Wikipedia:50K

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.

Svenska Wikipedia uppnår 50 000 artiklar[redigera | redigera wikitext]

17 november 2004: Svenska Wikipedia [http://sv.wikipedia.org] meddelar idag att den svenskspråkiga upplagan av det internationella encyklopedi- projektet Wikipedia på bara två år har gått från noll till över 50 000 artiklar. Omkring hundra artiklar tillkommer nu dagligen samtidigt som tusentals redigeringar av befintliga artiklar görs dygnet runt av ideellt arbetande bidragsgivare.

Svenska Wikipedia, som ger många förstasideträffar för populära sökord på sökmotorer som Google och Yahoo, läses dagligen av omkring 15 000 besökare och är redan en av internets mest använda svenskspråkiga referenser. Hundratals artiklar låter sig jämföras med vilka andra referenser som helst och tusentals artiklar har försetts med fotografier och illustrationer.

Wikipedias exponentiella tillväxt beror på dess enkla användargränssnitt, öppenhet och fria innehåll. Alla är välkomna att delta och inga förkunskaper krävs. Vem som helst kan när som helst stoppa hela encyklopedin i fickan och göra den till sin. Svenska Wikipedia har därför minst 6 kända spegelsajter och alla läsare uppmuntras att använda innehållet i sina studier och sitt dagliga arbete.

Om Wikipedia Tekniken Målet Internationellt Pressmaterial Mer info

Om Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Golden Nica

Web Creation Award

Wikipedia är en fri encyklopedi, ett uppslagsverk med öppet innehåll. Det innebär att artiklarna skrivs av sina läsare, världen över, dygnet runt. Vem som helst kan läsa, redigera och lägga till artiklar och det blir snabbt stort när många bidrar med lite.

Ett städat medium där alla människor kan dela med sig av sin kunskap och ta tillvara andras

Wikipedia startades i USA den 15 januari 2001 av Larry Sanger och Jimmy Wales på multimediaföretaget Bomis och drivs idag av den icke-vinstdrivande stiftelsen Wikimedia Foundation. Målsättningen är att Wikipedia ska tala alla världens språk och innehålla information om allt. För att underlätta redigeringar utvecklar projektet sin egen programvara och tillsammans lägger projektets bidragsgivare ned mycket arbete på att göra Wikipedia till den trevligaste platsen på internet. Wikipedia önskar vara och förbli ett städat medium där människor kan dela med sig av sin kunskap och ta vara på andras.

Wikipedia har under det gångna året mottagit en rad utmärkelser för sin öppenhet, samarbetsform och snabba tillväxt. Där andra ambitiösa, internetbaserade projekt har visat sig sårbara, svåradministrerade och kortlivade har Wikipedia visat sig mer inklusivt, stabilt och expansivt än något annat. Detta har inte varit möjligt trots projektets öppenhet utan just på grund av den. Ward Cunningham, som en gång skapade wikitekniken och idag är verksam på Microsoft, konstaterade nyligen i en intervju för Wikimedia:

Det är ju så att hela e-postsystemet håller på att bryta ihop. Vem hade kunnat tro att e-post, med alla sina säkerhets- och tillståndsfunktioner, skulle falla samman snabbare än wiki? Våra inkorgar är mer sårbara än våra wikis där vem som helst kan skriva.
Att behöva gå igenom mina e-post varje dag innebär en börda, men att klicka mig igenom Wikipedia är ett rent nöje. Wikipedia är verkligen mitt favorittillhåll. [1]

Wikipedia styrs och regleras av sig självt och inget tycks kunna stoppa den exponentiella tillväxten. Istället ynglar Wikipedia ständigt av sig i allt fler systerprojekt som fria ordböcker, läromedel, kartor, citatsamlingar etc. Läs mer om det internationella arbetet nedan.

Tillhör dem som använder den[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia publiceras under copyleft-licensen GNU Free Documentation License (GNU FDL) som skapats av Free Software Foundation (FSF). Detta innebär i korthet att innehållet fritt kan kopieras, redigeras och återpubliceras - även kommersiellt - av vem som helst, under förutsättning att materialet lyder under samma licens och att källan anges. Den programvara som Wikipedia använder, MediaWiki, omfattas av en liknande licens, GNU General Public Licens (GNU GPL). En av Wikipedias mest entusiastiska anhängare är Richard Stallman [2] som en gång skapade dessa licenser.

GNU FDL är med andra ord en licens som ger användaren i sista ledet de största rättigheterna, istället för att som de flesta licenser, den som en gång skapade originalet. Just eftersom vem som helst kan stoppa Wikipedia i fickan och göra den till sin egen, väljer allt fler att bidra till projektet snarare än att "stjäla materialet". En av GNU FDL:s konsekvenser är att t.ex. lärare kan kopiera Wikipedias artiklar, modifiera dem efter behov och dela ut materialet i sin klass och att elever som vill fördjupa sig i ett ämne har fritt tillträde till den information de behöver. Dessa elever och lärare blir inte sällan viktiga redaktörer på Wikipedia.

Wiki... - motorn[redigera | redigera wikitext]

Som att dela hårddisk och ordbehandlare med resten av världen.

"Wikipedia" är en sammanslagning av orden "Wiki" och "Encyclopedia". "Wiki" är ett hawaiiskt ord som betyder "snabbt" och som avser den teknik, Content Management-programvara, som används för att hantera informationen och redigeringarna i projektets databas. Wikitekniken innebär att vem som helst kan redigera vilken artikel som helst när som helst, och att en teknik – ett s.k. "märkspråk", en förenklad version av HTML – finns tillgänglig som gör det så lätt som möjligt för alla att redigera och skapa en sida.

Wikipedia styrs inte uppifrån via någon hierarki av auktoriteter som bestämmer över innehållet. Istället är det öppenheten och tillgängligheten som garanterar att många redigeringar faktiskt görs, att felaktigheter rättas och att mängden information ständigt växer. Alla har något ämnesområde som ligger dem särskilt varmt om hjärtat - somliga kan bidra med fakta, andra med formatering och bilder och åter andra med rent tekniskt underhåll. Var och en bidrar med det man kan bäst och alla lär sig mer under resans gång. Alla artiklar brukar på så vis bara bli bättre och bättre - Wikipedia växer både kvantitativt och kvalitativt och både omfånget och djupet garanteras av antalet användare.

Både omfånget och djupet garanteras av antalet användare.

Dagligen skapar svenska Wikipedias bidragsgivare nya artiklar och förbättrar befintliga. Eftersom författandet av artiklar är huvudverksamheten på Wikipedia har med tiden wikigemenskapen enats kring några enkla regler och konventioner. Projektets grundläggande och viktigaste regler är att skriva utifrån en neutral synpunkt och att inte använda material som omfattas av andras upphovsrätt. Utöver det finns egentligen bara regeln att vara trevlig mot andra.

Förtroendet brukar ta fram det bästa hos var och en och misstag rättas snabbt till av andra men naturligtvis besöks då och då Wikipedia av individer som saboterar befintliga artiklar, manifesterar dåligt underbyggda åsikter eller laddar upp material som definitivt inte hör hemma i projektet. Den stora trösten är att deras ettrighet överskuggas av vår enträgenhet - att förstöra en artikel tar i allmänhet längre tid än att återställa den. Klotter och redigeringskonflikter hanteras dagligen av de administratörer som väljs av Wikipedias användare. För att bromsa vandalismen blockeras problematiska användare temporärt och vid redigeringskonflikter kan sidor låsas under tiden artikelns utformning diskuteras.


...pedia - målet[redigera | redigera wikitext]

Många av svenska Wikipedias artiklar hör redan till de bästa i världen. T.ex. hittar man mer information om politiska grupperingar i Indien här än någon annanstans [3] och artikelserien om Sveriges historia saknar motstycke på nätet. Som referens har Wikipedia redan använts av såväl den amerikanska regeringen [4] som Dagens Nyheter [5]. Wikipedia har också fått mycket positiva omdömen av tyska tidningar [6] [7].

Allt material genomgår en kontinuerlig granskningsprocess som under de gångna månaderna har fått konkreta uttryck i sidor som Wikipedia:Ämnestoppar, Wikipedia:Utvalda artiklar och Wikipedia:Wikipedia är bättre än Nationalencyklopedin där välskrivna artiklar och artiklar som genomgått ett granskningsförfarande finns uppräknade. Ett mer långsiktigt kvalitetsarbete pågår på Wikipedia:1.0 och i de olika projektgrupperna [8].

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia innehåller redan fler än 150 000 bilder och illustrationer. Ett urval bland dessa kan aldrig göra dem alla rättvisa och urvalet nedan försöker både illustrera bredden i encyklopedin och kvaliteten hos bildbidragen. Samtliga bilder återfinns i artiklar som vi är särskilt stolta över.

Broderi


Broderi

Mandelbrotmängden


Mandelbrotmängden

August Strindberg


August Strindberg

Donatello


Donatello

Gustav Vasa


Gustav Vasa

Volkswagen


Volkswagen

Hertzsprung-Russell-diagram


Hertzsprung-
Russell-diagram

DNA


DNA

Rörums kyrka


Rörums kyrka

Varg


Varg

Simrishamns kommun


Simrishamns kommun

Nordisk mytologi


Nordisk mytologi

Trigonometrisk funktion


Trigonometrisk funktion

Kärnvapen


Kärnvapen


Ett internationellt projekt[redigera | redigera wikitext]

Även om den svenska delen av det totala Wikipediaprojektet är förvånansvärt stor, så är den största upplagan av naturliga skäl den engelska, som nu har mer än 397 000 artiklar och registrerade 136 000 bidragsgivare. Man har även kommit långt med arbetet att färdigställa en tryckbar version av engelska Wikipedia, för att ge möjlighet att sprida uppslagsverket till delar av världen som inte har tillgång till internet. Vidare kommer Mandrakesoft [9] att släppa en DVD med de engelska och franska Wikipediorna tillsammans med sin nya Linuxversion, och det tyska företaget Directmedia Publishing DMP håller på att producera en CD-utgåva i 40 000 exemplar av den tyska Wikipedian för distribution till sina kunder och till viss försäljning. Dessutom har några användare under ledning av Thomas Karcher på den tyska Wikipedian sammanställt informationshäften i PDF-format, så kallade "WikiReaders" [10], om utvalda ämnen. Till dags dato har ett häfte om Internet och ett om Sverige publicerats; ytterligare tre är på gång. Tryckexemplar säljes via Wikipedias webbshop, [11]

Internationell statistik[redigera | redigera wikitext]

Totalt har Wikipedia idag över 1 miljon artiklar på fler än 100 språk, 25 000 bidragslämnare och har 800 000 besök/dag. Databasen innehåller 150 000 bilder. Under det senaste året har Wikipedias största tillväxt skett på andra språk än engelska, vilket understryker projektets allt mer mångspråkiga natur. (Data nedan från 11 november)

De största Wikipediorna:
Språk Artiklar Bidragslämnare
Engelska 392 000
Tyska 163 000
Japanska 83 000
Franska 61 000
Svenska 50 000
Polska 44 000
Nederländska 40 000
Spanska 34 000
Italienska 29 000
Portugisiska 25 000
Danska 21 000
Esperanto 18 000
Kinesiska 13 000
Hebreiska 11 000
Norska 11 000
Finska 11 000
Internationell statistik
Internationell statistik - antalet artiklar.
Förutom Wikipedia driver stiftelsen Wikimedia idag flera andra projekt:
Namn Antal artiklar Syfte Övrig information
Wiktionary Wiktionary 70 000 artiklar,
20 språk
Ett lexikon, en ordlista, en synonymordbok... 500 bidragslämnare,
800 besök/dag
Wikibooks Wikibooks 5 000 moduler,
250 böcker
och 15 språk
Fria textböcker 300 bidragslämnare
Wikiqiote Wikiquote 2 500 artiklar,
6 språk
Berömda och mindre berömda citat 100 bidragslämnare
Wikispource Wikisource 4 000 sidor,
30 språk
Ett arkiv för icke uphovsrätts- skyddade dokument 100 bidragslämnare
Meta-Wiki Meta 1 500 artiklar,
30 språk
En gemensam wiki för alla Wikimedias projekt. 1 000 bidragslämnare
MediaWiki MediaWiki --- Vår programvara
Ytterligare några projekt är antingen helt nystartade,
eller väntar på att kunna komma igång:
Wikimedia Foundation Wikimedia
Foundation
enstaka Stiftelsens egen wiki
Memorial Wiki ca 200 sidor För närvarande endast minnes- sidor över 9/11-offren
Wikicommons Wikicommons drygt 600 Ger en länge efterlängtad möjlighet att spara mediafiler som bilder och ljud i ett enda, språkoberoende arkiv. Start september 2004.
Wikispecies Wikispecies enstaka Syftar till att samla data om olika arter, men man funderar för närvarande på vad man vill göra med projektet, och hur man ska lagra datan. Start september 2004.

I framtiden[redigera | redigera wikitext]

Wikipedias användare har fler projekt som ligger på ett planeringsstadium, till exempel

  • Wikinews - en nyhetstjänst där vanliga läsare kan bidra med nyheter. Syftet är att kunna ge en mer neutral bild än vad kommersiella nyhetskanalar å ena sidan och organisationer som IndyMedia å andra sidan kan, eller vill, ge.
  • WholeEarthWiki - en interaktiv världsatlas, inklusive historiska kartor.
  • Wikiversity - en möjlighet till självstudier av språk, naturvetenskap, etc. "Kurslitteratur" från Wikibooks, naturligtvis. Se även testsidan.

Mer allmänna diskussioner om Wikipedias, och hela Wikimedias, finns på sidan Treårsplan. En äldre version, som täcker åren 2001 — början av 2003 finns på Wikipedias framtid.


Pressmaterial[redigera | redigera wikitext]

Officiell logotyp

Affischer[redigera | redigera wikitext]

Länkar[redigera | redigera wikitext]

Mer information[redigera | redigera wikitext]

Kontaktpersoner[redigera | redigera wikitext]

Jimmy Wales, Stiftelsen Wikimedia, styrelsens ordförande (Wales talar endast engelska)
Telefon: (+1)-727-644-3565
Email: jwales@wikimedia.org

Länkar[redigera | redigera wikitext]

Spegelsajter[redigera | redigera wikitext]


Denna pressrelease skrevs gemensamt i ett wikisystem. Innan den publicerades redigerades den 135 gånger av 17 olika medarbetare.