Hoppa till innehållet

Wikipedia:Önskelista

Från Wikipedia
Manual

Välkommen till Önskelistan! På dess undersidor kan du lägga in förslag på sidor som du tycker bör finnas men som du själv inte har något eget material till. Den artikel du föreslår kommer att bli rödmarkerad. När sedan någon har antagit utmaningen och skrivit en artikel med det föreslagna namnet blir länken blåmarkerad.

Om du ser att länken till en önskad artikel har blivit blå (att någon skapat den), får du gärna redigera bort denna länk från listan. Kontrollera att artikeln är den som det var tänkt (ett namn kan syfta på olika företeelser), att den har placerats i en relevant kategori, inte är en omdirigeringssida till en annan artikel och inte är en knappt påbörjad artikel (substub).

Hur man använder önskelistan

[redigera | redigera wikitext]
  • Det är tillåtet att lägga in ett uppslagsord under fler kategorier, förutsatt att det passar in under var och en av kategorierna. Heliga Birgitta skulle gå att lägga in på önskelistorna för personer, religion och historia.
  • Det är bättre att lägga in ett uppslagsord i en mindre passande kategori, än att inte lägga in det alls.
  • Ordet skall helst åtföljas av en kort beskrivning, till exempel "Cocachin (kinesisk prinsessa under slutet av 1200-talet)", gärna också en interwikilänk till motsvarande artikel på Wikipedia på något annat språk (t.ex. till engelskspråkiga Wikipedia): termen eller namnet kan förekomma i olika sammanhang och också då ämnet är bekant kan dessa hjälpa. En länk till Wikidata, som till exempel Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (Q57550), leder indirekt till artiklarna på samtliga språkversioner.
  • Om det finns synonymer eller alternativa stavningar för ämnet, så bör du fylla i alla varianter, åtskilda med snedstreck (och mellanslag, så radbrytningen löser sig), t.ex. Raymond Lullus/ Raimundus Lullus/ Ramón Llull. Om något av dessa ord har fått en artikel, låt de alternativa orden få en omdirigering. Se vidare Wikipedia:Förgreningssidor.
  • Listan är till för artiklar som ännu inte finns, eller för artiklar som bara finns som en omdirigering. Om du vill att en befintlig artikel ska utökas så ska du stub-markera den.
  • Undvik att göra omdirigeringar av de önskade ämnena om det, utifrån tillgång på källmaterial, är lämpligt att ge ämnet en egen artikel. Gör hellre en stubb.
  • Undvik att ta bort röda länkar till sidor som inte finns. Ta bort dem bara om de inte uppfyller Wikipedias relevanskriterier, eller av någon annan anledning uppenbart inte hör hemma på Wikipedia.
  • Det är önskvärt, men inte nödvändigt, att sortera ord med samma begynnelsebokstav i bokstavsordning.

Ämnen sorterade efter SAB:s klassifikationssystem:

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]