Wikipedia:2M

Från Wikipedia
Speciallogotyp som tillfälligt användes för Wikipedia när 2 000 000 artiklar passerades.

Svenskspråkiga Wikipedia fick sin tvåmiljonte artikel den 6 september 2015, kl 01.10. Det var ett berg i Sydsudan som blev artikeln som bröt 2-miljonersvallen. Närmare bestämt var det Iro, ett 1091 meter högt berg i delstaten Eastern Equatoria.

Historik om projekt 2M[redigera | redigera wikitext]

Svenskspråkiga Wikipedia hade i januari 2015, när denna projektsida startades, drygt 1,95 miljoner artiklar.[1] Om inget botproduktion eller liknande sker i mängd, kommer vi att passera tvåmiljonersstrecket i antal artiklar om något år. Sannolikheten är dock stor för att något artikelskapande med bot kommer igång innan dess, och då kommer gränsen att passeras tidigare. Detta har nu skett, i och med "Projekt alla platser". 2M-stolpen passerades i början av september 2015, närmare bestämt 6 september, kl. 01:11 (se svenskspråkiga Wikipedia).

Den här sidan är tänkt att samordna planering och samla dokumentation omkring den kommande kvantitativa "milstolpen". Oavsett vad vi tycker om att mäta kvantitet (istället för kvalitet), så är det ofta lättare att få massmedier att skriva om kvantitativa saker. Om detta sker är det bra att vi är förberedda med material för presentation av våra kvalitativa prestationer. Det vi då kan ta fasta på är att pressen skriver om detta också när de ändå gör sina artiklar om Wikipedia.

1. Aktiviteter vid enmiljonsstolpen - att lära sig av[redigera | redigera wikitext]

Fördjupning: Wikipedia:1M

2. Planering inför tvåmiljonersstolpen[redigera | redigera wikitext]

Frågor och saker att göra:

  •  Fixat Diskussioner här har väglett planeringen,
  •  Fixat Här är pressmeddelandet juni 2013. Här finns liknande planerings- och presstexter från tidigare evenemang. Här är pressmeddelandet som skickades ut till 200 mottagare inom press/media under lördagen.
  • Ta fram statistik och historik (lite-version) inför jubileet, men också nya jämförelser med andra Wikipedior.
  • Diskussion påbörjades om huruvida Lsjbot var relevant som egen artikel.

Speciallogotyp[redigera | redigera wikitext]

  •  Fixat Ta fram speciallogotyp i förväg. Utlys en tävling för att få några varianter att välja på. Kanske en Veckans tävling (!?) och definitivt en röstning via Bybrunnen. Här finns kategori med tidigare gjorda specialloggor för svenskspråkiga Wikipedia.
  •  Fixat Byte av logga görs på detta sätt:

Det går att lägga till

.mw-wiki-logo {
	background-image: url(//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/23/Wikipedia-logo-v2-se-2-million.svg/200px-Wikipedia-logo-v2-se-2-million.svg.png);
	background-size: 165px 149px;
}
MediaWiki:Common.css.

 Fixat 3. Aktiviteter vid tvåmiljonersstolpen[redigera | redigera wikitext]

4. Föreslagna jubileumslogotyper[redigera | redigera wikitext]

Här placeras förslagen i tidsordning, med först ritade förslag placerade till vänster i galleriet. Enligt Bybrunnen-diskussionen är v.1 en tänkbar kandidat.

  1. ^ "List of Wikipedias". Wikimedia.org. Läst 14 januari 2015.