlunda" flaggan är vad tyskarna föredrar, är det kanske mindre lämpligt. 62 osv (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 19.50 (CEST)
Bestämningsordet användning (P366) används inte i någon större utsträckning. Jag hittar bara 49 fall.
När det gäller tyska kommuner finns det ett antal som har både 2 och 3 värden på egenskapen bild av flagga (P41). I en del fall har något av dessa givits Rekommenderad rang, som till exempel Wolfsburg, medan det i andra fall blir mer än ett "napp", som till exempel Seesen.
--Larske (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 20.21 (CEST)
Om man är riktigt fräck kanske man kan lägga in Mall:Ortsfakta Tyskland (Q13562262) som värde för användning (P366) för den flagga som man vill ska visas i faktarutan som Mall:Ortsfakta Tyskland (Q13562262) skapar. Då kan man hämta rätt flagga med parametrarna preferqualifier=P366, preferqualifiervalue=Q13562262, och rank=valid.
Men man får kanske räkna med att få smäll på fingrarna för ett sådant kreativt tilltag, eller var tror du Sextvåetc?
--Larske (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 20.30 (CEST)
Tro mig, jag har sett långt galnare förslag än så i diskussioner på WD. Jag försöker lista vilka värden "användning" som "qualifier till P41" kan tänkas ha. Det hade varit praktiskt om det hade varit möjligt att ur filnamnet extrahera storleken på filen och lägga in vilkor som "if höjden > 2x bredden then skip". 62 osv (diskussion) 17 augusti 2020 kl. 20.50 (CEST)
Kanske "Hissflagga" eller "Vertikal hissflagga" i P366? Jag frågade den som gör flaggorna på commons men fick svar från någon annan att ta upp det på wikidata. Beskrivning i beskrivning av media (P2096)? Men vad som kan anges för att skilja olika typer av flaggor bör troligen komma från ett begränsat antal (fördefinierade?) benämningar. Filnamnet på Vertikal hissflagga är Banner... se Banner (Fahne). Kanske titta på namnet men det kan vara osäkert om inte namngivningen alltid följer samma mönster. Maundwiki (diskussion) 18 augusti 2020 kl. 15.40 (CEST)
Efter att ha sett @Larske:s lista över hur "användning" används, (mest örlogsflagga) så är jag optimistisk att den property går att använda. Ange användning:banner (fahne) som qualifier, så lägger vi in ett undvikande av sådana i vårt 9anrop härifrån. 62 osv (diskussion) 19 augusti 2020 kl. 08.16 (CEST)
För att göra detta behöver vi väl införa parametern avoidqualifiervalue (som komplement till avoidqualifier), vi vill väl inte undvika alla bild av flagga (P41) som har något värde för egenskapen användning (P366), men den parametern kan nog komma till pass även i andra fall.
Exakt vilket objekt menar du med "banner (fahne)"? Jag antar att det är vapenflagga (Q806865).
--Larske (diskussion) 19 augusti 2020 kl. 08.30 (CEST)
@Larske: Jag läste franska, inte tyska. Jag trodde rubriken avsåg specifikt de här "höga" vapenflaggorna. 62 osv (diskussion) 19 augusti 2020 kl. 20.32 (CEST)

Wikipedia <-> Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Idag länkar vi mellan olika Wikipedia artiklar och finns en artikel om en person kan vi skapa en Wikidata post och få en snygg koppling

I artikeln Agnes von Krusenstjerna finns en koppling till en artikel skriven hos SBL av Ulf Örnkloo (Q47508101) = 11824

Min fundering är att vi kan skriva Ulf Örnkloo och få en röd länk men borde vi inte när vi vet att ett Wikidata objekt finns Ulf Örnkloo (Q47508101) kunna spara denna info i mallen ex.

 • idag

{{SBL|11824 |författare=[[Ulf Örnkloo|Örnkloo, Ulf]]}}

 • fundering

{{SBL|11824 |WDförfattare=Q47508101|författare=[[Ulf Örnkloo|Örnkloo, Ulf]]}}

Tanken är då en artikel skapas så skall det gå enklare att hitta dessa referenser plus att vi har mer info i vår Wiki och inte behöver starta från 0 och leta kopplingar...

Lite jobbigare variant på detta är att vi skapar objekt för varje artikel i SBL i Wikidata och där har kopplingen till den WIkidata författare som finns -->

 1. skapa WD objekt för alla artiklar
 2. göra om WD mallar så dom klarar av detta

Syntax typ

{{SBL|Q445566]}}

där Q445566 skulle vara SBL artikeln som motsvara 11824

cc: Larske och andra mall underhållare - Salgo60 (diskussion) 26 augusti 2020 kl. 11.16 (CEST)

@Salgo60: Att göra WD-objekt av alla artiklar i SKBL är naturligtvis möjligt, men frågan är om en sådan artikel är "notabel" annat än genom sitt artikelsubjekt. Men som ett "referensobjekt" skulle det kunna vara befogat. Jag lämnar dock den varianten tills vidare.
Att få rödlänkar till författare som ännu ej har någon svwp-artikel att ändå leda till WD-objektet för författaren skulle kunna göras med en liten utökning av mallen {{ILL}}. Jag har gjort en testmall som fungerar som ILL, men där man kan ange wd som värde för parametern för språkversion. Så länge författaren inte har någon svwp-artikel är länken röd och man blir hänvisad till (wd) som länkar till WD-objektet. När författaren senare kanske har en svwp-artikel blir länken blå och (wd) försvinner.
Du kan se exempel på Användare:Larske/Testsida11 för författare utan respektive med svwp-artikel.
Om det ska vara just (wd) eller nåt annat kan man ju diskutera, men det råkade vara en kod som inte är använd för någon språkversion av Wikipedia.
--Larske (diskussion) 26 augusti 2020 kl. 13.29 (CEST)
Snyggt det var ju ännu tydligare.... och snyggt att mer info finns jag har sista veckan givit lite mer omsorg till SKBL och där är författarna välmeriterade men få har egen Wiki artikel och SKBL är lite dåliga på att koppla dom till Auktoritetsdata....
"notabel" allt kan ju diskuteras men tycker mig se mer och mer fördelar med enskilda objekt för artiklar, kopplade till författare... tendensen just nu är att Högsta domstolsdomar, motioner, SOU.... flyger in och verktyg som Scholia fungerar bäst med författare och artikel separerade exempel Anna Lind och vilka motioner hon skrev - Salgo60 (diskussion) 26 augusti 2020 kl. 14.06 (CEST)

Wikidata <-> externa källor behövs ett ramverk[redigera | redigera wikitext]

Jag kör en liten test med SKBL och synkar Wikidata med deras data. Gissar att detta är som mycket annat ett projekt som klingar av om inte nya pengar kommer in men det intressanta är hur snabbt/enkelt det är att synka digitala källor... om dom vi pratar med gör rätt....

 • denna månad har dom producerat 50 nya artiklar
 • målet är att dom snart har Wikidata Q nummer i sitt data --> Wikidata blir en referenspunkt att vi "pratar" om samma saker och då skall inte bara kvinsen matchas utan även deras organisationer och andra kopplingar....

Fråga förhoppningsvis inspierarar detta även andra att bli mer digitala och leverera 5 star data dvs. Länkade data borde vi inte fundera över att ha en plattform/ramverk för saker som detta? Gissar att Riksdagens motioner och Högsta domstolens domar kommer att fortsätta att produceras och även dom behöver flyttas in i Wikidata och kanske dyka upp i Wikipedia artiklar på ett lite mer kontrollerat sätt...

Några som har tankar om detta eller ser andra som funderar i dessa banor? - Salgo60 (diskussion) 22 september 2020 kl. 16.13 (CEST)

Jag förstår inte frågan riktigt. Vad ska plattformen göra menar du? Ainali diskussionbidrag 22 september 2020 kl. 19.01 (CEST)
Sorry
 • idag har vi i Wikidata > 5350 externa identifierare
 • idag löses uppdateringar oftast ad hoc
  • ser vi på SKBL där idag vi det skapas 60 biografier per månad och snart förhoppningsvis skall börja synka "same as" organisationer/föreningar/arkiv så blir detta en större utmaning...
a) vi har idag rel "enkla" egenskaper som Riksdagens motioner där vi vet att objektet föds hos Riksdagen och kan köras rakt in i Wikidata eftersom kopplingen till Riksdagsperson även finns i Wikidata och inte behöver handpåläggning
b) vi har SKBL som säger att dom skall göra jobbet och ha Wikidata Qnummer hos sig --> också rel enkelt om objektet redan finns
b-1) får vi inte objekten med Q nummer behövs matchning eller skapa nya objekt plus vi måste ta ställning till om alla objekt som skapas hos extern källa är relevanta i Wikidata
 
Min tanke med "ramverk" är att vi istället för att uppfinna hjulet varje gång vi vill göra lite mera avancerad ihopkopplingar så bör vi ha något som Mix-and-Match där externa kopplingar
i) slussas in med förslag på match eller helt manuell ihopkoppling/nyskapande avobjekt....
ii) att vi gör detta på liknande sätt för olika egenskap och att lösningen inte blir helt personberoende utan vi försöker bygga upp ett ramverk som fungerar på samma sätt för alla egenskaper
Det jag ser framför mig är typ ett ETL verktyg med manuella delar för matchningen se halvbra video som förklarar ETL
- Salgo60 (diskussion) 22 september 2020 kl. 23.50 (CEST)
Exempel vad som kom in 2020-09-23 från SKBL
där Aner som är en Riksdagskvinna enklare kopplas in medans Backström kanske behäver lite omsorg även fast objekt är skapat i Wikidata så finns det en stor "mismatch" mellan den JSON SKBL levererar och vilka "awards" som finns i Wikidata. Är hennes utbildning "Fackskolan för huslig ekonomi" samma som Fackskolan för huslig ekonomi (Q10493499)
min lite ostrukturerade tanke är att med ett ramverk så kan vi skapa att "göra listor" på ett mera strukturerat sätt och se vilken backlog som finns att ta ställning till för skapa nya priser / skolor / eller koppla ihop 2 domäner ....
att bli en hub för länkade data är nog lite som att öppna Pandoras ask ;-)
- Salgo60 (diskussion) 23 september 2020 kl. 11.27 (CEST)

Denna enhet går inte att konvertera till den önskade[redigera | redigera wikitext]

Något har ändrats i Modul:Wikidata2. Kanske "convertunit" eftersom alla som använder får felet i rubriken. Se t.ex. Stoetze. Maundwiki (diskussion) 27 augusti 2020 kl. 13.48 (CEST)

Sh-t, återställ de två senaste dagarnas ändring i Modul Wikidata2 av mig. Sitter inte vid dator nu så hjälp mottages tacksamt. 62 osv (diskussion) 27 augusti 2020 kl. 13.55 (CEST)
 Utfört --Larske (diskussion) 27 augusti 2020 kl. 14.05 (CEST)
Jag tror jag har fixat den bugg jag försökte åtgärda nu. Annars är det bara att rulla tillbaka igen! 62 osv (diskussion) 27 augusti 2020 kl. 19.37 (CEST)
Den buggen är inte kvar. Maundwiki (diskussion) 28 augusti 2020 kl. 15.47 (CEST)
@Maundwiki: Den bugg jag försökt fixa är att om man försökte konvertera enhetslösa siffror till något med enhet, så kom det inget felmeddelande. Det som hände i Tyskland var ett missförstånd av vilka delar av koden som gjorde vad. Jag vet ännu inte om jag lyckats lösa hela den buggen, men vi är på väg... 62 osv (diskussion) 28 augusti 2020 kl. 20.08 (CEST)
Om du är i modulen titta efter UNIQ--ref-8-QINU.. i t.ex. Göhrde (kommunfritt område). Jag ser inte att det finns i wikidata. |folkmängd_not = noWikidata fixar. Liknade fel finns i Grupp B i kvalspelet till världsmästerskapet i fotboll 2014 (Caf) men det verkar inta ha att göra med wikidata. Dessa finns och jag har skapat de flesta med folkmängden 0 i wikidata som är korrekt. Maundwiki (diskussion) 28 augusti 2020 kl. 20.42 (CEST)
@Maundwiki: Det var mallen {{Ortsfakta Tyskland}} som inte klarade av att maska ut population_note korrekt. När värdet för folkmängd (P1082) var (till exempel) 0 blev det fel. Nu har jag gjort så att det felet inte längre uppstår. Hojta till om du ser någon annan oönskad bieffekt.
--Larske (diskussion) 29 augusti 2020 kl. 08.28 (CEST)
En helt annan bugg relaterad till Ortsfakta Tyskalnd är att om du hämtar ytan från Wikidata, så har du fortfarande möjligheten att själv välja vilken enhet du får ut. Det som hämtas från Wikidata är alltid km2, men du kan välja att manuellt skriva m2 och få en faktor 1000000 fel. 62 osv (diskussion) 29 augusti 2020 kl. 09.13 (CEST)
Tack till er bägge. Beträffande eget val av ytenhet så kan det tas bort när jag har gått igenom kommuner och orter som använder mallen. Maundwiki (diskussion) 29 augusti 2020 kl. 13.41 (CEST)

Engelska versaler[redigera | redigera wikitext]

I Mall:Publikation i artikeln Kunstkritikk fick jag just uppräkningen "Norska, Danska, Svenska och Engelska" av Wikidata, för tillfället manuellt korrigerat till "Norska, danska, svenska och engelska". Eftersom andra uppräkningar, t.ex. sysselsättning, bara har versal på första ordet så gissar jag att detta är engelskinfluerat och att det borde vara lättåtgärdat. Gäller det bara den mallen eller kan det behöva rättas till på andra ställen? Förbätterlig (diskussion) 5 september 2020 kl. 13.40 (CEST)

 Fixat Mallen är ändrat så att endast det första av flera värden på egenskapen språk får versal begynnelsebokstav. Tack för påpekandet.
--Larske (diskussion) 5 september 2020 kl. 13.49 (CEST)
Tack själv för ett mycket snabbt ingripande! Förbätterlig (diskussion) 5 september 2020 kl. 14.37 (CEST)

Skrivskyddat Wikidata-objekt?[redigera | redigera wikitext]

Jag känner mig ganska vilsen på det här med Wikidata och behöver lite hjälp. Jag har skapat sidan Bandcamp och tänkte så klart interwiki-länka den. Men om jag använder mig av verktyget så nekas jag med denna motivering:

  You do not have the permissions needed to carry out this action.
  Den här sidan har skrivskyddats för att förhindra redigering eller andra åtgärder.

Problemet verkar vara att objektet är skrivskyddat. Hur lägger jag då till ett nytt objekt? -Blåmes [d] 5 september 2020 kl. 23.27 (CEST)

När jag försökte koppla Bandcamp (Q545966) till svwp-artikeln Bandcamp gick det bra. Det är riktigt att objektet har ett skrivskydd, men det ska bara gälla oinloggade och nya användare.
--Larske (diskussion) 6 september 2020 kl. 00.13 (CEST)
Jag dubbelkollade tre gånger att jag var inloggad även på Wikidata och testade att logga ut och in. Mycket märkligt. Jag får väl återkomma om problemet uppstår igen. Tack för din hjälp! -Blåmes [d] 6 september 2020 kl. 07.30 (CEST)
Vad som avses med en "ny" användare på Wikidata, är inte samma som här på Wikipedia. Jag minns dock inte kriterierna nu. 62 osv (diskussion) 6 september 2020 kl. 09.21 (CEST)
Tack, nu ser jag att för att bli en "Autoconfirmed user" behöver man ha haft en användare i över fyra dagar och gjort fler än 50 Wikidata-redigeringar. Det verkar som jag gjort färre än 50 (trots att gjorde min första Wikidata-redigering 2015) och därför kan jag inte redigera semi-protected articles. Kan ju tycka att det är lite märkligt att man som Wikipedia-användare inte kan lägga till interwiki-länkar utan att ha gjort så många redigeringar på Wikidata. Jag vet visserligen inte hur vanligt det är med skyddade artiklar. -Blåmes [d] 6 september 2020 kl. 10.32 (CEST)

Stämmer bra. Från InitialiseSettings.php:

'wgAutoConfirmAge' => [
	'default' => 4 * 3600 * 24, // 4 days to pass isNewbie()
	'fishbowl' => 0, // No need

	# http://de.wikibooks.org/wiki/Wikibooks:Meinungsbilder/_Verschiebefunktion_f%C3%BCr_neue_Nutzer
	# TS 2007-02-06
	'dewikibooks' => 7 * 86400,
	'nowiki' => 7 * 86400, // T71302
	'tenwiki' => 0, // T28554
	'wuuwiki' => 7 * 86400, // T122476
	'zhwiki' => 7 * 3600 * 24, // T16624
	'zh_classicalwiki' => 5 * 86400, // T228141
	'zhwikibooks' => 7 * 3600 * 24, // T185182
	'zhwikinews' => 7 * 3600 * 24, // T259869
	'zhwikiquote' => 7 * 86400, // T189289
	'zhwiktionary' => 7 * 86400, // T187018
],

'wgAutoConfirmCount' => [
	'default' => 0,
	'arwiki' => 50, // T14123
	'ckbwiki' => 10, // T53537
	'cswiki' => 10, // T163207
	'enwiki' => 10, // T16191
	'eswiki' => 50, // T15261
	'eswikivoyage' => 25, // T46285
	'fawiki' => 10, // T45630
	'fawikivoyage' => 10, // T73709
	'itwiki' => 10, // T72128
	'itwiktionary' => 10, // T24274
	'jawiki' => 10, // T42270
	'kowiki' => 10,// T46894
	'metawiki' => 5, // T211188
	'nowiki' => 20, // T71302
	'plwiki' => 10,
	'ptwiki' => 10, // T29954
	'ruwiki' => 15, // T43831
	'simplewiki' => 10,
	'wikidata' => 50, // T48461
	'wuuwiki' => 10, // T122476
	'zhwiki' => 50, // T16624
	'zh_classicalwiki' => 25, // T228141
	'zhwikibooks' => 10, // T185182
	'zhwikinews' => 20, // T259869
	'zhwikiquote' => 10, // T189289
	'zhwikiversity' => 10, // T202599
	'zhwikivoyage' => 10, // T198006
	'zhwiktionary' => 10, // T187018
	'zh_yuewiki' => 10, // T32538
]

Nirmos (diskussion) 6 september 2020 kl. 10.59 (CEST)

Ett återkommande problem är användare som tömmer objekt på länkar, så... det finns där av en anledning. 62 osv (diskussion) 6 september 2020 kl. 12.20 (CEST)

Kategorier[redigera | redigera wikitext]

Hej,

Då söker jag lite Wikidata-hjälp igen. Jag hoppas att ni står ut, och förstår att det är mycket att lära sig. Den här gången handlar det om kategorier. Jag har nu skapat en hel del underkategorier till Kategori:Orter i Delstaten Mexiko för att göra det lite mer översiktligt och fler skall det bli. De skulle dock behöva Wikidataobjekt. Men hur bär jag mig åt för att skapa sådana, och vilka "properties" skall jag använda mig av? Känn dig er fria att demonstrera på en av kategorierna så kan jag följa ert exempel och själv göra kvarvarande kategorier efter det. Stort tack på förhand ifall någon orkar hjälpa till!

Mvh, EstrellaSueciadiskussion, 11 september 2020 kl. 16.36 (CEST)

Det är väl inte mycket info som ska dit. En av "dina" kategorier fanns redan på spanska så jag knöt den dit [1]. I övrigt skapa nya som ser ut som den eller som [2]. --北山 Kitayama (diskussion) 11 september 2020 kl. 17.51 (CEST)
Okej! Det verkar enkelt. Tack så mycket för hjälpen! EstrellaSueciadiskussion, 11 september 2020 kl. 18.05 (CEST)
Rent tekniskt betyder nog objekt om kategorier inte mycket för Wikidata som projekt. Men lägg gärna in åtminstone någon etikett på ett större språk om du kan. Engelska eller spanska är nog de bästa här. –62 osv (diskussion) 11 september 2020 kl. 18.24 (CEST)

Länkning av artikeln om Mary Anna Custis Lee[redigera | redigera wikitext]

Den svenskspråkiga artikeln om Mary Anna Custis Lee har inga länkar till andra språk, men motsvarande artikel på en-wp (en:Mary Anna Custis Lee) har länk till "svenska Mary Anna Custis Lee". Vad är det som krånglar? // Zquid (diskussion) 15 september 2020 kl. 14.11 (CEST)

Fungerar nu för mig. Om det inte var någon annan som gjorde nått så var det att jag rensade sidans cache. ✍️(skrivet av:) GeMet(användare:) 💬  den 15 september 2020 kl. 14.16 (CEST)
@GeMet: Nu funkar det för mig också... Tack för hjälpen! :-) // Zquid (diskussion) 15 september 2020 kl. 17.47 (CEST)

Import av källor (vetenskapliga artiklar) som är egna objekt på Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Wikidata innehåller objekt för många vetenskapliga artiklar som importerats från Pubmed och andra liknande databaser. Bland dessa finns även dödsrunor som är tacksamma att använda som källa för biografisk information. Det är enkelt att referera till dem på Wikidata genom att ange t.ex. anges i (P248) -> Bo Vahlquist (1909-1978), a great paediatrician and friend. (Q47617705). Majoriteten saknar dock etikett på svenska, vilket verkar leda till problem när källan importeras till svenska Wikipedia, se t.ex. Bo Vahlquist, då ingen titel alls visas. Skulle det gå att fixa? Det känns onödigt att behöva manuellt lägga till titel på alla referensnoder. Belteshassar (diskussion) 17 september 2020 kl. 22.04 (CEST)

Jag ser den engelska etiketten för artikeln i referensen med nummer 4. Var är det du menar att "ingen titel alls visas"?
--Larske (diskussion) 17 september 2020 kl. 22.32 (CEST)
Tillägg: Om du menar att den vetenskapliga artikeln inte visas som källa för födelsedatum (P569) (och dödsdatum (P570)) där den är inlagd som anges i (P248) så beror det på att det finns ett annat uttalande för födelsedatum (P569) som någon har givit en Föredragen rank (Preferred Rank). Det beror antagligen på att datumet endast är angivet som årtal där man anger Bo Vahlquist (1909-1978), a great paediatrician and friend. (Q47617705) som källa, medan de anges som kompletta datum i det uttalande som har givits föredragen rang och som har en annan källa. Mallen är konstruerad så att den normalt endast redovisar uppgifter som har "best rank" så i detta fall redovisas bara de data som har Föredragen rang.
--Larske (diskussion) 17 september 2020 kl. 22.47 (CEST)
Jag drog lite för snabb slutsats ser jag nu. Det var referens nummer 3 som jag reagerade på, men det är ju inte artikeln, utan inlägget i pubmed så det har nog ingen titel. Däremot borde kanske inte den visas i källförteckningen alls eftersom den bara är källa till metadata om källan? Belteshassar (diskussion) 17 september 2020 kl. 22.56 (CEST)

Mall Coord WD[redigera | redigera wikitext]

Skulle de gå att göra en mall för att hämta kordinaterna från wikidata och presentera "display=title"? Om inget finns i wikidata prsentera inget men mall ska kunna finnas i artiklen. Skulle P17 kunna fylla i "region:P17_type:landmark". Möjligheten ha annat än landmark som en parameter. Användning skulle vara t.ex. i Hokvinden. Maundwiki (diskussion) 23 september 2020 kl. 21.34 (CEST)

Lite OT finns en gadget som gör något liknande "Visa koordinater från Wikidata om det inte redan finns koordinater på sidan." ... - Salgo60 (diskussion) 24 september 2020 kl. 08.04 (CEST)

Råkat skapa onödigt wikidataobjekt[redigera | redigera wikitext]

Jag skapade artikeln Pseudolån. Sedan skapade jag Q100154404 och anslöt artikeln till Q100154404.

Nu ser jag att jag skulle ha kunnat använda och utveckla Q670161 i stället. Jag såg inte Q670161, för det skapades utifrån den tyska artikeln Pseudoentlehnung.

Hur rättar jag till detta? kan Q100154404 tas bort, och Pseudolån anslutas till Q670161? Tack på förhand. Jan Arvid Götesson (diskussion) 7 oktober 2020 kl. 23.42 (CEST)

@Jan Arvid Götesson:  Fixat Man slår ihop objekt på Wikidata, man raderar de inte (så länge de inte är rena okynnesobjekt såklart). Om du går in på Inställningar → Finesser så kan du slå på verktyget Merge. Då kan du göra detta själv i framtiden. Tänk dock på att ett nyare objekt i regel oftast skall slås ihop med ett äldre och att verktyget bara skall användas i solklara fall. EstrellaSueciadiskussion, 7 oktober 2020 kl. 23.56 (CEST)
Tack. Jag skall i första hand försöka undvika att skapa dubbletter. Jan Arvid Götesson (diskussion) 8 oktober 2020 kl. 00.25 (CEST)

Främmande tecken[redigera | redigera wikitext]

I artikeln om Ruth B. är födelseorten Edmonton skriven med främmande tecken, inte det latinska alfabetet, i faktamallen. Hur kan jag åtgärda det? /Ariam (diskussion)

 Fixat Det var en felaktig kod för att undvika anakronismer som spelade ett spratt. Objektet Edmonton (Q2096) har egenskapen namn (P2561) på språket cree som slank igenom filtret eftersom det namnet gällde vid födelsedatum (P569) för Ruth B (Q22056665). Nu har jag ändrat koden så att endast namn (P2561) på språk med någon av koderna 'sv' (svenska), 'en' (engelska) eller 'mul' (flera språk), tillåts att visas i faktarutan och, som tidigare, enbart om det inte har något startdatum (P580) som är senare, eller slutdatum (P582) som är tidigare, än den aktuella jämförelsetidpunkten som i till exemplet är personens födelsedatum (P569).
--Larske (diskussion) 8 oktober 2020 kl. 16.07 (CEST)
Tillägg:För dem som inte såg faktarutan innan felet rättades, så här ser Edmonton ut på cree: ᐊᒥᐢᑲᐧᒋᐊᐧᐢᑲᐦᐃᑲᐣ
--Larske (diskussion) 8 oktober 2020 kl. 16.14 (CEST)
Tack för hjälpen! /Ariam (diskussion) 8 oktober 2020 kl. 21.42 (CEST)