Wikipedia:100K

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.

Pressmeddelande: Svenska Wikipedia uppnår 100 000 artiklar[redigera | redigera wikitext]

Svenska Wikipedia http://sv.wikipedia.org meddelar idag, lördag den 27 augusti 2005 18.11, att man har uppnått en storlek på över 100 000 artiklar, detta drygt fyra år efter att projektet påbörjades.

Svenska Wikipedia är den svenskspråkiga delen av det internationella projektet Wikipedia, som syftar till att bygga ett uppslagsverk med fritt innehåll. Projektet baseras på wiki-tekniken, som går ut på att alla användare kan redigera så gott som alla sidor och redigeringen blir synlig för alla användare direkt. Varje dygn tillkommer ungefär 250 nya artiklar, och tusentals befintliga artiklar bearbetas vidare av alla de som ideellt bidrar till projektet. Wikipedias exponentiella tillväxt beror på dess enkla användargränssnitt, öppenhet och fria innehåll. Alla är välkomna att delta och inga förkunskaper krävs. Svenska Wikipedia har omkring 66 000 besökare [1] varje dag.

Trots att svenska bara talas av drygt 9 miljoner människor och ligger så långt ner som plats 89 på listan över mest talade språk, är svenskspråkiga Wikipedia en av de tio största av de närmare 200 språkversionerna. Det är den femte största räknat efter antalet artiklar.

Mer info[redigera | redigera wikitext]

Om Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Tänk dig en värld där varje människa på den här planeten ges fri tillgång till världens samlade kunskap. Det är det vi gör.
Jimmy Wales

Wikipedia är en fri encyklopedi, ett uppslagsverk med öppet innehåll. Det innebär att texten är fri att använda och förändra hur som helst, till vad som helst. Artiklarna skrivs av frivilliga deltagare över hela världen, dygnet runt. Vem som helst kan läsa, redigera och lägga till artiklar - när många bidrar med lite, blir det snabbt stort. En gammal slogan är "bidra med det du kan, och det du är beredd att lära dig".

Wikipedia startades i USA den 15 januari 2001 av Larry Sanger och Jimmy Wales på multimediaföretaget Bomis. Idag drivs projektet av stiftelsen Wikimedia Foundation. Målet är stort: Wikipedia ska tala alla världens språk och innehålla information om allt. För att Wikipedia ska fungera bra, utvecklar projektet sin egen programvara.

Wikipedia har under det gångna året mottagit en rad utmärkelser för sin öppenhet, samarbetsform och snabba tillväxt [2]. Föregångaren till Wikipedia, Nupedia, var ett ambitiöst projekt där innehållet skulle expertgranskas - men tog väldigt lång tid att komma någonstans. Wikipedia har istället visat sig ha stabil tillväxt och förvånansvärd tillförlitlighet. Projektets öppenhet är grundläggande för framgången. Man tar emot bidrag från alla som vill - men alla bidrag kommer sen att granskas av andra. De flesta stora artiklar har genomgått en omfattande bearbetning av flera personer.

I dagsläget får Wikipedia fler och fler avknoppade systerprojekt: ordboken Wiktionary, citatsamlingen Wikiquote, nyhetssajten Wikinews, vars engelska avdelning uppmärksammades för snabb och effektiv rapportering efter bombdåden i London 2005, Wikibooks, Wikisource som är en lagringsplats för källtexter, och bildlagringscentralen Wikimedia Commons. Där finns även filmklipp, musik och ljudillustrationer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Antalet artiklar på svenska Wikipedia sedan 2003 (klicka på bilden för att förstora)

Svenska Wikipedia skapades den 3 maj 2001. Under slutet av november 2002 ökade aktiviteten på webbplatsen med cirka 90 artiklar per dag, från cirka 523 artiklar 21 november till 3 000 artiklar 13 december. Den hundrade användaren registrerades i mitten av februari 2003. Sedan dess har artikelsamlingen, antalet intresserade besökare och den internationella integreringen ökat snabbare än någon kunde ha hoppats. I början av 2004 skrevs omkring 100 nya artiklar per dag - en ökningstakt från omkring 50 per dag under 2003. Under 2005 tillkom den 5 000:e användaren och artikelsamlingen ökade med mellan 150 och 200 artiklar per dag.

Öppet innehåll[redigera | redigera wikitext]

Heckert GNU white.svg

All text på Wikipedia ligger under den upphovsrättsliga licensen GNU Free Documentation License (GNU FDL eller GFDL) som skapats av Free Software Foundation. GFDL innebär i korthet att innehållet fritt kan kopieras, förändras och användas i vilka syften som helst, även kommersiellt. De enda kraven är att det material som baseras på text under GFDL läggs under samma licens, och att källan anges. Den programvara som Wikipedia använder, MediaWiki, omfattas av en liknande licens, General Public License (GNU GPL), för de flesta mest känt som den licens som operativsystemet Linux ligger under. Dessa licenser skapades en gång av Richard Stallman, som idag är en av Wikipedias mest entusiastiska anhängare, och kallas ibland populärt för copyleft.

En av de viktigaste idéerna bakom Wikipedia är öppet innehåll. Det är fullt tillåtet att lägga upp spegelsajter som använder uppslagsverkets hela innehåll. Idag har svenska Wikipedia minst sex sådana spegelsajter. Det är också fullt tillåtet att kopiera hela innehållet till CD och sälja. Men man får inte hindra någon annan från att använda och förändra text som ursprungligen kommer från Wikipedia så man måste lägga materialet under samma licens och uppge källan.

GFDL är till för att ge användarna i sista ledet de största rättigheterna, istället för att låta den som en gång skapade originalet behålla dem. Vem som helst kan stoppa Wikipedia i fickan och göra den till sin egen, och just det bidrar till att allt fler väljer att bidra till projektet.

Wiki är motorn …[redigera | redigera wikitext]

Som att dela hårddisk och ordbehandlare med resten av världen.

"Wikipedia" är en sammanslagning av orden "Wiki" och "Encyclopedia". "Wiki" är ett hawaiiskt ord som betyder "snabbt" och som avser den teknik, Content Management-programvara, som används för att hantera informationen och redigeringarna i projektets databas. Wikitekniken innebär att vem som helst kan redigera vilken artikel som helst när som helst, och att en teknik – ett så kallat märkspråk, en förenklad version av HTML – finns tillgänglig som gör det så lätt som möjligt för alla att redigera och skapa en sida.

Wikipedia styrs inte uppifrån via någon hierarki av auktoriteter som bestämmer över innehållet. Istället är det öppenheten och tillgängligheten som garanterar att många redigeringar faktiskt görs, att felaktigheter rättas och att mängden information ständigt växer. Alla har något ämnesområde som ligger dem särskilt varmt om hjärtat - somliga kan bidra med fakta, andra med formatering och bilder och åter andra med rent tekniskt underhåll. Var och en bidrar med det man kan bäst och alla lär sig mer under resans gång. Alla artiklar brukar på så vis bara bli bättre och bättre - Wikipedia växer både kvantitativt och kvalitativt och både omfånget och djupet garanteras av antalet användare.

Dagligen skapar svenska Wikipedias bidragsgivare nya artiklar och förbättrar befintliga. Eftersom författandet av artiklar är huvudverksamheten på Wikipedia har med tiden wikigemenskapen enats kring några enkla regler och konventioner. Projektets grundläggande och viktigaste regler är att skriva utifrån en neutral synpunkt och att inte använda material som omfattas av andras upphovsrätt. Utöver det finns egentligen bara regeln att vara trevlig mot andra.

Förtroendet brukar ta fram det bästa hos var och en och misstag rättas snabbt till av andra men naturligtvis besöks då och då Wikipedia av individer som saboterar befintliga artiklar, manifesterar dåligt underbyggda åsikter eller laddar upp material som definitivt inte hör hemma i projektet. Deras ettrighet överskuggas dock av de övriga användarnas enträgenhet att värna om wikipedia - att förstöra en artikel tar i allmänhet längre tid än att återställa den. Klotter och redigeringskonflikter hanteras dagligen av de administratörer som väljs av Wikipedias användare. För att bromsa vandalismen blockeras problematiska användare temporärt och vid redigeringskonflikter kan sidor låsas under tiden artikelns utformning diskuteras.

… och pedia är målet[redigera | redigera wikitext]

En fantastisk idé som fungerar - användarna skapar själva sitt uppslagsverk vilket ger artiklarna bredd och ett djup, från allt från bloggar till Istanbul. Internetworld

Flera av svenska Wikipedias artiklar är bland de bästa fritt tillgängliga svenskspråkiga artiklarna inom området på internet (exempel). Wikipedia har även kartlagt nästan 500 svenska kyrkobyggnader.

Som referens används Wikipedia redan av många tidningar[3]. Bland de som använt Wikipedia som referens finns såväl den amerikanska regeringen [4] och New Scientist [5] som Dagens Nyheter [6], Aftonbladet [7] och Göteborgsposten [8]. Wikipedia har också fått mycket positiva omdömen av tyska tidningar som Die Zeit[9] och Der Spiegel [10]

I december 2004 publicerade Sydsvenskan en längre artikel om Wikipedia. I juni utsåg tidningen Internetworld Svenska Wikipedia till årets näst bästa nyttosajt efter Eniro. Andra i samma kategori var bl.a NE, Posten och Google[11]. I juli nämndes Svenska Wikipedia i svensk riksradio i programmet Sommar med Tina Ahlin. Svenska wikipedia har även omnämts av Vetandets värld [12] i P1.

Allt material genomgår en kontinuerlig granskningsprocess som uppkommer naturligt. Vissa projekt syftar till att mer systematiserat granska innehållet, däribland Wikipedia:Ämnestoppar, Wikipedia:Utvalda artiklar och Wikipedia:Wikipedia är bättre än Nationalencyklopedin där välskrivna artiklar och artiklar som genomgått ett granskningsförfarande finns uppräknade. Ett mer långsiktigt kvalitetsarbete pågår på Wikipedia 1.0 och i de olika projektgrupperna.

Wikipedia innehåller ett stort antal bilder och illustrationer. Numera pågår ett projekt för att samla alla bilder från de olika Wikipediaprojekten i en enda databas, kallad Wikimedia Commons. Den innehåller för närvarande över 200 000 filer.

Kvalitetsprojekt[redigera | redigera wikitext]

För att kontrollera att artiklarna på Wikipedia håller hög kvalité, är det viktigt att de går igenom någon sorts granskningsprocess. Eftersom antalet användare är så många, och dessa är så olika, uppstår denna process automatiskt, och kontroversiella ämnen kan tills alla parter är nöjda märkas som just kontroversiella, alternativt att de för närvarande inte är neutrala, för att informera läsaren. Det finns även andra sätt att märka artiklar, som exempelvis innehåller dåligt eller föråldrat språk, inte är ordentligt formaterade etc.

Pressmaterial[redigera | redigera wikitext]

Officiell logotyp

Kontaktpersoner[redigera | redigera wikitext]

Mats Halldin, pressamordnare för svenska Wikipedia
Telefon: (+46)-08-843794 eller (+46)-0733-555274
Email: matsh@mbox302.swipnet.se

Jimmy Wales, Stiftelsen Wikimedia, styrelsens ordförande (Wales talar endast engelska)
Telefon: (+1)-727-644-3565
Email: jwales@wikimedia.org

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Denna pressrelease plus extra informationsmaterial skrevs av frivilliga krafter i ett wikisystem. Den är delvis baserad på en liknande text, som användes när Wikipedia fyllde 50 000 artiklar. Sedan den började bearbetats för det kommande jubileet har den redigerats Z gånger, av Y personer.