Wikipedia:Artikelgranskningar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Utvalt innehåll på Wikipedia
Utmärkta artiklar · Bra artiklar · Rekommenderade artiklar · Utmärkta listor · Utmärkta portaler · Utmärkta artikelserier · Utvalda bilder

Vanliga frågor[redigera | redigera wikitext]

 • Vem får nominera en artikel?

Vem som helst får nominera vilken artikel som helst på svenska Wikipedia för att bli granskad. Den som nominerar en artikel kallas för nominator och nominatorn har rätt att när som helst dra tillbaka sin nominering. En artikel som läggs upp på denna sida måste inte hamna på sidan Artikelnomineringar, men den kan göra det om den bedöms som tillräckligt bra.

Processen för att nominera en artikel för granskning ser ut så här:

 1. Hitta en artikel du vill nominera.
 2. Lägg in den under rubriken Artikelgranskningar och lämplig ämnesrubrik[1] nedan (nya nomineringar läggs längst ner under den rubriken) med hjälp av följande mall:
==== [[Skriv namnet på artikeln här]] ====
*'''Begärd av:''' ~~~~
*'''Motivering:''' Din motivering här.
*'''Målsättning:''' En frivillig parameter där du beskriver vad du vill att artikeln ska uppnå efter att granskningen är gjord.

*'''Diskussion:'''

</div>
----
 1. Lägg in följande mall överst på artikelns diskussionssida: {{Artikelgranskningar}}
 • Vem får granska en artikel?

Det finns inga direkta krav för vem som får och inte får granska en artikel. Lättast att säga är att den som känner sig mest manad gärna får ta på sig ansvaret att granska en artikel. Det finns dock ett antal ämneskunniga personer som finns till för att hjälpa dig inom specifika områden. Tänk dock på att dessa nödvändigtvis inte hjälper dig med att redigera en artikel utan de finns främst till för att ge tips och råd om hur en artikel kan förbättras. När man granskar en artikel ska man se på artikeln med kritiska ögon, men det är viktigt att man kommer med konstruktiv kritik och att man inte klankar ned på någon annans arbete. Som artikelgranskare bör man ta i akt följande frågor när man ser över en artikel:

 • Saknas något?
 • Finns det någon uppgift som behöver utredas närmare?
 • Är någon uppgift helt irrelevant för ämnet?
 • Förekommer felaktiga uppgifter eller uppgifter som verkar osannolika?
 • Bryter enskilda meningar mot Wikipedias riktlinjer?
 • Är artikeln skriven från en neutral utgångspunkt?
 • Har artikeln ett globalt perspektiv?
 • Har alla bilder godtagbara licenser? Finns det andra bilder som kunde passa bättre?
 • Vem får bli ämneskunnig?

För att bli ämneskunnig krävs det att man är registrerad användare på svenska Wikipedia och att man känner sig mogen att svara på frågor om ämnet man är kunnig inom. Anser du att du uppfyller kraven för detta är det bara att anmäla sig under rubriken nedan.

 • Hur vet jag när artikelgranskningen ska avslutas?

Granskningen avslutas när nominatorn drar tillbaka nomineringen eller när artikeln uppnår något av nedanstående krav:

 • Artikeln har varit granskad i över sex månader.
 • Artikeln har blivit nominerad för bra- eller utmärkt-status eller nominerad för omprövning på denna sida.
 • Något slags konsensus har uppnåtts.
 • Artikelns målsättning har uppnåtts.
 • Vem får avsluta en granskning?

Den som känner sig mest manad och även som nominator får du avsluta artikelgranskningen. För att avsluta en granskning gör följande:

 1. Se vilket krav som uppfylls under frågan ovan.
 2. Gå till redigeringsläget på artikelns diskussionssida.
 3. Skriv {{DGT|Anledning|~~~~}} längst ned på diskussionssidan. Klistra sedan in all information som framkommit under granskningen under denna mall. Ta samtidigt bort mallen {{Artikelgranskningar}} från diskussionssidan.
 4. Sluta av med att ta bort artikeln från den här sidan.

Artikelgranskningar[redigera | redigera wikitext]

  Natur/vetenskap/teknik  [redigera | redigera wikitext]

Inga artiklar för tillfället.

  Kultur/media  [redigera | redigera wikitext]

Splinter (musikalbum av The Offspring)[redigera | redigera wikitext]

 • Begärd av: Kigsz 7 april 2022 kl. 11.18 (CEST)[svara]
 • Motivering: Heltäckande, illustrerad och källbelagd. Språket kan alltid förbättras och eventuella otydligheter åtgärdas.
 • Målsättning: Förhoppningsvis kunna utses till Bra-status.
 • Diskussion:

Hej Kigsz! Tack för en utförlig och väl källbelagd artikel (och tack även för att så många källor har arkiverats!). Efter att ha läst artikeln har jag följande kommentarer:

 1. Under Bakgrund och inspelning står "Tidigare under detta år, den 12 juni 2001, sade Noodles att Welty hade skrivit stycken till fyra eller fem låtar och i kombination med delarna för Greg K. så räckte det till ett halvt album[3]." Detta är första gången som Noodles och Greg K. presenteras för läsaren (Welty påtalas i ingressen). Jag finner det lite förvirrande och tycker det skulle vara bra om det förklaras vem herrarna är. Jag är även nyfiken på källan då den anges som BBC UK Online men jag kan inte se att det någonsin angivits en webbsida i samband med källhänvisningen.
 2. Under samma stycke står "Enligt en uppskattning var det ungefär 50 000[5]–60 000 personer i publiken under festivalen.[7]" Jag tycker att det är lite olyckligt att ange att det var en uppskattning och sedan ange två siffror med varsin källa. Om en person uppskattar till 50 000–60 000 är det inget problem, men om olika personer gör olika uppskattningar är det inte längre en uppskattning. Kanske en formulering som "Uppskattningsvis fanns det mellan 50 000[5] och 60 000[7] personer i publiken under festivalen."?
 3. "Welty lämnade The Offspring den 18 mars 2003,[9] efter att ha varit bandmedlem sedan juli 1987,[10] för att istället fokusera på sitt andra band Steady Ground;[9] Weltys avgång skedde efter flera års oenigheter med de andra bandmedlemmarna.[11]" är en enligt min mening alltför lång mening med för många satser. Kanske en formulering som "Efter att varit bandmedlem sedan juli 1987[10] lämnade Welty The Offspring den 18 mars 2003[9]. Bakom beslutet låg en önskan hos Welty att fokusera på sitt andra band Steady Ground.[9] Weltys avgång skedde efter flera års oenigheter med de andra bandmedlemmarna.[11]" skulle vara bättre?
 4. "Andra låttitlar som framkom i intervjun var "Never Gonna Find Me" [...]" Jag kan inte se att någon intervju har nämnts tidigare i stycket, så detta blir lite förvirrande.
 5. ""The Worst Hangover Ever", som från början enbart var två minuter lång,[6] [...]" Finns det en källa på när eller varför låten förlängdes?
 6. ""Pass Me By" [...] är en långsammare rocklåt som har jämförts med "Denial, Revisited" från Conspiracy of One." Vem har har gjort jämförelsen?
 7. ""Pass Me By"[7], vilken togs bort från Splinter då bandmedlemmarna tyckte att den var för musikaliskt tung[26]" – Varför är källan 7 insprungen just där? Att den borttagna låten hette "Pass Me By" stödjs av den andra källan.
 8. "Den 22 april 2021 ställdes frågan om bandet hade några planer på att lansera "Pass Me By", på vilken Noodles svarade att han var osäker på vilken låt detta var men att han skulle undersöka saken.[27]" Kan det läggas in att detta handlar om en ask me anything på Reddit? Det skulle då förklara varför Noodles inte återkom med svar.
 9. I artikeltexten står "Storm Thorgerson, som var med och designade skivomslaget och konsten i häftet [...]" och i bildtexten "Skivomslaget för Splinter designades av bland andra Storm Thorgerson." Förutsatt att bildtexten stämmer skulle jag vilja se en ändring i artikeltexten så att det blir tydligare att han var en av de som arbetade med designerna. I källan 32 står även "For their album, Splinter, [...] they commissioned four pictures from us", men jag kan inte riktigt se vilket oss avses.
 10. "Albumtiteln Splinter nämns i en textrad i "Long Way Home" i meningarna: "Like fragments of a broken mind, I splinter by my own design".[33]" Jag anförde nyss under nomineringen av Secrets att min åsikt är att låttexter borde översättas till svenska (där vi borde utgå från att läsaren inte kan något annat språk än just svenska), men det är nog inte riktigt klokt att översätta när man vill poängtera att just ett visst ord förekommer i texten. Vad tycker du, behövs en översättning och i så fall hur gör man på ett smidigt sätt? Kanske bäst att vänta och se om någon annan finner det brydsamt?
 11. Meningen "Splinter är tillägnat minnet av Doug Thompson,[37] som var den ursprungliga sångaren när bandet kallade sig för Manic Subsidal.[41]" svävar lite i luften. Jag tycker uppgiften absolut är relevant men undrar om den skulle kunna skrivas in i brödtexten på ett bättre sätt. Dessutom är jag nyfiken på varför just Splinter tillägnades honom. Avled han efter att Conspiracy of One släpptes?
 12. Är det känt varför en amerikansk musikgrupp valde att släppa albumet i Sverige och Storbritannien (och möjligtvis andra europeiska länder?) en vecka före lanseringen i hemlandet?
 13. Kan det skrivas något mer om TV-reklamen? Som exempel tänker jag på uppgifter om vilket eller vilka land/länder den sändes i och vad den bestod av (exempelvis inspelat material från spelningar, eventuellt även vilka, om någon, låtar som var med).
 14. "Försäljningssiffrorna globalt har rapporterats till 1,8 miljoner kopior.[52]" kan göras tidlöst genom att ta med året sifforna rapporterades.
 15. "Efter att bandet hade turnerat i Australien och Asien under sommaren 2004 [...]" är det den asiatiska/svenska sommaren eller den australienska sommaren som avses? Kan detta förtydligas genom att ange månader istället för en årstid?
 16. Jag kan inte se att det finns någon källa till att albumet nominerades till en OC Music Award.
 17. Avsnitten Låtlista och Medverkande båda saknar källor. Jag antar att källorna är ett häfte eller liknande och tycker det vore bra om detta kunde angivas på något sätt (kanske något som "Information hämtad från häfte som medföljer utgivningen med katalognummer 1234").
 18. Jag kontrollerade följande källor: 7, 14, 32, 39, 45, 51, 67, 71, 84
  7. "The Offspring planerade att påbörja inspelningen av Splinter antingen i december 2002 eller i januari 2003 och det meddelades att O'Brien hade återvänt för att producera albumet.[7]" – Källan är publicerad november 2002 och anger "Platinum-selling punk act the Offspring plans to begin work next month [...]" och "[...] we may be getting started before Christmas." Detta ger stöd för december 2002, men inte riktigt januari 2003 då det trots allt är ett antal (arbets)dagar mellan jul och nyår.
  39. "Skivomslaget för Bad Religions studioalbum Age of Unreason [...] är snarlikt det som förekommer på Splinter.[39]" – I källan ser jag inget om Splinter eller The Offspring. Visst är det en bild på omslaget, men det görs ingen jämförelse av omslagsbilderna. Den påföljande meningen lyder "Noodles kommenterade att likheterna berodde på att albumomslagen var "Illuminatis nya ikonografi".[40]" och jag tycker att detta skulle kunna formuleras om till något som "Efter att frågats om det fanns något samband mellan The Offspring och omslagsbilden till Bad Religions Age of Unreason (som även denna avbildar ett statyhuvud) svarade Noodles att likheterna berodde på att albumomslagen var "Illuminatis nya ikonografi".[40]"
  67. För kännedom, gjorde jag denna smärre ändring till följd av kontroll av källan.
  84. Den angivna källan leder till en annan sida (innehållande sökresultat) och jag kan inte se något som stödjer listplaceringen (men det dök upp ett antal 404-fel också). Hos samma webbplats kollade jag även denna och denna sida utan att hitta belägg för uppgiften.

Åtgärdas eller kommenteras dessa punkter tycker jag att artikeln skulle stå på gränsen mellan bra och utmärkt. Som förslag på hur artikeln skulle kunna förbättras tycker jag att det kan läggas till att två låtar från albumet togs med i Greatest Hits. Om någon låt från albumet tagits med i något annat samlingsalbum vet jag inte. Dieselmotorvagnar (till stationen) 19 april 2022 kl. 05.15 (CEST)[svara]

Hej Dieselmotorvagnar och tack för en ordentlig genomgång! Jag kommer inte hinna/kunna svara på allt på en och samma gång, så jag får ta det i omgångar. Här kommer några svar:
 1.  Utfört Jag har nu länkat till artiklarna om Noodles och Greg K., då detta är första gången de nämns. Bara jag som hade glömt detta. Sen vad det gäller källan i sig så fanns intervjun i sin helhet inlagd på en Offspring-fansida för några år sedan. Dock är den ursprungliga källan borta (för alltid?) på grund av länkröta. Nu kan det vara så att fansidan också är borta för jag hittade inte den igen. Därför fick det bli en mer statisk hänvisning till en tidigare webbsida.
 2.  Utfört Helt klart bättre formulerat, tack!
 3.  Utfört Igen, helt klart bättre formulerat, tack!
 4.  Utfört Tydliggjorde detta.
 5. Tyvärr hittar jag ingen källa på varför låten förlängdes. Så här säger låtskrivaren Dexter Holland: "It‘s only 2 minutes long but when I wrote it I was like, that one‘s done. It just does it‘s own thing." Detta var i april 2003, alltså 8 månader innan albumet släpptes. Därför kan något ha ändrats under dessa månader, men det kan jag bara spekulera i och inget jag kan källbelägga...
 6. Den som gjorde jämförelsen var personen som intervjuade Holland i april 2003. Hen benämner sig bara som "Web Dude" i intervjun, så jag vet tyvärr inte personens riktiga namn... Det som skrivs är "Yeah, I want to check this one out. It sounds like 'Denial, Revisited' a little. It‘s really hard rock with beefy guitars."
 7.  Utfört Ändrade om lite i en annan mening och flyttade källan dit istället.
 8.  Utfört Tydliggjorde detta.
 9.  Utfört Tydliggjorde detta. Dock vet jag inte heller exakt vilka som syftas med "oss". Antar att det syftar antingen på det arbetslag Storm Thorgerson ingick i vid tillfället alternativt den firma han arbetade för.
 10. Normalt översätter jag alla citat som inte är på svenska, men i och med att detta hänvisar till en specifik del av låttexten som innehåller albumtiteln anser jag i detta fall att det bara blir konstigt att översätta det.
 11. Jag vet inte hur jag ska göra med den meningen. Den känns värd att nämna, men jag vet inte exakt var i texten. Det finns ytterst lite information tillgänglig om Doug Thompson, så jag vet inget exakt dödsdatum. Jag antar att det var mellan deras två album Conspiracy of One och Splinter, dvs. 2000 och 2003, men någon källa för detta finner jag inte.
 12. Tyvärr har jag ingen aning om detta. Jag antar att det var ett beslut av skivbolaget, men någon källa för detta har jag inte hittat.
 13.  Utfört Tydliggjorde detta.
 14.  Utfört Tydliggjorde detta.
 15.  Utfört Tydliggjorde detta.
 16. Det är sant. Tyvärr hittar jag ingen referens för detta. Jag har letat i gamla arkiv för OC Music Award, men det är svårt att hitta information därifrån. Informationen kommer ursprungligen härifrån. Jag är osäker på om meningen är värd att behålla.
 17. Ja, all information är hämtad från albumhäftet vad det gäller rubriken Medverkande. Rubriken Låtlista är främst hämtad från albumets baksida. Normalt behöver sådana stycken inte källbeläggas. Det är samma som för till exempel en films handling, det vill säga när källan är själva verket i sig. Men finns det ett konsensus för ett krav på källor framöver så kan detta alltid lätt läggas till.
 18. Kommentarer för källorna:
 Utfört 7. Bra uppmärksammat! Jag tror jag hade låst fast mig vid att enwp nämnde januari till augusti som inspelningsdatum för albumet. Nu i efterhand ser jag att dessa påstående inte är källbelagda och enwp har haft fel med inspelningsdatum förr. Jag hittade en tillförlitlig källa på att albumet inte började spelas in förrän under 2003, så jag ändrade om i texten.
 Utfört 39. Tydliggjorde detta.
67. Tack!
 Utfört 84. Ja, Billboard och Allmusic ändrar sina länkar med jämna mellanrum... Jag hittade nu en bättre källa här. Kigsz 25 april 2022 kl. 15.04 (CEST)[svara]
Hej Kigsz, bra jobbat med åtgärderna!
5. En baktanke är att man med två minuter kanske menade att låtens längd alltid varit mellan 2:00 och 2:59, men jag vet inte om man brukar prata så om musik.
10. och 17. Låter rimligt att göra så.
11. Befarade att det skulle vara så, men jag håller med att informationen är värd att nämna. Vi får vänta och se om någon annan kommer med invändningar helt enkelt.
16. Jag är kluven. Jag kan inte se att OC Music Awards har en artikel på Wikipedia, vilket kan vara en fingervisning om relevans. Å andra sidan är det flera artiklar (inte bara på svwp) där utmärkelsen nämns. Dieselmotorvagnar (till stationen) 12 maj 2022 kl. 09.16 (CEST)[svara]
Tack, Dieselmotorvagnar!
5. Det är nog ett ganska subjektivt begrepp. Med "2 minuter" hade jag själv tolkat det som under 2 ½ minut och allt efter det är "knappt 3 minuter" eller "drygt 2 ½ minut". Men som sagt, det kan tolkas på flera olika sätt. Meningen kan tas bort om den bara är förvirrande.
11. Absolut, då gör vi så. Jag vet att The Offspring släppte singeln "Defy You" i december 2001 och där nämns inget om Doug Thompson (vilket kanske inte brukar göras för enbart singlar), men det kan innebära att Thompson dog någon gång efter detta, dvs. förmodligen under antingen 2002 eller 2003. Jag har försökt hitta dödsannonser som matchar detta, men det finns ytterst lite information om Thompson (t.ex. är Doug förmodligen bara ett smeknamn för Douglas), så jag kan bara spekulera...
16. Jag är också kluven här. Jag brukar vilja källbelägga alla sådana utmärkelser, men jag har inte haft lyckan på min sidan när jag letat efter en källa för OC Music Awards. Tills vidare behåller jag meningen, men den kan absolut tas bort senare. Kigsz 17 maj 2022 kl. 10.55 (CEST)[svara]
Jag tänkte avvakta med att skriva ut artikeln tills alla väntande synpunkter är besvarade, men passar på att tipsa om den här boken som skulle kunna användas för att minska beroendet av bandets egen hemsida som referens/not i det relevanta avsnittet. 🐲 Bowser (disk) 3 maj 2022 kl. 00.06 (CEST)[svara]
Tack Bowser! Jag tog med boken som en referens. Kigsz 3 maj 2022 kl. 09.55 (CEST)[svara]

Montero (musikalbum)[redigera | redigera wikitext]

 • Begärd av: Loose Rap (diskussion) 19 april 2022 kl. 19.20 (CEST)[svara]
 • Motivering: Anser att den är uttömmande och berör relevant information kopplad till albumet. Innehåller källor på allt (tror jag) och engelska originalcitat. Språket behöver nog gås igenom av någon mer än mig själv.
 • Målsättning: Hoppas på bra eller utmärkt men behöver nog lite hjälp med att få den dit.
 • Diskussion:

Jag ska göra en ordentlig genomläsning senare när jag har mer tid, men jag börjar med att påpeka att Condé Nast är en utgivare och inte en författare. P g a brister i referensgenereringsverktyget uppfattas detta som ett för- och efternamn och snuvar de faktiska författarna på konfekten. :D 🐲 Bowser (disk) 24 april 2022 kl. 09.45 (CEST)[svara]

Vad kul Dr Bowser! Ser fram emot att samarbeta på en till artikel. Mvh Loose Rap (diskussion) 24 april 2022 kl. 09.56 (CEST)[svara]
Jag börjar från slutet med putsningen den här gången:
 1. "Textinnehållet och det visuella budskapet blev det första som representerade och tog upp ämnen som målgruppen kunde relatera till." känns lite för överdrivet, även om albumet var banbrytande så känns det lite väl att påstå att det var det första som...
 2. Texten jämför videon med Madonnas och Janet Jacksons, men i Variety-artikeln framstår det som om jämförelsen tydligt går från M o JJ å ena sidan till Nicki Minaj och Megan Thee Stallion å andra sidan. Jag tror att man måste ha med hela biten för att korrekt representera skribentens avsikter.
 3. "Vi får gå tillbaka decennier, till David Bowie, Madonna eller Frankie Goes to Hollywood, för att hitta popstjärnor som konfrontativt uttrycker sexualitet och skapar en väg åt andra artister att följa." blir för hyperbolt. Antingen bygger man om det till ett icke-citerat påstående, eller så får man vara mer följsam i översättningen, t. ex: "Vi får gå tillbaka decennier, till David Bowie, Madonna eller Frankie Goes to Hollywood, för att hitta andra popstjärnor som uttrycker sexualitet på ett sådant konfrontativt sätt att det banar vägen och underlättar, för både kommande artister och deras publik" Men även denna version har brister. 🐲 Bowser (disk) 1 maj 2022 kl. 15.05 (CEST)[svara]
Tack för synpunkterna.
 1. Sant. Jag tonade ner påståendena.
 2.  Utfört
 3. Okej, jag använde din översättning så länge. Loose Rap (diskussion) 2 maj 2022 kl. 16.40 (CEST)[svara]
Här kommer några ytterligare funderingar:
4. Om engelska bibelcitat använts och behöver översättas, ska vi då översätta det engelska rakt av, eller är det mer korrekt att använda den gällande svenska bibelöversättningen?
5. Är "påskägg" vedertagen svenska, eller är det mer korrekt att säga referenser utanför programmeringssammanhang?
6. "Kritiken förlöjligades av många", av vilka?
7. "Vilket uppfattades som genialt och humoristiskt", av vem/vilka?
🐲 Bowser (disk) 2 maj 2022 kl. 23.56 (CEST)[svara]
4. Det är nog mer korrekt med den svenska bibelöversättningen. Jag tar gärna hjälp av någon att leta fram den rätta översättningen!
5. Hmm, kultmagasin.se, abundolive.se och moviezine.se använder "påskägg". Men jag kan naturligt vis ändra om det behövs!
6. Förtydligade.
7. Förtydligade här också. Loose Rap (diskussion) 3 maj 2022 kl. 12.03 (CEST)[svara]
Bara som en kommentar gällande punkt 5 ovan: Ja, påskägg är vedertagen svenska, se t.ex. även PC för Alla Kigsz 5 maj 2022 kl. 15.53 (CEST)[svara]

En sak som jag skulle behöva hjälp att bestämma är om avsnittet "Reaktioner" under Mottagande-delen ska flyttas till någon annanstans i artikeln om typ döpas om till "reaktioner från konservativa och religiösa" eller dylikt. Nu känns det som att åsikterna under rubriken får en oproportionerligt stor och central del i artikeln. Vad har ni andra för åsikter? Mvh Loose Rap (diskussion) 10 maj 2022 kl. 16.14 (CEST)[svara]

Ett grundläggande problem emm. är att verket är en medvetet het potatis i den pågående amerikamska kulturkonflikten, så att oavsett hur vi gör så kan dessa avsnitt nog behöva bearbetas under de kommande åren. Vi vet helt enkelt inte hur synen på Montero kommer att vara om ett par år. Reaktionerna bör dock vara med eftersom det var så många reaktioner som var politiskt grundade, precis som våra artiklar om gamla punkbands alster bör innehålla "samhällets" reaktioner och inte bara musikjournalisters estetiska(?) omdömen. Draken Bowser (diskussion) 10 maj 2022 kl. 16.55 (CEST)[svara]
Tittade lite på avsnittet Reaktioner. Jag tycker det är missvisande att översätta "cater for your children" med "uppvakta era barn". Det vore bättre med "ta hand om era barn" eller "vakta era barn". Med "uppvakta" kommer betydelsen att luta åt grooming, vilket jag inte tycker originalet gör. Plumbum208 (diskussion) 11 maj 2022 kl. 13.25 (CEST)[svara]
 Fixat. Tack för påpekandet. Mvh Loose Rap (diskussion) 20 maj 2022 kl. 10.00 (CEST)[svara]
"Cater to" känns super-svåröversatt eftersom det har flera närliggande betydelser och i avseendet "tillgodose" så kan det handla om såväl önskemål som faktiska behov. Eftersom det inte finns någon direkt översättning så tror jag det är mest rättvisande att uttrycka sig lite vagt. Mitt nuvarande förslag blir då: "..på att försöka nå era barn." En annan variant är att använda "sörja för", vilket i princip är samma som Plumbum208:s förslag, men i och med att det är lite gammaldags upplevs det emm. lite mer bildligt, vilket jag tror är korrekt i det här fallet. Draken Bowser (diskussion) 20 maj 2022 kl. 12.10 (CEST)[svara]

Sea of Thieves[redigera | redigera wikitext]

 • Begärd av: Konstapel Katt - kräver kakor (diskussion) 19 april 2022 kl. 20.44 (CEST)[svara]
 • Motivering: Artikeln har bristfälligt språk här och där, så det hade varit bra om den blivit granskad.
 • Målsättning: Vill nog mest bara att någon ska granska språket och se vad som är bristfälligt och gärna berätta vad som var det (så att jag kan komma tänka på det till framtiden).
 • Diskussion:

Hej Konstapel Katt - kräver kakor,

tack för din insats med artikeln. I o m din begäran om artikelgranskning har jag börjat gå igenom din text, men får nog fortsätta i morgon.

 1. Jag håller med det som skrev om artikeln när den var nominerad. Det är en hel del textbrister, troligtvis på grund av översättning. Jag har putsat en del och märkt ut förtydliga eller ifrågasatt uppgift på andra ställen. Kommentarerna syns i wikitextläge.
 2. Det finns ett citat under rubriken Influens och miljö, tror jag rubriken hette. Jag tycker du ska överväga att ta bort den. På svenska är den helt obegriplig, och faktiskt ganska meningslös på engelska också då den är tagen ur en kontext. Vad syftar värld på? Tar man in omvärldshändelser i spelet? Måla?

NnieAndersson (diskussion) 19 april 2022 kl. 23.23 (CEST)[svara]

Jag instämmer med NnieAndersson att citatet är ganska obegripligt och meningslöst. Sådant som "Jag älskar tanken att saker som händer i världen kan bokstavligen forma det pågående i spelet och kunskapen om Sea of Thieves." syftar dels till sägner kring spelet och dels till dess historia. Dessa är inte ovanliga för populära dator- och videospel. Att det som händer i spelvärlden formar spelvärlden ser jag som gemensamt med många andra MMO-spel och inget anmärkningsvärt. Jag har även flaggat ett flertal meningar och uppgifter med {{förtydliga}} eller {{ifrågasatt uppgift}}. Dieselmotorvagnar (till stationen) 20 april 2022 kl. 07.02 (CEST)[svara]
Förlåt att det blev lite av en röra men jag tycker det är smidigare att lista invändningar på granskningssidan än att malla allt i artikeln. Det underlättar eventuell diskussion om problem i alla fall. Med detta i åtanke ska jag nu lista det jag hade tidigare mallat.
 1. Två gånger står det "kosmetika" men jag har svårt att tro att det handlar om skönhetsmedel.
 2. "Målet var att skapa ett spel där spelarna, i gemenskap, kan skapa personliga berättelser." Såväl tidigare som senare står det att man ville skapa något som liknade EVE Online och Rust. Jag tycker att uppgifterna bör slås samman på något sätt.
 3. Joe Neate tituleras som "verkställande direktör" och "spelets verkställande direktör". I faktamallen står han som product. Jag har svårt att tro att ett spel har en VD, däremot kan ett företag ha den.
 4. "Studioregissören Craig Duncan beskrev Sea of Thieves som det ”vänligaste” flerspelarspelet." Han är felciterad då han talade om spelets utformning ("Sea of Thieves is designed to be the "friendliest" multiplayer game ever made"), inte beskrev hur spelet egentligen är.
 5. "Företaget påpekade dock att dessa spel ofta är mycket straffande till sin natur" Kan det förtydligas vad menas med straffande?
 6. "Företaget utforskade olika inställningar för spelet, som vampyrer och dinosaurier, dock så småningom slog de sig fast på pirattemat eftersom det matchade spelets koncept som är att uppmuntra samarbete." Det talas om inställningar och sedan om teman, det sistnämnda är av allt att döma det korrekta ordvalet. Dessutom undrar jag varför inte vampyrer eller dinosaurier kan samarbeta.
 7. Det står ”soft skills” i artikeln, vad menas med detta?
 8. "Medan spelet tillåter solospel [...]" Jag har för mig att solospel är något inom musiken. Menas något slags enspelarläge, eller att man bemannar sitt eget skepp utan att ta hjälp från andra?
 9. "Chapman tillade att samarbete i spelet förbättrar upplevelsen eftersom ”det är vettigt i just den världen”." Jag finner detta ganska intetsägande. Varför är det vettigt att samarbeta?
 10. "Förutom att vara en återförsäljare är Sea of Thieves en Xbox Play Anywhere-titel [...]" Menas det att Sea of Thieves säljer Xboxkonsoler?
 11. "Crossplay mellan PC- och Xbox One-spelare gjordes valfritt i februari 2019 för att säkerställa att alla spelare känner att ”de har lika villkor”." Hur säkerställer detta att spelare har lika villkor?
Ännu en gång ber jag om ursäkt för att inte ha gjort detta från första början. Jag hoppas på ett trevligt samarbete med att åtgärda och förbättra artikeln! Dieselmotorvagnar (till stationen) 20 april 2022 kl. 09.07 (CEST)[svara]
Tack så mycket för att du listade det, jag ska kolla igenom det så fort jag får tid (imorgon hoppas jag). Konstapel Katt - kräver kakor (diskussion) 20 april 2022 kl. 19.27 (CEST)[svara]
och jag gjorde tvärtom och fortsatte kommentera i texten, men hoppas diskussionen kan fortsätta här. Och det beror enbart på att jag själv tycker det är smidigt att se direkt i texten. Även om en kompletterande diskussion alltid är bra. Hur som kommer vi nog tillsammans komma fram till något bra. Det finns en bra grund att utgå från.NnieAndersson (diskussion) 20 april 2022 kl. 19.36 (CEST)[svara]
Dieselmotorvagnar Jag har en fråga som jag hoppas du kan svara på. När man söker bilder på WikimediaCommons så kommer inga bilder upp. Men när man ser den engelska artikeln ligger flera bilder med. Dessa hittas inte på WikimediaCommons och de går inte heller att använda i den svenska artikeln. Vad beror det på?NnieAndersson (diskussion) 20 april 2022 kl. 19.48 (CEST)[svara]
Artiklarna är under 'Fair Use', det går inte att använda i Sverige om jag inte har helt fel pågrund av att det är amerikansk copyright-lagstiftning. Konstapel Katt - kräver kakor (diskussion) 20 april 2022 kl. 20.11 (CEST)[svara]
Jag menar bilderna*^^ Konstapel Katt - kräver kakor (diskussion) 20 april 2022 kl. 20.14 (CEST)[svara]
Aha, det var synd. Ja jag har ingen bra lösning. Jag vet inte om man får fota och lägga in bilder själv. Men någon bild hade förstås varit önskvärd. Men finns det en begränsning så är det inte så mycket att göra åt. NnieAndersson (diskussion) 20 april 2022 kl. 20.25 (CEST) (Signatur tillagd i efterhand.)[svara]
Rares huvudkontor mars 2011.
NnieAndersson, det är mycket riktigt som Konstapel Katt - kräver kakor säger angående bilderna. En artikel kan dock bli rekommenderad eller bra utan att innehålla en bild. Det går förmodligen inte att ladda upp en skärmbild på spelet (om du tänkt i den banan) av upphovsrättsskäl, men det kan finnas alternativ. För det första hittade jag denna bild på utvecklarnas huvudkontor. Om det var just där spelet utvecklades skulle bilden vara av värd i artikeln. Om spelet eller utvecklaren haft en utställning på en mässa kan en bild på utställningen vara lämplig. I brist på en sådan bild skulle man möjligtvis kunna fota personer som lajvar Sea of Pirates, om folk nu gör just det. Förresten, för att användaren ska få ett meddelande vid omnämnande måste man använda mallen {{anv}} eller {{ping}}. Allt gott. :) Dieselmotorvagnar (till stationen) 21 april 2022 kl. 08.39 (CEST)[svara]
Dieselmotorvagnar, ok tack för den upplysningen, har aldrig reflekterat över att man måste skriva ping eller anv. Hur som, jag håller med dig i att det inte är ett krav. Men är det möjligt att lösa så är det såklart alltid att föredra om man kan illustrera. Och absolut kan bilder som inte är direkt från spelet, som du föreslog byggnad alternativt mässbilder vara ett bra alternativ. Bra förslag!NnieAndersson (diskussion) 21 april 2022 kl. 09.09 (CEST)[svara]
Angående bildmaterial: hittade denna bild på Flickr, och den är publicerad under en godtagbar licens för Commons. Men med tanke på att den innehåller bland annat logotyper och annat grafiskt material: är den OK att ladda upp? Hur ser det ut med dylika avbildningar? -Blåmesd 21 april 2022 kl. 15.56 (CEST)[svara]
Tack @Blåmes:. Tyvärr verkar din misstanke om logotyper vara korrekt. Det står såhär att följande är förbjudet: Copyrighted symbols, logos, etc. (Not to be confused with trademarks.) Se här:https://commons.m.wikimedia.org/wiki/Commons:Licensing/sv NnieAndersson (diskussion) 22 april 2022 kl. 14.10 (CEST)[svara]
Hej NnieAndersson, jag tittar just nu i artikeln för att börja åtgärda. Jag har tittat igenom dina mallar som du har satt ut i texten och åtgärdat de flesta. Dock så vill jag påpeka att jag bara tog bort vissa som jag inte tyckte behöva vara där. "spelet konceptualiserades 2014", vad är otydligt med det? Konceptualisera (att göra sig en föreställning av något).
En annan grej var också om ordet spelfysik, jag förstår inte hur jag ska bröda in en förklaring i texten.
Sedan skrev du om att man bara kunde spela som en spelare, och vara med i en allians. Var läste du det? Är det ett missförstånd eller är det jag som skrivit något dumt? (Lämnade kvar den mallen så att du kan hitta var du skrev det)
Citatet från Brandin Tyrrel där han sa "catalyst" kan inte översätta till mycket mer än katalysator, möjligtvis accelerator vilket jag istället skrev. Ge gärna förslag på vad jag kan använda!
Sedan förstår jag inte varför du ifrågasätter var en recension sa? Världen är precis som Devore sa väldigt likadan, visst det finns olika öar, men de flesta av dem har inget alls speciellt till sig.
Titta igenom artikeln nu, så får vi se om det finns mer som ska göras. Konstapel Katt - kräver kakor (diskussion) 21 april 2022 kl. 19.06 (CEST)[svara]
Blåmes, NnieAndersson, jag tycker att om vi kan använda bilden som Blåmes hittade vore det rätt bra. Frågan är just om vi kan använda den. Vad jag kan se står det Sea of Thieves®, inte Sea of Thieves©. Commons förbjuder bilder på copyrighted logos, vilka markeras med en:copyright symbol (©) men på c:Commons:Non-copyright_restrictions#trademark-law står "Commons hosts many images of trademarks, and as long as the images do not violate any copyright, they are OK here." Eftersom ® är en:registered trademark symbolen så undrar jag om det kan finnas en öppning. Dieselmotorvagnar (till stationen) 23 april 2022 kl. 06.31 (CEST)[svara]
@Dieselmotorvagnar: Jag tror att du har löst det, då borde den vara ok. Tyvärr har jag ingen som helst aning om hur man gör för att ladda upp bilden. Men lan någon göra det så tror jag att det vore värdefullt för artikeln.NnieAndersson (diskussion) 23 april 2022 kl. 10.13 (CEST)[svara]
@Alexander Alejandro: Tack för hjälpen med ingressfixet i artikeln!NnieAndersson (diskussion) 21 april 2022 kl. 14.13 (CEST)[svara]
Bra att di börjat titta igenom det. Jag ska titta igenom artikeln igen lite senare. Angående begrepp som till exempel konceptualisera så handlar det mer om Wikipedia:Skriv ut det självklara. Man kan inte räkna med att sådana ord är sådant som alla är bekanta med.NnieAndersson (diskussion) 21 april 2022 kl. 20.07 (CEST)[svara]
Hej @KonstapelKatt:! Snyggt jobbat med den här artikeln. Jag har själv inte spelat Sea of Thieves förut men jag har hört väldigt mycket om spelet. Jag har börjat scrolla igenom artikeln och har nu hittills åtgärdat ingressen och avsnittet "Spel", som jag nu har ändrat namn till "Spelupplägg". Jag har fokuserat på de mallar tillsatta av @NnieAndersson: gällande vissa förvirrande meningar. Dessa är troligtvis direktöversatta från den engelska artikelversionen och som därav blivit dåligt formulerade på svenska. Dessa har jag nu försökt förtydliga dessa avsnitt efter min förmåga. Jag kommer fortsätta titta igenom resten och försöka åtgärda resten av artikeln.--Alexander Alejandro (diskussion) 21 april 2022 kl. 20.18 (CEST)[svara]
Tack för att du hjälper till! Konstapel Katt - kräver kakor (diskussion) 21 april 2022 kl. 20.32 (CEST)[svara]
1.  Åtgärdat
2.  Åtgärdat
3.  Åtgärdat Löst sedan innan av Alexander Alejandro.
4.  Åtgärdat
5.  Åtgärdat
6.  Åtgärdat Vampyrer och dinosaurier kan samarbeta men de är inte direkt välkända för det.
7.  Åtgärdat Löst sedan innan av ALexander Alejandro.
8.  Åtgärdat
9.  Åtgärdat
10. Neutral Nej, Xbox Play Anywhere betyder att om man köper en digital kopia av spelet till sitt Xbox går det även att spela på en Windows-dator.
11.  Åtgärdat
Jag hoppas att jag inte har missat något, annars får du säga till. Konstapel Katt - kräver kakor (diskussion) 22 april 2022 kl. 17.28 (CEST)[svara]
Hej @KonstapelKatt:, nu börjar det se bra ut. Jag listar hädanefter frågetecken här;
12. Avsnitt Influens och miljö står det; genom att erbjuda spelarna en strukturerad berättelse, skulle de bara spela en handgjord upplevelse. Jag försökte leta i referensen men letade möjligen för dåligt. Vad menas här med handgjord? Det låter som en direktöversättning som behöver bytas ut.
13. Avsnitt spelets utformning. Själva rubriken antyder att det skulle beskriva hur spelet visuellt ser ut, men det handlar mer om
14. Avsnitt spelets utformning står det: ofta erfarna spelare på att mala för slutspelsinnehåll istället för att spela med andra spelare. Vad menas med denna mening? Kan den förtydligas?
15. Avsnitt spelets utformning står det: alla föremål har samma attribut, så att slutspelsinnehållet inte skulle ge spelbonusar till erfarna spelare. Vad menas med denna mening? Kan den förtydligas?
16. Avsnitt spelets utformning står det: Som ett äventyrsspel med en ”delad värld” valde Rare att bibehålla avståndet mellan varje spelargrupp. Vad betyder den meningen? Och bibehålla? Var det inte ett nytt spel?
17. Avsnitt spelets utformning; Spelare måste utöva sitt sunda förnuft för att lösa utmaningarna: till exempel måste spelarna lära sig att läsa kartor. Behöver man verkligen ett sunt förnuft för att läsa kartor? Jag tänker att man använder logik.
18. Avsnitt spelets utformning; Spelet har ingen karaktärsklass eller specialisering för att uppmuntra spelare att anta olika roller. Vad betyder den meningen?
NnieAndersson (diskussion) 22 april 2022 kl. 07.56 (CEST)[svara]
12. I referensen står det "handcrafted experience", låter rimligt att kalla det handgjord upplevelse.
13. Du har råkat ta bort en del av meningen där så jag förstår inte vad du vill säga.
14. Ändrade meningen till "komma till slutspelsinnehåll". Förtydligar det meningen eller borde jag även ändra ord på slutspelsinnehåll?
15. Förtydligat.
16. Vad förstår du inte med meningen? Texten fortsätter ju med ..."snarare än att begränsa antalet spelare per server, så att spelare får möta andra spelare regelbundet men inte för ofta." Ordet bibehålla är samma sak som behålla 'ha kvar', men att man har kvar det utan att det ska förändras. Meningen betyder alltså att istället för att minska antalet spelare i en värld så "spawnar" spelarna istället med ett avstånd så att de kan mötas regelbundet men inte för ofta.
17. Kan inte sunt förnuft vara synonymt med logik?
18. Ändrat meningen. Meningen betyder att man det finns ingen bestämd plats för en på besättningen så att man kan hjälpas åt med de olika sakerna. Konstapel Katt - kräver kakor (diskussion) 22 april 2022 kl. 17.10 (CEST)[svara]
12. I så fall tror jag ordet du letar efter är skräddarsydd eller möjlig anpassad upplevelse eller liknande. En handgjord upplevelse är inget uttryck man använder på svenska
13. Det blev tokigt eftersom jag ändrade rubriken, jag kom på ett bra ord själv. Den ursprungliga lydelse var spelets design, vilket snarare antyder att avsnittet handlar om just designen.
14. Slutspelsinnehåll är inget ord som jag vet vad det betyder, inte ens i den kontexten. Det finns inte med i SAOL och det finns ingen länk på Wikipedia. Det kommer inte ens upp när jag försöker googla mig till en förklaring av ordet. Så jag föreslår att det byts ut, det är förmodligen ett ord som används av spelare men som inte är allmänt känt.
16. Precis, det betyder att de, när spelet utvecklades hade något att utgå ifrån. Jag har åtgärdat det till "valde Rare att ha ett avstånd mellan varje spelargrupp på en server snarare än att begränsa antalet spelare per server". Den kan onye bibehålla något när de skapar något från scratch.
17. Nej, sunt förnuft är inget man använder för att läsa kartor. Jag föreslår att du kort och gott tar bort exemplet. Det finns rätt gott om exempel med utmaningar tänker jag ändå.
18. Bra förklarat!
NnieAndersson (diskussion) 22 april 2022 kl. 18.41 (CEST)[svara]
12. Åtgärdat.
14. Så är det kanske. Jag är själv en så kallad spelnörd, så det är nog något jag snappat upp medans jag spelat.
16. Tack!
17. Löst.
Tack så mycket för all hjälp du har gett! Hittar du något annat så bara skicka så ska jag titta igenom, artikeln jag gjort är ju helt klart väldigt slarvig.
Konstapel Katt - kräver kakor (diskussion) 22 april 2022 kl. 20.40 (CEST)[svara]
Det har sina för- och nackdelar med att skriva om de områden som man har närmast till. Dessutom har man en tendens att bli lite "hemma-blind" när man skriver en massa för oftast har man läst minst det tio-dubbla. Det var därför jag blev så glad när jag hittade den här sidan, det går mycket bättre att ha en dialog här än på diskussionssidan som ju passeras endast sporadiskt av wikipedianer. Det är ju toppen när man kan hjälpas åt!NnieAndersson (diskussion) 22 april 2022 kl. 21.58 (CEST)[svara]
Ja det har ju det! Nu har ju artikeln gått igenom en granskning. Är den då redo att läggas in i artikelnomineringar igen eller borde jag vänta. Någon skrev att artikeln är för ny för att lägga in, vad tror du?
Konstapel Katt - kräver kakor (diskussion) 23 april 2022 kl. 11.29 (CEST)[svara]
Den börjar vara genomarbetad, vi är ju några stycken här som diskuterat och tittat igenom artikeln samt @Gunboz: som både tittat igenom och kommenterat på diskussionssidan. Men det är ju ingen brådska. Låt den gärna ligga kvar en vecka eller två här på artikelgranskning, det är knappast en nackdel.NnieAndersson (diskussion) 23 april 2022 kl. 15.11 (CEST)[svara]

Ny fråga: Avsnitt Nedladdningsbart innehåll; "vilket betyder att man kontinuerligt kan lägga till nytt innehåll gratis samtidigt som betalningen för nyttjandet av spelet görs". Kan spelare göra tillägg, likt Roblox där spelarna själva kan bygga spel och ladda upp? Och är inte gratis motsatsen till betalning eller menas det att man betalar för spelet månadsvis och då följer alla uppdateringar med?

Sen håller jag med om kommentarerna i avsnitt recensioner. Det är inte klockrent upplägg. Frågan är hur man bäst gör recensioner tydliga. De är ju sammanställda i en tabell. Men frågan är kan man göra underrubriker med varje medie som recenserat artikeln? Kan namnen på varje recensent tas bort eftersom de ju representerar respektive tidning? NnieAndersson (diskussion) 23 april 2022 kl. 18.23 (CEST)[svara]

Jag avråder från att dela upp avsnittet "Recensioner" i respektive recension till spelet, för det blir annars för mycket pytt i panna av alla omdömen. Jag tycker det blir bättre ifall man delar upp i olika stycken kring spelets olika beståndsdelar som olika recensenter reagerat på. Nu existerar tre stycken: ett om spelets flerspelarläge, ett om spelupplägget (som jag själv tycker är lite för omfattande och blandat) och ett om dess uppdateringar. Frågan är ifall man skulle dela upp de existerande styckena ytterligare, liksom även tillägga nya stycken om exempelvis vad recensenterna tyckt om spelets grafik, spelfysik och brist på innehåll? Sedan gör det ingenting ifall recensenten från exempelvis IGN dyker upp i flera stycken och självklart ska den inte vara alldeles för omfattande. Syftet med själva avsnittet "Recensioner" är att man ska få en översikt om vad recensenterna säger vad som är spelets positiva och negativa aspekter. Man skulle samtidigt kunna tillägga svenska recensioner av spelet från exempelvis Gamereactor och FZ.--Alexander Alejandro (diskussion) 23 april 2022 kl. 20.37 (CEST)[svara]
Du har en bra poäng @Alexander Alejandro:, jag tror att du är på rätt spår med ditt förslag.NnieAndersson (diskussion) 23 april 2022 kl. 20.53 (CEST)[svara]
Precis som NnieAndersson säger tror jag att du är på rätt spår!
Konstapel Katt - kräver kakor (diskussion) 23 april 2022 kl. 20.55 (CEST)[svara]
Då så, jag har utökat och putsat till ovanstående avsnitt. Säg gärna till om det behövs putsas/tilläggas ytterligare eller om eventuella frågetecken dyker upp. Gällande @NnieAndersson: kommentar om avsnittet "Nedladdningsbart innehåll" har jag omformulerat den meningen. Förhoppningsvis är den uppgiften mer begriplig, vad anser du @NnieAndersson:? Och till @KonstapelKatt:, jag instämmer att artikeln bör granskas först i några veckors tid innan en ny nominering kan sättas igång. Så ha ingen brådska med att nominera den. För vem vet, det kanske dyker upp fler användare som ansluter sig till granskningsarbetet och förbättrar artikelns innehåll och språk ytterligare. Dessutom, i ett av kriterierna för Bra Artiklar ska en artikel "vara stabil och inte vara föremål för redigeringskrig."--Alexander Alejandro (diskussion) 24 april 2022 kl. 01.40 (CEST)[svara]
Hejsan och tack Användare:Alexander Alejandro för den stora förbättringen av ”Nedladdningsbart innehåll”!
En sak som jag saknar lite grann i artikeln är någon referens till spelets relativa popularitet i förhållande till andra titlar (jag tänker på något som det här). Är det något som man skulle kunna smyga in någonstans? (Jag vet att det är oerhört svårt att etablera 100% ”sanna” uppgifter om sådant, men några ord i stil med att under år xxxx var spelet det xxx populäraste online-spelet eller bland de xxx populäraste online-spelen skulle ge läsaren någon typ av känsla för vilken betydelse spelet kan tänkas ha/ ha haft i förhållande till andra titlar?) Gunboz (diskussion) 24 april 2022 kl. 13.28 (CEST)[svara]
Gunboz, jag tycker det låter som ett bra förslag. Kan det knytas ihop med stycket som handlar om antal spelare?NnieAndersson (diskussion) 24 april 2022 kl. 19.55 (CEST)[svara]
Den hugade kan förmodligen börja här (och med fördel även de i artikeln angivna och länkade källorna). Snävar man in inriktningen på endast Steam kan detta, detta och detta vara till nytta (de två sistnämnda är dock ganska luddiga, se även här). Dieselmotorvagnar (till stationen) 25 april 2022 kl. 05.23 (CEST)[svara]
Det börjar se bra ut det här. Några inspel (angående inledningen) från min sida:
16. delad har två nästan motsatta betydelser på svenska, överväg att byta till "gemensam spelvärld"
19. "kommer att ha möjlighet" det låter nästan som om spelet inte kommit ut än :) Överväg också att arbeta bort användningen av "dels". Jag har ofta använt det själv, men börjar inse att det i de flesta fall är överflödigt och stör flödet i texten.
20. "Så fort en spelare uppnått nivå 50 hos 3 av handelshusen kommer denne att utses till "Pirate Legend" (Piratlegenden)." kommer lite non sequitur, kan detta presenteras i form av en central eller frivillig målsättning för spelaren?
21. verktygen -> spelmekaniker
22. "Spelet har ett progressionssystem där spelaren endast kan låsa upp kosmetiska föremål, som exempelvis nya dräkter till spelarens avatar och utseende till spelarens piratskepp. Detta eftersom utvecklingsteamet ville uppmuntra såväl nya som erfarna spelare att spela med och mot varandra." formuleringen är förståelig bara om man redan känner till "paytowin" (vilket okej, de flesta av artikelns förmodade läsare antagligen gör), men det vore ännu bättre om skillnaden presenterades tydligare. Jag har tyvärr inget bra ord på lager för "icke-kosmetiska" unlocks.
23. I meningen med två "dess" kan det första undvaras
🐲 Bowser (disk) 30 april 2022 kl. 21.06 (CEST)[svara]
Några ytterligare förslag:
24: information om hur spelet fungerar "under motorhuven" saknas i stort sett utöver att spelmotorn nämns, föreslår att man kompletterar mha. bl. a. den här artikeln
25: diskussionen om spelets narrativa design bygger till stor del på vad utvecklarna själva uppgett i intervjuer. Jag föreslår att man väver in lite från intervjun med Damon Reece i Once Upon a Pixel.
26: Chris Allcok's officiella roman(-er) liksom serietidningen baserad på spelet bör nämnas kort 🐲 Bowser (disk) 1 maj 2022 kl. 11.36 (CEST)[svara]

En man som heter Ove (film)[redigera | redigera wikitext]

 • Begärd av: Alexander Alejandro (diskussion) 21 april 2022 kl. 13.45 (CEST)[svara]
 • Motivering: Artikeln har genomgått en omfattande utökning nu i april. På grund av dess nya längd och omfattning kan den behövas granskas med kritiska ögon, främst kring artikelns språk, disposition och helhetsintryck.
 • Målsättning: Förhoppningsvis bra eller utmärkt status.
 • Diskussion:

Så, jag har börjat titta lite men tar en paus nu. En synpunkt så långt:

 1. "Holms kritik mot SF Studios hyllades av olika profiler inom den svenska filmbranschen", vilka? 🐲 Bowser (disk) 3 maj 2022 kl. 20.05 (CEST)[svara]
 1.  Åtgärdat Lagt till fyra profiler enligt denna källa.--Alexander Alejandro (diskussion) 3 maj 2022 kl. 20.34 (CEST)[svara]
En fråga @Dr Bowser: Jag har arkiverat samtliga webbkällor i artikeln, men av någon outgrundlig anledning så visas bara 90 av 150 i notförteckningen vara arkiverade. Det verkar vara väldigt slumpartat också om vilka som visas upp: av 11 notreferenser till artiklar av Aftonbladet visas endast 2 som arkiverade. Kan man lösa det på något sätt?--Alexander Alejandro (diskussion) 3 maj 2022 kl. 20.48 (CEST)[svara]
Intressant, 138 instanser av |arkivurl= och |arkivdatum=, men jag ser också bara 90 arkiverade källor i notförteckningen. Överbelastning av antalet mallanrop? Med bara 150 referenser, näää... Här behövs någon med bättre tekniskt kunnande. 🐲 Bowser (disk) 3 maj 2022 kl. 21.08 (CEST)[svara]
Eller du, några verkar vara {{tidskriftsref}}. Den stödjer inte arkivering har jag för mig. 🐲 Bowser (disk) 3 maj 2022 kl. 21.10 (CEST)[svara]
{{tidskriftsref}} borde stödja arkivurl och arkivdatum eftersom den har en url-parameter. Det går att lägga in arkivurl och arkivdatum men de skickas inte vidare till den underliggande {{Cite journal}}. Jag har lagt en blänkare på Wikipedia:Projekt mallstandardisering/Mallhjälp. Plumbum208 (diskussion) 3 maj 2022 kl. 21.29 (CEST)[svara]
Det gjorde susen, stort tack! Har nu bytt samtliga {{tidskriftsref}} till {{tidningsref}}, så nu är 140 av källorna arkiverade och visas i notföteckningen. De övriga tio har jag försökt att arkivera. Men hos vissa så visas artiklarna med tom ruta utan text medan hos noterna med Sveriges Radio går inte ljudfilerna spelas upp.--Alexander Alejandro (diskussion) 3 maj 2022 kl. 21.39 (CEST)[svara]

  Geografi/samhälle  [redigera | redigera wikitext]

Ramadan[redigera | redigera wikitext]

 • Begärd av: Zquid (diskussion) 18 februari 2022 kl. 23.33 (CET)[svara]
 • Motivering: Enligt kalender i artikeln startar Ramadan i år i början av april. Artikeln har väldigt många sidvisningar då Ramadan inträffar, men är inte så lång. Säkert finns det mer att förbättra, och jag behöver fler par ögon för att behoven ska ses.
 • Målsättning: Om möjligt, de viktigaste förbättringarna (eller iallafall några förbättringar) gjorda innan årets start på Ramadan. I lite längre perspektiv, att artikeln kan nå Rekommenderad-status.
 • Diskussion:

Zquid, har du fått någon återkoppling på denna artikel, fast någon annanstans?NnieAndersson (diskussion) 20 april 2022 kl. 20.26 (CEST)[svara]

@NnieAndersson: Nej... inte vad jag sett. Nu i april har det varit en del redigeringar (+ flera tillbakaändringar), men det verkar vara pga att Ramadan är aktuell, inte pga att artikeln ligger här på granskningar. // Zquid (diskussion) 21 april 2022 kl. 13.11 (CEST)[svara]
@Zquid: Då tar jag mig friheten av kommentera. Jag tycker att det är en viktig och i grunden bra artikel. Kul att du tagit dig tid också att hitta en bra översättning som ligger redan I ingressen.
 1. Rubrik Genomförande. Det saknas källor, men det är du troligtvis medveten om. Jag saknar uppgifter om barn och när de börjar fasta. Sedan har det ju varit en ja, man kan väl kalla det diskussion eller debatt eller vad du vill... gällande fastande muslimer i norra Sverige. I de fall Ramadan infaller under sommarmånaderna så får de ju aldrig äta och tvärtom under vintern. Om jag inte missminner mig har dessa fått fasta tider att förhålla sig till. Detta bör nämnas, anser jag.
 2. Rubrik Etymology- Inget att tillägga egentligen.
 3. underrubrik Givmildhet, det skulle behövas förklaras lite mer men kort, för den oinsatte att "var tionde" ska skänkas, men att det inte är direkt kopplat till Ramadan, även om många är extra givmilda under den perioden.
NnieAndersson (diskussion) 21 april 2022 kl. 14.00 (CEST)[svara]
Jag har skrivit ihop en text om svensk tidsberäkning. Det finns nog mera moderna källor, jag landade på 2014 och 2017 ungefär, men min arabiska är obefintlig så detta var vad jag kunde skrapa ihop.
Passade även på att utveckla den text som fanns om andra länders lagreglering. OJH (diskussion) 22 april 2022 kl. 11.45 (CEST)[svara]
@OJH:@Zquid: De kompletterande texterna samt att sammanföra två rubriker blev toppen. Texten om Sverige blev jättebra och så tydlig den kan bli utan att ange exakta klockslag, vilket ju inte är möjligt. Det som kan behöva förtydligas, eftersom jag vet att det är olika lagstiftning (exempelvis familjelagstiftningen ser helt olika ut beroende av religion) för olika religioner i många av dessa länder, är om man även straffar icke-muslimer och exempelvis besökande i dessa länder. I texten om Saudiarabien framgår att det endast avser muslimer. Men hur ser det ut i de länderna där islam är statsreligion?NnieAndersson (diskussion) 22 april 2022 kl. 12.12 (CEST)[svara]
@NnieAndersson, OJH: Stort tack för ert arbete med artikeln!
NnieAndersson, tack för beröm ovan, men jag måste bekänna att jag inte har förbättrat minsta lilla komma i denna artikel. Så berömmet får gå vidare till de som förtjänar det. Själv har jag "bara" tagit den hit till granskningar, för att försöka få nåt att hända med den nu när den är högaktuell. Jag har inte ägnat mig åt artikelgranskningar & nomineringar förrän nyligen, så kanske gör jag saker bakvänt ibland. Men bakvänt eller inte, huvudsaken är att det går framåt... :-) // Zquid (diskussion) 22 april 2022 kl. 12.35 (CEST)[svara]

Ukraina[redigera | redigera wikitext]

 • Begärd av: Zquid (diskussion) 20 februari 2022 kl. 19.25 (CET)[svara]
 • Motivering: Ukraina är just nu aktuellt med anledning av det pågående läget. [1]. Artikeln har väldigt många sidvisningar. Det finns dock en del att förbättra, en del brister är redan markerade med mallar. Men fler par ögon behövs för att se vad som mer kan förbättras, och hur. Wikipedia kanske inte kan vara en nyhetssida, men kan den fördjupande informationen bli bättre? (Artikeln ingår för övrigt i temat för Veckans tävling 21-27 februari, där skrivsugna är välkomna)
 • Målsättning: Iallafall några förbättringar den närmaste tiden. I lite längre perspektiv, att artikeln kan nå Rekommenderad eller högre status.
 • Diskussion:

Jag kikade ju igenom och gjorde väsentliga kompletteringar för någon vecka sedan och har även lämnat ett antal kommentarer på artikelns diskussionssida.

 1. Det finns ett antal anmärkningar om källa behövs som bör åtgärdas.
 2. Avsnittet Judarnas historia behöver vi ta ställning till om det ska ligga kvar. Det finns ju en Fördjupningsartikel. Hur ska det hanteras? Se diskussionssidan.
 3. Jag har flyttat om se diskussionssidan, så att avsnittet politik är flyttat till avsnitt historia.

NnieAndersson (diskussion) 19 april 2022 kl. 09.10 (CEST)[svara]

Historiekapitlet är en bra bit över 5 000 ord, vilket är alldeles för långt för en översiktsartikel (och bara omkring 1 000 ord kortare än fördjupningsartikeln Ukrainas historia. Jag tror man måste trimma historieskrivningen i "Ukraina" ganska rejält för att den ska kunna kvalitetsmärkas. 🐲 Bowser (disk) 30 april 2022 kl. 21.37 (CEST)[svara]
@Bowser: Håller med, det mest logiska, anser jag, är att ta bort den delen som är en pseudophistoria om judarnas historia, den delen är inte inbakad i Ukrainas historia och det finns en separat försjupningsartikel till den. Jag skulle vilja skriva in ett stycke om detta, förslagsvis under en period under andra världskriget, och lämna en länk till fördjupningsartikeln alternativt lämna en se även hänvisning så man ändå ser att det finns en fördjupningsartikel i ämnet.NnieAndersson (diskussion) 1 maj 2022 kl. 00.29 (CEST)[svara]
Låter klokt. 🐲 Bowser (disk) 1 maj 2022 kl. 12.32 (CEST)[svara]
Svältkatastrofen på 1930-talet har också en egen artikel, så även det stycket kan med fördel kortas ner. Logjohn (diskussion) 1 maj 2022 kl. 12.49 (CEST)[svara]

Euro[redigera | redigera wikitext]

 • Begärd av: Glentamara (diskussion) 25 februari 2022 kl. 15.18 (CET)[svara]
 • Motivering: Artikeln har tidigare varit utsedd som Bra, men förlorade sin status 2018 på grund av avsaknaden av referenser i viktiga delar av den. Jag har nu försökt att förbättra artikeln med fler källor. Jag har även utökat den något och gjort lite annat redaktionellt småputs. Jag håller fortfarande på att putsa artikeln ytterligare, men skulle gärna vilja ha synpunkter från andra användare om det är något ni tycker saknas eller kan förbättras.
 • Målsättning: Målet är att artikeln ska vara heltäckande, välformulerad och väl källbelagd.
 • Diskussion:

Jag tycker artikeln verkar vara på god väg att bli åtminstone "bra". Några synpunkter!

 1. Inledning: föredömligt kort, jag skulle ändå rekommendera en minimal förlängning genom att nämna tidsaspekten, typ datum för införande.
 2. Införandet av euron: överväg att antingen föra in årtalen i sista meningen eller att göra om till en enkel uppräkning (X, Y, Z och Å). I a f lyckades jag tolka in att bindeorden och kommateringen försökte säga något om vilka länder som gick med samma år. Jag gissade fel... :)
 3. Handel och investeringar: jag hänger inte riktigt med i andra stycket. Det känns som om två olika ståndpunkter presenteras med otillräcklig harmonisering. Går det att styra upp på något sätt?

Återkommer när jag hunnit göra en andra påtitt. 🐲 Bowser (disk) 25 februari 2022 kl. 17.06 (CET)[svara]

@Dr Bowser: Tack så mycket för många bra synpunkter! Jag har gjort en liten uppdatering med hänsyn till dina kommentarer. När det gäller den sista av dina punkter så håller jag med dig om att det avsnittet inte är helt smidigt formulerat. Problemet är att det finns lite motstridiga resultat, vilket inte är särskilt märkligt med tanke på frågans komplexitet, men samtidigt är det viktigt att det presenteras på ett sakligt, enkelt och sammanhängande sätt, vilket inte är helt enkelt. Jag har i alla fall gjort ett första försök att göra texten lite mer lättläst och sammanhängande. --Glentamara (diskussion) 25 februari 2022 kl. 17.22 (CET)[svara]
Källkontroll av nio slumpmässigt framtagna källor: 4, 12, 27, 31, 39, 41, 47, 52, 53.
4. hittar inte det finlandssvenska uttalet här
31. borde det vara "drygt"?
47. Abstract hävdar: "the euro has decreased investments for Financially unconstrained Firms from countries that previously had strong currencies." Ofta bör encyklopedin naturligtvis göra en försiktigare skrivning än källmaterialet och jag har inte heller läst och satt mig in i själva rapporten. Vad motiverar skrivningen den här gången?
Jag tror jag nöjer mig så i nuläget, men kommer göra en till översyn i samband med nomineringen. 🐲 Bowser (disk) 5 mars 2022 kl. 15.32 (CET)[svara]
@Dr Bowser: Bra kommentarer! Här är mina svar:
4. Enligt referensen uttalas valutan som [eu´rå] på finlandssvenska. @Lundgren8: Användare:Lundgren8 som gjorde denna ändring har säkert bättre koll på om detta motsvarar [ˈɛuɾʊ] eller [ˈeʉro] med IPA-notation.
31. Det beror på om man tittar på andel av alla valutareserver eller bara specificerade. Men jag har nu angett det som andel av de specificerade valutareserverna och därför ändrat "knappt" till "drygt".
47. I slutsatserna i artikeln står ”Our results show that the euro has benefitted companies in the euro-countries. This is true for all companies that come from countries that previously had weak currencies. In addition, the euro has had a positive effect on the investment rates for those firms coming from the strong-euro countries that have had access to corporate bond markets. Thus our assessment of the euro is more positive than the received wisdom among European pundits who seem to think that the common currency has not resulted in any positive economic effects. To be fair, even our study finds that the euro has not been beneficial to most companies that hail from the strong-euro countries. Especially for France and Germany, the assessment at this point has to be negative.” Jag har omformulerat vår Wikipedia-artikel för att tydliggöra att i starka ekonomier har euron i vissa fall haft positiva effekter och i andra fall negativa effekter på investeringar i företag. --Glentamara (diskussion) 6 mars 2022 kl. 11.58 (CET)[svara]
Hoppsan, jag hade på något outgrundligt sätt missat att hela hemsidans fokus var finlandssvenskt. 🐲 Bowser (disk) 6 mars 2022 kl. 12.23 (CET)[svara]
Det är mycket riktigt jag som har konverterat den finlandssvenska källans [eu´rå] till IPA [ˈeʉro]. Det sverigesvenska uttalet är [ˈɛvrʊ]~[ˈɛuɾʊ] som är det som anges i t.ex. SAOL (fast med annan notation). Jag kan gå närmare in på exakt hur källans fonetiska notationer förhåller sig till IPA om det efterfrågas. —Lundgren8 (d · b) 6 mars 2022 kl. 20.31 (CET)[svara]
@Lundgren8: Tack för input!
Jag kommer att göra en noggrann genomgång av artikeln igen nån gång de närmaste veckorna, fylla på med ytterligare referenser och försöka vässa framför allt delen om valutans ekonomiska och politiska effekter. Men om någon annan har fler synpunkter på artikeln så mottar jag gärna dessa. --Glentamara (diskussion) 11 mars 2022 kl. 09.40 (CET)[svara]
@Lundgren8: Förresten, är det någon skillnad på uttalen [ˈeʉro] och [ˈɛʉro]? Hälsningar från någon som har väldigt dålig koll på IPA-notation. --Glentamara (diskussion) 11 mars 2022 kl. 09.42 (CET)[svara]
Det korta svaret är att [e] (e-ljud) är en mera sluten vokal än [ɛ] (ä-ljud).
centralsvenska och på finlandssvenska sammanfaller det korta e- och ä-ljuden till samma vokal, dvs. sett och sätt uttalas likadant. Resultatet av sammanfallet brukar transkriberas [ɛ] på centralsvenska, dvs. [sɛtː] för båda orden (strikt sett en lite slutnare vokal än [ɛ], dvs. snarare [ɛ̝]; så skriver t.ex. Tomas Riad i Phonology of Swedish (2013)). Det var min uppfattning att den finlandssvenska vokalen var lite slutnare än den svenska, därför valde jag [e] på fisv., men efter att ha tittat i Mikko Kuronens avhandling Vokaluttalens akustik i sverigesvenska, finlandssvenska och finska (2000) kan jag konstatera att detta enbart gäller när vokalen är lång, inte kort (fisv. [ɛ̝ː] kontra svsv. [ɛː]). Det vore kanske därför i konsekvensens namn mera korrekt att även skriva [ɛʉro] på finlandssvenska.
Det långa svaret är att det är lite knepigt eftersom svenskan generellt sett inte har diftonger när de väl förekommer. Därför finns det ingen konvention för hur de bör transkriberas. Jämför Riad (2013:42) igen (”The pronunciation dictionaries are not fully agreed in their phonetic transcriptions […] Note that there is disagreement on what sound the written ‹u› corresponds to”). Det är alltså inte helt klart vilket IPA-tecken som bör användas för vokalen ⟨u⟩ i ”euro” på centralsvenska. Personen som har transkriberat det i IPA före mig använde /ɛu/ vilket motsvarar centralsvenska korta ä/e-ljudet i t.ex. ”sätt/sett”, direkt följt av en o-vokal i t.ex. ”bok”. Man hade också kunnat tänka sig en u-vokal, dvs. [ɛʉ] eller [ɛɵ], men jag tycker att [ɛu] är en rimlig transkription för centralsvenska och används t.ex. av Norstedts svenska uttalslexikon.
Mer om det finlandssvenska uttalet. Den stora skillnaden är väl att det fisv. uttalet har ett kort å-ljud i slutet [o], medan sverigesvenska har ett kort o-ljud [ʊ] (alltså eurå vs. euro). Angående diftongen står det i den fisv. källan ”Euro uttalas [eu´rå] precis som det skrivs, med samma diftong som vi har i Europa.”, så jag tolkade det som att diftongen på fisv. är ett kort e-ljud (dvs. snarare [ɛ] än [e]) följt av ett kort u-ljud dvs. ”precis som det skrivs”. —Lundgren8 (d · b) 11 mars 2022 kl. 12.04 (CET)[svara]
@Lundgren8: Tack för infon, mycket intressant! Inte helt entydigt hur uttalet ska skrivas i IPA-notation då, små variationer i uttal förekommer helt enkelt men så som artikeln är skriven nu verkar vara helt korrekt. Tack! --Glentamara (diskussion) 11 mars 2022 kl. 12.08 (CET)[svara]

Somaliland[redigera | redigera wikitext]

 • Begärd av: NnieAndersson (diskussion) 19 april 2022 kl. 09.04 (CEST)[svara]
 • Motivering: Under början av 2022 har väsentliga utökningar och neutralitetskontroll gjorts. Det kan vara bra med fler som läser igenom artikeln då en stor del av utökningarna är gjorda av samma användare.
 • Målsättning: Att artikeln ska nå upp till kriteriet utmärkt alternativt bra artikel.
 • Diskussion:

Liberia[redigera | redigera wikitext]

 • Begärd av: NnieAndersson (diskussion) 19 april 2022 kl. 10.21 (CEST)[svara]
 • Motivering: Artikeln har genomgått väsentliga utökningar och strukturändringar under april. Den bör nu ta upp väsentliga delar.
 • Målsättning: Förhoppningsvis klarar artikeln målet att nå upp till kriteriet utmärkt alternativt bra artikel.
 • Diskussion:

Eritrea[redigera | redigera wikitext]

 • Begärd av: NnieAndersson (diskussion) 19 april 2022 kl. 10.28 (CEST)[svara]
 • Motivering: Väsentliga kompletteringar och neutralitetskontroll har gjorts under början av år 2022.
 • Målsättning: Att artikeln når upp till kriteriet utmärkt alternativt bra artikel.
 • Diskussion:

Hej NnieAndersson! Jag har inte läst hela artikeln än, men än så länge tänkte jag lämna några synpunkter/frågor.

 1. Ingressen är alltför kort för att artikeln skulle kunna bli utvald. I skrivande stund avhandlar den bara landets läge och i begränsad omfattning dess statsskick. Jämför gärna med Kamerun (bra artikel) och Sverige (rekommenderad artikel).
 2. Varför nämns Asmara under avsnittet Namn?
 3. Jämfört med de ovannämnda artiklarna är det ganska stor slagsida i Eritrea åt historia. Det vill inte säga att jag inte tycker att uppgifterna är relevanta för uppslagsverket, men jag hade gärna sett en sammanställning mer som i Kamerun. Så länge det finns en fördjupningsartikel att tillgå behöver man enligt min mening inte skriva ut allt.
 4. Vad för roll har se även-länkarna under Geografi? De flesta verkar vara städer. Om länkarna är relevanta vore det bättre om de skrevs in i brödtexten på något sätt som gör att läsaren kan vilja veta mer om ämnet (till exempel "Dahlak-arkipelagen är landets någon intressant och relevant uppgift").
 5. Avsnittet Hydrografi borde utökas eller slopas. Det förklaras inte på vilket sätt Baraka är landets viktigaste flod (menas störst, den som svarar för an ansenlig del av vattenförsörjningen, utgör den en viktig transportled?) och står inget om andra floder i landet.
 6. Avsnittet Växt- och djurliv behandlar endast djur.
 7. "År 2022 är ett av Eritreas miljöproblem avskogning med åtföljande jorderosion, såsom ökenspridning och överbetning.[8]" står under Naturskydd. Jag kan inte direkt se att detta handlar som naturskydd utan tvärtom att naturen inte skyddats. Kan uppgiften flyttas eller rubriken ändras (jag är tveksam till utformningen i artikeln om Kamerun för den delen)?
 8. Jag skulle vilja veta mer om skyddszonen utmed kusten. Vad innebär den? Vad behövde finansieras? Det har nu gått ~15 år sedan att den meddelades, vilka erfarenheter har man dragit av den? Såväl "miljöskyddad zon" som "miljöskyddszon" ger ytterst få träffar vid googling (dock ger det sistnämnda träffar i Europaparlamentet och SvD). Finns det något mer etablerat namn?
 9. Jag tycker Författning och styre och Politik skulle kunna slås samman men hör gärna din åsikt.
 10. Finns det kommuner eller kommunliknande organisationer i landet? Hur förvaltas landets 55 distrikt?
 11. Avsnittet Internationella relationer inleds med en lista över förkortningar som, om inte läsaren är bekant med dessa, inte har någon större betydelse. Jag hade helst sett en utformning mer som den i artikeln om Kamerun.
 12. Under försvar står "Män och kvinnor i åldern 18–40 år ska göra obligatorisk militärtjänstgöring (18–27 för kvinnlig värnplikt). Militärtjänstgöringen är 18 månader vilket inkluderar [...] och ett års militär eller annan nationell tjänstgöring (värnplikt är vanligast)." i källan står "18-40 years of age for male and female voluntary and compulsory military service (18-27 for female conscription); 18-month conscript service obligation, 18-month conscript service obligation, which includes [...] and one‐year of military or other national service (military service is most common)". Om jag inte har fel är värnplikt conscription och frivillig militärtjänstgöring voluntary military service. Därmed tycker jag att artikeln borde lyda:
  • Män i ålder 18–40 år och kvinnor i åldern 18–27 år har värnplikt på 18 månader vilket inkluderar [...] och ett års militär- eller annan nationell tjänstgöring (militärtjänstgöring är vanligast). Kvinnor och män mellan 18 och 40 år kan även göra frivillig militärtjänstgöring.
 13. Jag tycker att meningen som börjar med "Under början av 2020-talet införde USA flera sanktioner [...]" skulle passa bättre under internationella relationer, särskilt med tanke på att styrkorna befann sig i Etiopien på grund av ett inbördeskrig i det landet. Kanske med en omformulering i stilen av "Efter Eritreas militär deltog på den etiopiska regeringens sida i inbördeskriget i Etiopien införde USA flera sanktioner [...]". Det verkar inte heller som första gången sanktioner har riktats mot landet, se en:United Nations Security Council Resolution 1907.

Intrycket än så länge är att artikeln torde kunna bli bra eller rekommenderad. Jag ser fram emot att fortsätta läsa. Dieselmotorvagnar (till stationen) 22 april 2022 kl. 07.25 (CEST)[svara]

Tack för att du tar dig tid att läsa. Jag ska förklara lite bakgrund till denna artikel, så förstår du problemen bättre. Det var en artikel som var oerhört vinklad. Jag tror att orsaken till den långa tidiga bakgrunden är att visa på att Eritreanerna är ett eget folk och inte Etiopier. Jag har gjort så gott jag kunnat med att ta bort sådant, men jag börjar själv vara hemmablind. Så ALLT uppskattas. Var så tydlig och kritisk du kan, då har jag också fog att ta bort det och ändra, trots att det ligger bakom källor.
Angående militären är den väldigt komplex. Militärtjänsten är inte så mycket militärtjänst utan en samhällsservice som kan pågå under många många år. I detta fall hade en tidigare Wikipedian skrivit det i Avsnitt ekonomi, numer tror jag det ligger under Sociala förhållanden. Men du har rätt i att allt kanske borde flyttas ihop och förtydligas bättre. Skriv på så går jag in, förhoppningsvis i kväll, och börjar styra upp. Återigen vill jag säga tack för att du tittar igenom denna svårhanterade artikel.NnieAndersson (diskussion) 22 april 2022 kl. 08.09 (CEST)[svara]
Jag blev taggad när jag fick bra återkoppling så jag har redan börjat.
 1. Ingressen ska jag absolut ta tag i. Men jag har en fråga. Behöver ingresserna ha källhänvisningar om de styrks av texter med källa under?
 2. Det har legat kvar sedan någon la in det för länge sen. Jag har tagit bort det.
 3. Se förklaringen i svaret ovan. Jag tar mer än gärna bort stora delar av den tidiga historian.
 4. Jag har tagit bort se där hänvisningarna. Håller bara med dig.
 5. Jag har utökat, kolla gärna om det räcker eller om jag ska förtydliga än mer.
 6. Jag har utökat med växtliv.
 7. jag ändrade rubriken till Miljöproblem och Naturskydd. I de flesta länder verkar wikipedianer gillat att lägga in just miljöproblem så jag har bara källbelagt det. Det kommer garanterat att komma tillbaka om man tar bort det.
 8. Det där var en gammal text egentligen som jag har försökt neutralisera efter bästa förmåga. Jag ska försöka se om jag hittar någon uppföljning på det. Återkommer.
 9. Håller med, har åtgärdat enligt ditt förslag.
 10. Ska kika på det. Jag har för mig att det officiellt finns, men att de inte används i pseudostaten där diktatorn inte följer grundlagen. Vilket är lite problemet i detta slutna land hur det ska vara och hur det är tenderar att skilja sig åt väldigt mycket.
 11. Jag har försökt skriva ut alla förkortningar, rycker du det räcker eller ska jag förtydliga ännu mer?
 12. Jag ska försöka hitta en bra ingång för att beskriva och sammanföra alla delar om militärtjänsten. Se föregående inlägg. Återkommer.
 13. Nä, sanktioner har lagts mot landet vid flera tillfällen. Sanktionerna brukar i regel ligga under avsnittet ekonomi. Där har jag följt någon form av oskriven praxis. Det är ett gränsfall vilken rubrik det passar bättre in under. Men jag lutar nog mot ekonomi för att undvika att det blir dubbeltexter när någon kompletterar senare. Men den saken kan vi fortsätta diskutera.NnieAndersson (diskussion) 22 april 2022 kl. 09.28 (CEST)[svara]
Finns ingenting att förlåta, bäst är att arbeta i den takt som känns bäst för just dig. Tack för bakgrunden. Det låter som en rejäl balansgång med att få en neutral formulering som ändå täcker in alla viktiga och relevanta synvinklar. Och, med förbehåll för att jag inte har större kunskaper om Eritreas historia, så tycker jag att du har lyckats gå den balansgången. Jag vet precis hur det känns att vara hemmablind i en artikel man har arbetet mycket med!
1. Ingressen behöver inte källhänvisningar (förutom i kontroversiella artiklar) om uppgifter har källstöd senare i artikeln. Då ingressen är tänkt som en sammanfattning av artikelns innehåll brukar den innehålla ytterst få källhänvisningar.
3. Det blev mycket bättre i den tidigare historian. Jag har gjort några små tillägg kring 1940- och 1950-talen eftersom jag, efter flera läsningar, fortfarande hade svårt att få det hela att gå ihop. Jag lade även in en {{kb}}-mall eftersom det är en mening som länge saknat källstöd. Om du vill ta bort den meningen har jag inga invändningar.
7. Med ändrad rubrik passar uppgiften bättre i artikeln och ja, du har nog rätt i att uppgiften skulle bara läggas tillbaka om den togs bort.
11. Det blev förvisso bättre med fullständiga namn (nu vet man ungefär vad organisationerna håller på med). Hade jag skrivit artikeln hade jag nog strött ut medlemskapen i olika avsnitt. För att dra en handfull exempel hade jag tagit med medlemskap i IOC (vilket jag förmodar är Internationella olympiska kommittén) i avsnittet Sport. Medlemskap i Internationella brottmålsdomstolen och Interpol hade jag försökt förlägga till Rättsväsen (eller något snarlikt ämne). Världsturismorganisationen hade jag lagt in under Turism (vilket ännu inte finns, se senare i mitt inlägg). Organisationen för förbud mot kemiska vapen under Försvar. Men som du säger under 13, det är ofta så att uppgifter kan tas med på flera ställen i en artikel. Vill du invänta kommentarer från andra har jag inga invändningar mot detta.
14. Har du någon invändning mot att "Protestantiska (och icke-kristna samfund som Bahá'í) etablerades i landet under 1960-talet, bland annat av amerikanska missionärer. Exempel är Faith Mission, sjundedagsadventister, Jehovas vittnen.[24]" flyttas ned till Religion?
15. Apropå meningen "Ekonomin i Eritrea hade en betydande tillväxt runt 2010, vilket resulterade i en ökning av bruttonationalprodukten (BNP) i oktober 2012 på 7,5 procent.[31]" Om inte detta fick några särskilda följder för landet vore det nog bäst att flytta ned den till Ekonomi. Vad berodde tillväxten på förresten? Är det kanske bättre att ta bort meningen?
Förlåt att jag snabbspolar nu, men avsnittet Kultur ville jag läsa.
16. Under Press och förlag undrar jag om inte några stora tidningar (förutsatt att det finns flera) kunde tas med (med fördel med namn, utgivningsområdet om inte nationell utgivning och upplaga). Finns det något sätt att skriva in länken till Dawit Isaak i artikeltexten? I övrigt verkar avsnittet bra.
17. Under Musik och dans så undrar jag om någon artist eller musikgrupp från landet fått större spridning utanför landets gränser.
18. Avsnittet Arkitektur handlar uteslutande om huvudstaden. Att den är världsarv ser jag absolut som relevant för artikeln (dock kanske passar det bättre under det ännu oskrivna avsnittet Turism?), men att inget annat tas upp kan få det att verka som resterande landet är obebyggt. Om det gick att skriva lika mycket som i Sverige#Arkitektur (dock med källstöd) vore det utmärkt. Om det kunde utvecklas till något som täcker in stora delar av landet på ett allmänt sätt (se till exempel Kamerun#Arkitektur) vore inte heller fel.
19. Avsnittet Sport inleds med "Cykling och fotboll är de två största sporterna i Eritrea." Sedan berättas det en del av landets bedrifter inom afrikansk cykelsport, men inget om inhemska cykeltävlingar (förutom Tour of Asmara som påtalas i bildtexten) eller deltagande i exempelvis världsmästerskapen i landsvägscykling eller enskilda idrottares deltagande i UCI World Tour. Om fotboll står ingenting alls. Jag tycker några rader om landets största sportevenemang vore bra (eventuellt även om landet varit värd för ett större internationellt sportevenemang). För bonuspoäng kan uppgifter om större sportanläggningar i landet, eller om det är något idrottsuniversitet, tas med.
Dieselmotorvagnar (till stationen) 23 april 2022 kl. 05.16 (CEST)[svara]
@Dieselmotorvagnar: Jag tror att jag har fått med allt nu. Passade även på att lägga in en bättre förklaring om vad som hände i början av 1950-talet. Avsnitt Handel och Hälsa lämnar lite att önska, ska försöka utveckla det. Kika gärna och se vad du tycker. Vad avser Internationella Relationer så är avsnittet svårt att göra som i artikeln för Kamerun, givet att landet är så isolerat och i princip har bränt alla broar, vilket jag skulle vilja skriva, men har istället försökt ge en bild av just det.NnieAndersson (diskussion) 24 april 2022 kl. 15.20 (CEST)[svara]
Hej NnieAndersson, artikeln börjar se riktigt bra ut nu. Jag tror att jag ska läsa om artikeln från början eftersom den har fått en så stor utökning. Några få kommentarer i skrivande stund dock är:
20. Under Näringsliv/Statistik står att service står för 58,7 % av BNP men 0 % av arbetskraften. Om inte jag missar något så verkar detta något orimligt.
21. Avsnittet Handel behöver utökas något (men är förmodligen det sista avsnittet som behöver utökas, hurra!). Förslag på hur det skulle kunna utökas är vad Eritrea köper in, om något, och storlek på exportverksamheten (exempelvis omsättning eller anställning, eventuellt även vilka länder köper varorna).
22. Hur viktig är järnvägen för Eritrea? Vad jag kan se bedrivs den endast i turistsyfte. Snitthastigheten på 20 km/h torde knappast vara lockande för godstransport, om inte järnvägen har större tillförlitlighet än vägtransporten. Att landet avvarade järnvägen under så lång tid talar även för att andra transportlösningar hann utvecklas.
23. Under Religion finns en länk till grensidan Arabien. Jag antar att det är arabiska halvön som avses.
24. Under Demografi står tre olika uppgifter om befolkningsmängd. Först FN från 2010 (3,2 milj.), sedan Världsbanken från 2013 (6,7 milj.) och sedan i faktamallen CIA från 2022 (6,1 milj.). Magkänslan säger att det är osannolikt att befolkningen har fördubblats på 3 eller ens 12 år och att FN var ute och cyklade. Med anledning av detta tycker jag att det borde övervägas att ta bort FN-siffran. Om det finns någorlunda tillförlitliga uppgifter från mellan 1941 och ~2010 hade jag gärna sett en kortfattad redovisning över landets befolkningstillväxt.
Jag vill passa på och uppmuntra alla som har vägen förbi att ta en titt på artikeln då den har utökats kraftigt och skulle gynnas av att fler granskar den. Dieselmotorvagnar (till stationen) 25 april 2022 kl. 06.40 (CEST)[svara]
Tack för feedbacken.
21. Den ska absolut åtgärdas
22. Jag gissade att du skulle ha funderingar, jag var bara lite osäker på hur djupt in jag skulle gå på det där. Men så utvecklar jag.
23. Av källan framgår just arabien, så jag har länkat dit. Men jag skulle tro att du har rätt, men jag vågade inte länka annat eftersom källan inte angav något annat. Tycker du att jag ska länka om ändå?
24. Jag har letat runt både förut och nu, men det finns inga tillförlitliga uppgifter om befolkningsmängden. Det är en av poängerna med siffrorna, alla "säkra källor" kommenterar just det och att regimen underskattar befolkningsmängden, av oklar orsak, men troligtvis hänger det på något sätt ihop med propaganda. Men det kanske jag behöver skriva ut, så blir det mer tydligt varför alla siffror är så olika.NnieAndersson (diskussion) 25 april 2022 kl. 08.40 (CEST)[svara]
22. Åtgärdat Jag har förtydligat järnvägen. Jag förstår vad du menar med att det borde ha utvecklats annan infrastruktur. Men jag har aldrig löst något om båt, det går ju egentligen inga floder heller från Asmara, förutom Barka/Barbara och jag kan inte hitta något om någon båt/färjetrafik där. Vägarna är dåliga och det har inte funnits någon bensin att få tag på. Det är troligtvis inte så mycket som fraktas heller, befolkningen lever av försörjningsjordbruk, gruvorna har inte kommit igång och ja... är du med på problemet? Men jag har ingen källa som rakt ut uttrycker det.
20. Det finns inga källor som tydligt förklarar detta missförhållande. Men det finns antydningar. Jag skulle tro att det hänger ihop med den så kallade militärtjänstgöringen som binder upp en stor del av arbetskraften. De "jobbar" ju inte, de gör officiellt värnplikt, men utför arbete. En servicetjänst.NnieAndersson (diskussion) 25 april 2022 kl. 10.28 (CEST)[svara]
24.  Åtgärdat Jag har försökt förtydliga varför siffrorna varierar så kraftigt. Kolla gärna om det räcker.NnieAndersson (diskussion) 25 april 2022 kl. 10.07 (CEST)[svara]
Hej NnieAndersson, ursäkta att mitt svar kommer lite sent omsider. Efter att ha läst artikeln igen har jag följande synpunkter:
22. Oj, ja, jag förstår vad du menar nu. Har något inte skrivits kan man givetvis inte heller källbelägga det och då kan det bli lite knepigt att få till en tillfredsställande formulering. Stycket om järnvägen tycker jag är toppen!
23. Tack för förklaringen. De båda källorna är engelskspråkiga och då en:Arabia är en omdirigering till en:Arabian Peninsula (vilket givetvis är motsvar till vår artikel Arabiska halvön) tycker jag att det kan vara lämpligt att länka till samma artikel. Men känns det inte rätt för dig behöver du inte göra det.
24. Ser mycket bättre ut nu, min enda invändning är att källorna inte borde klumpas vid meningens slut utan borde utsättas vid avsedd uppgift. Detta gäller även på andra ställen i artikeln, exempelvis [40][41][41][42][43] och [51][52][53][54][55].
25. Under Tidig historia står "Omkring 300 f.Kr. omdirigerades handelsvägar österut för lättare tillgång till hamnar längs kusten, och Dʾmt ersattes efter detta av ett antal mindre stadsstater." sedan i nästa mening (nästa stycke egentligen) "D'mt blev så småningom överskuggat av ett annat rike vid namn Aksum (alternativ stavning Axum) som uppstod cirka 300 f.Kr." Jag finner detta aningen motsägelsefullt. Går det att förena de två uppgifterna på något sätt? Ungefär som "delar av D'mt splittrades och blev ett antal mindre stadsstater medan andra delar av riket införlivades i det nyuppstådda riket Aksum"?
26. "Eftersom Etiopien invaderades av Italien år 1935 ansågs Etiopien vara "fascismens första offer" och i ett försök att kompensera för detta föreslog därför USA och Storbritannien en kompromiss där Eritrea skulle införlivas i Etiopien och att "Eritrea skall utgöra en självständig enhet, i federation med Etiopien under etiopiska kronans överhöghet.”[22]" Kan denna långa mening styckas upp?
27. Under Etiopiskt styre står i första stycket "[...] och därför bedömde FN att även Italienska Eritrea skulle bli självständigt [...]" (min kursivering) och sedan i andra stycket "Till följd av påtryckningarna uttryckte Förenta nationerna år 1950 en önskan att förena Eritrea och Etiopien inom två år.[23]"
27.1. Menas verkligen Italienska Eritrea? Enligt Italienska Eritrea upphörde staten att finnas redan 1936 (då det ingick i Italienska Östafrika) och jag antar att området hade blivit en brittisk besittning vid tiden för FN:s bedömning.
27.2. Jag antar att det är samma händelseförlopp som beskrivs (det vill säga att det kom påtryckningar och sedan kom FN:s bedömning, inte att FN gjorde bedömningar vid två olika skeden) och tycker att det vore bättre om det skrevs om för att undvika upprepningen.
28. Meningen "Självständighetskriget fortsatte även efter störtandet av den etiopiska monarkin år 1974." saknar källa.
29. "Mot slutet av det kalla kriget avslutade Sovjetunionen sin uppbackning av den kommunistiska regeringen i Addis Abeba som både mötte motstånd i Eritrea och i form av det etiopiska inbördeskriget." Jag kan inte se att det tidigare påtalats i artikeln att Sovjetunionen gav stöd åt Etiopiens regering (förutom indirekt vid att ge stöd åt FN-förslaget). Kan det på ett kortfattat sätt skrivas in något som gör detta tydligare, exempelvis 'Sovjetunionen hade sedan år givit den kommunistiska regeringen i Addis Abeba uppbackning'? Dessutom undrar jag om källan anger om slutet blev en följd av motståndet eller om det låg andra orsaker bakom.
30. Under Självständighet står "Men under kriget med Etiopien åren 1998 till 2000 ändrades detta och reformerna drogs tillbaka.[28]" I källan står "These nascent democratic institutions, however, were all extinguished following the 1998-2000 war with Ethiopia [...]" (min kursivering). Jag har inte svårt att tro att reformerna drogs in under kriget, men min tolkning av källan är att så skedde efter kriget. Hur ser du på detta? Finns en annan källa som gör tydligt att det skedde under kriget? Dessutom förekommer det påtalade kriget först senare i stycket, se punkt 31.
31. "År 1998 bröt ett krig ut mot Etiopien, kriget pågick I två år, till år 2000. Det dröjde till år 2007 innan de nya gränsdragningarna klara. Även om kriget officiellt avslutades så följde ett kallt krig mellan länderna fram till år 2018, när en ny etiopisk premiärminister, som accepterade 2007 års gränser, tillträdde. Fredsavtal skrevs då mellan länderna och samma år lyftes FNs nio år långa vapenembargo mot Eritrea."
31.1. Jag tycker att uppgifterna borde lyftas upp till början av stycket eftersom det finns en hel del uppgifter som hänvisar till kriget. Se även punkt 30.
31.2. Vilka nya gränsdragningar avses? Förklaras krigets bakgrund av olika önskemål angående gränsdragningar?
31.3. Varför var det vapenembargo mot Eritrea? Läser man mellan raderna kan man anta att Eritrea hade agerat provocerande.
32. "Det enda tillåtna partiet är Folkets front för demokrati och rättvisa som också är det enda parti som sitter i Nationalförsamlingen.[49] Nationalförsamlingen har inte sammanträtt sedan 2002[28]" Kan man verkligen säga att partiet sittet i Nationalförsamlingen om det senaste sammanträdandet skedde för 20 år sedan?
33. Under Psykisk hälsa står "Det har gjorts få studier om den psykiska hälsan i Eritrea, men slutsatsen är att den psykiska ohälsan ökat [...]" och "Icke-smittsamma sjukdomar såsom högt blodtryck, diabetes, kardiovaskulära sjukdomar, kroniska obstruktiva lungsjukdomar och cancer har ökat.[133]" Det bör specificeras vad de ökat i jämförelse med.
34. Då tabellen under Fysisk hälsa täcker in endast två tillstånd (och då på olika detaljnivåer) tycker jag att den inte tillför artikeln något (men skulle kunna platsa i en artikel som hälsa i Eritrea).
Jag är visserligen inte expert på Eritrea, men har svårt att tänka mig vad mer skulle kunna skrivas i artikeln. Jag anser att den ger bra och fyllig basal information för alla som är okunniga om landet. Åtgärdas eller kommenteras punkterna ovan tycker jag att den skulle kunna nomineras. Dieselmotorvagnar (till stationen) 12 maj 2022 kl. 05.30 (CEST)[svara]
Tack för ditt tålamod och feedback Dieselmotorvagnar, jag ska ta tag i de anmärkningar du lämnat!NnieAndersson (diskussion) 18 maj 2022 kl. 14.19 (CEST)[svara]

Nato[redigera | redigera wikitext]

 • Begärd av: NnieAndersson (diskussion) 19 april 2022 kl. 10.42 (CEST)[svara]
 • Motivering: Väsentliga utökningar har gjorts under början av år 2022. Det är också, givet omvärldsläget, en tämligen relevant artikel som har ett stort antal läsare.
 • Målsättning: Att artikeln ska ge en relevant bild av organisationen och att artikeln ska nå upp till kriteriet för utmärkt alternativt bra artikel.
 • Diskussion:

Vi har nu nått ett problem som jag skjutit på framtiden, men som i och med att jag kommit fram till att skriva om Natos historia under 1990-talet inte går att bortse från. En del information kommer behöva överlappa mellan historie- och interventionskapitlet, men alla interventioner är sannolikt inte tillräckligt viktiga i sig (så att det är bra att vi har ett interventionskapitel där de kan omnämnas). Dessutom kan man ju lägga ut texten lite mer under "interventioner", även om man även där sannolikt bör fatta sig kort eftersom "Nato" är en form av översiktsartikel och det finns gott om plats att breda ut sig i de olika artiklarna om varje enskild intervention. 🐲 Bowser (disk) 24 april 2022 kl. 21.20 (CEST)[svara]

@Dr Bowser: Jag tänker att det kommer överlappa, men kanske då bara nämns kort i historieavsnittet, beskrivs närmare under interventioner och som du skriver, brer ut sig, i de respektive fördjupningsartiklarna. Framförallt vore det intressant med lite mer text kring de "interventionerna", som jag uppfattar egentligen inte är interventioner utan snarare förebyggande skyddsuppdrag som idag bara är staplade i början av interventionsavsnittet.NnieAndersson (diskussion) 25 april 2022 kl. 09.30 (CEST)[svara]
@Dr Bowser: Jag funderade vidare och var in och läste, igen. Det finns ju en underrubrik yill rubriken Medlemmar som heter medlemshistorik. Jag undrar om man skulle flytta det så att den rubriken hamnar först under den rubriken och sen ta ut en del meningar från avsnitt historia och väva ihop medlemshistoriken till prosa istället för punkter. Tankar?NnieAndersson (diskussion) 25 april 2022 kl. 19.10 (CEST)[svara]
Medlemshistoriken är en så viktig del av organisationens historia att jag tvärtom föredrar att beskrivningen om natoutvidgningen flyttas dit och att medlemslistan sedan kvarstår som någon form av appendix utan allt för mycket information. 🐲 Bowser (disk) 25 april 2022 kl. 19.39 (CEST)[svara]
@Dr Bowser:Jag vet inte om vi pratar om varandra eller om vi menar samma sak. Föreslår du att medlemshistoriken flyttas till avsnittet historia och tas bort från avsnittet medlemmar? Eller menar du som jag att avsnittet medlemshistorik utökas och får en prioriterad roll?NnieAndersson (diskussion) 25 april 2022 kl. 19.53 (CEST)[svara]
Ursäkta, jag begriper faktiskt inte heller vad jag just skrev nu när jag försöker läsa det. Jag menar som i ditt första förslag, dvs. vi är oense. Jag tror inte att det kommer finnas så mycket mer att säga om medlemshistoriken utöver vad som kommer framgå under "Historia". Detta är en skillnad mot rubriken "interventioner" där det finns mycket som sannolikt bör stå i översiktsartikeln "Nato", men som skulle göra historiekapitlet alltför långrandigt. Jag tycker dock att detaljer om medlemshistoriken kan framgå i exempelvis en putativ kommentarskolumn (eller brödtexten) i den ännu ej skapade "Lista över natomedlemmar" som bör länkas genom exempelvis {{fördjupning}} högst upp under rubriken "Medlemmar". 🐲 Bowser (disk) 25 april 2022 kl. 20.40 (CEST)[svara]

Umeå kommun[redigera | redigera wikitext]

 • Begärd av: NnieAndersson (diskussion) 4 maj 2022 kl. 18.48 (CEST)[svara]
 • Motivering: Det verkar råda väldigt delade meningar om vad som ska inkluderas i artiklar om kommuner i förhållande till landskap, län och tätorter. Det finns, så vitt jag kunnat se, ingen kommun som uppfyller kraven för rekommenderad, bra eller utmärkt artikel. Klart är dock att allt för mycket inte kan brytas ner på kommunnivå. Väsentliga utökningar har gjorts under april-maj 2022, följt av diskussioner i Bybrunnen, min diskussionssida samt artikelns diskussionssida.
 • Målsättning: Att artikeln på sikt ska nå upp till något av kriterier nå rekommenderad, utmärkt alternativt bra artikel.
 • Diskussion:

Medan jag vill ösa beröm över din insats för denna artikel och tycker den är bra och lovande så blir jag bekymrad över att bedöma den ur utvaldaspekten. Vår praxis och standard för hur kommunartiklar bör se ut har inte satt sig och det går alltså inte att bedöma om denna är i enlighet med bästa praxis, speciellt som den representerar en "ny" struktur som ännu inte "satt sig", jag skulle tro det tar flera år med denna som bas innan det finns en klar ny praxis för strukturen för svenska kommunartiklar. Jag listar ett kort urval av frågor och oklarheter som gör att jag inte anser denna kan bli rekommenderad eller utvald i detta skede

 • Faktaboxen är OK, och ingressen nästan OK. Jag vänder mig mot att ha med saker som "Norrlands största" och än mer "Norrlands snabbast växande kommun" de kan ju ändras av saker som inte har med Umeå kommun att göra och är därför olämplig ha med i ingressen
 • Historiaavsnittet. Det är diskutabelt vad som kan/bör ingå, detta blir ett lite godtyckligt urval och med bristande källäge för urvalet. Dessutom om ett sådant avsnitt skall vara med (som är diskutabelt) bör det nog finnas en fördjupningsartikel som denna kan "luta sig" mot. Admininistrativ Historik avsnittet OK.
 • Geografi är en ny rubrik som vi tidigare inte haft. Den är nog bra, men dess innehåll bör sätta sig innan vi vet om den är en lämplig förebild
 • Styre och politik. Det har framförts synpunkter på rubrik och underrubriker. Sedan blir politikavsnittet väldigt stort, frågan är om den bör brytas ut till egen artikel och bara en kort sammanfattning skall finnas i denna. Internationella relationer är en ny rubrik/strukturdel och innehållet bör sätta sig mer innan det går säga detta är en förebild
 • Ekonomi och infrastruktur. Detta är en ny rubrik och att gruppera som här är nytt, att tex lägga utbildning här är ej självklart. Och den rubriken har även den ifrågasatts när det handlar om förskolor i kommunen
 • befolkning. Också lite nytt sätt gruppera och några va underrubrikerna har ifrågasatts (migration ist utlandsfödda)
 • Kultur. Helt nytt sätt gruppera som alls inte är självklar, behöver sätta sig bättre (och den behöver ju inte vara precis lika i alla kommunartiklar)

Så var stolt och glad över det bra du gjort, men för att bli utvald och förebild i ett sådant centralt ämne krävs mer tid förtt få acceptYger (diskussion) 4 maj 2022 kl. 19.46 (CEST)[svara]

@Yger:, jag tror inte heller att den kommer bli utvald I nuläget, men jag skulle ändå vilja få lite mer feedback på hur man kan tänka. Vad kan kompletteras utvecklas? Det mesta som har diskuteras har rört rubriknamn, inte så mycket innehåll. Strukturen och rubriknamn är trots allt ganska små justeringar som går att ändra i efterhand, innehåll är krångligare och mer jobb.NnieAndersson (diskussion) 4 maj 2022 kl. 20.07 (CEST)[svara]

  Språk  [redigera | redigera wikitext]

Inga artiklar för tillfället.

  Sport/fritid  [redigera | redigera wikitext]

Inga artiklar för tillfället.

  Historia  [redigera | redigera wikitext]

Goulburns järnvägshistoria[redigera | redigera wikitext]

 • Begärd av: Dieselmotorvagnar (till stationen) 4 april 2022 kl. 10.24 (CEST)[svara]
 • Motivering: Artikeln har nått en smärtgräns och jag anser att den är tillräckligt omfattande och uttömmande för att den skulle kunna bli utmärkt. Synpunkter på artikelns innehåll, korrekturläsning och förslag på förbättringar skulle uppskattas. Artikeln är även tänkt som huvudartikel i en utmärkt artikelserie (bestående av Goulburns järnvägshistoria, Goulburn Railway Station och Goulburn Roundhouse) och synpunkter på denna tänkta serie också önskas.
 • Målsättning: Att artikeln ska kunna antas till utmärkt och stå som huvudartikel i en utmärkt artikelserie.
 • Diskussion:

@NnieAndersson: jag har betat av dina frågor och återinfört sammanhängande stycken då jag tycker artikeln blev för mycket av en punktlista efter att ha styckats upp. Om andra anser att den är bättre med punktlistmässig utformning är det bara att återställa. Alla synpunkter uppskattas, med det blir lättare att föra diskussion om kommentarer hålls till en ena sida (givetvis går det bra att stoppa in mallar i artikeln om något är särskilt problematiskt). Jag kan på detta sätt ge utförliga svar. Se gärna exempel ovan under flera undra granskningar. Några särskilda kommentarer: 1. "Vad för stationer?" Som framgår av den påföljande meningen handlar det om får- och boskapsstationer (se gärna betydelse 4 av station i SAOB). 2. Din kommentar/mall "Var det verkligen stationerna som bedrev?" förstår jag inte då det ligger i anslutning till en källbelagd uppgift som kan kontrolleras. Jag har omformulerat ifrågavarande (och även föregående) mening. Förhoppningsvis är det tillräckligt tydligt nu. 3. Apropå soldaterna står det ingenting i källan om varför så var tänkt. Förmodligen beror det på en önskan att ge soldaterna hem och att etablera en större befolkning i området. Det var ju trots allt ett nybyggarområde på den tiden. 4. "Bäst eller störst?" I källan står "[...] and Goulburn was to become one the Colony's best wool growing areas." Jag har ingen anledning att ifrågasätta att det är just bäst, hänvisade till exempelvis klimatet, som menas. 5. Varför var alla andra obetydliga? I Sharp (som jag inte använt som källa till just denna punkt, men kunde gjort) står "Probably the first white settler of any consequence in the immediate area of the town was Andrew Allan". I den angivna källan står ett ganska utförligt stycke om Allan. Det står bland annat att han var "a wealthy socialite from Sydney who had married the beautiful daughter of one of the richest men in the colony", att hans far var "Commissary General [the head of Government stores]", att han "wrote to the Colonial Secretary recommending the establishment of a “lockup” at Goulburn Plains". Den beskriver Allan och hans hustru som "the first settlers of any consequence in the vicinity of Goulburn". Då artikeln handlar om Goulburns järnvägshistoria tycker jag att det är bäst att hålla uppgifterna kring Allan ganska kortfattade. Att andra inte var av betydelse lär bero på att de saknade inflytande, eventuellt även band till statsmakten. Som sagt, jag uppskattar dina synpunkter och svarar gärna på eventuella frågor. Dieselmotorvagnar (till stationen) 20 april 2022 kl. 09.23 (CEST)[svara]

Personligen uppskattar jag att kommentarerna ges i själva texten, men det är nog en smaksak. Vi gör det fortsättningsvis på ditt sätt, det är trots allt din artikel. Nu hade jag hunnit lägga in några till anmärkningar innan jag såg vad du hade gjort, men hädanefter blir kommentarerna här.
Angående styckeindelningen så jag jag inget att säga emot. Jag läser på mobilskärm och då är kortare stycken bättre, anser jag. Men det där är en smaksak. Inget jag opponerar mig mot att du återställde.
1. Omformuleringen av stationer blev mycket bättre. I sammanhanget gällande en text om järnvägar tolkade jag det som att det var tågstationer och då blev det knasigt.
4. Bäst eller störst? Det är möjligen en petitess i sammanhanget, men jag fastnade på ordvalet. Jag tänker att det får vara så.
5. Varför var alla andra obetydliga? Jag tycker, precis som du skriver att du inte ska gå in så djupt på honom I artikeln. Bara ändra till exempelvis; den första personen med politiskt/socialt inflytande som flyttade till... eller något sådant så blir det lite mer neutralt.
NnieAndersson (diskussion) 20 april 2022 kl. 10.21 (CEST)[svara]
Har gjort några små korrigeringar. Fortsätter läsa lite senare. Har några frågor;
6. Underrubrik Övriga stationer står Perrongen revs senast 17 maj 1969. Har den rivits i omgångar eller skulle den varit riven då?
7. Underrubrik Vatten står En till tank uppfördes senast 1884. Var det sista gången man uppförde eller vad menas här? Kan det omformuleras?
8. Underrubrik överliggningshus står Planen är från 1887 och anläggningen hade även ett skilt kök. Kan det förtydligas? Vilken plan? Detaljplan, ritning?
9. Sedan undrar jag över begreppet överliggning? Borde inte detta ord bytas ut till övernattning?
NnieAndersson (diskussion) 20 april 2022 kl. 10.53 (CEST)[svara]
Hej NnieAndersson, stort tack för dina insatser! Jag tog mig friheten att numrera dina frågor så att det blir lättare att följa (något som jag egentligen borde gjort redan i mitt första inlägg). Men för att börja med, så gjorde jag denna redigering för att förhoppningsvis neutralisera formuleringen kring Allan. Jag tycker det är det bästa man kan göra utan att förlora källstöd. Vad tycker du?
6. I källan står att perrongen "[was] listed as being demolished" det datumet. Min tolkning är att det utfärdades/uppdaterades ett cirkulär den 17 maj 1969 angivande att perrongen hade rivits. Demoleringen kunde skett något tidigare. En annan möjlighet är att dokumentet angav något som "perrongen ska rivas den 17 maj 1969". Eller med tanke på att järnvägsväsendet i New South Wales har rivit perronger i flera omgångar är även ditt förslag en möjlighet. Jag valde formuleringen "revs senast" för att täcka in så många möjligheter jag kunde utan att krångla till det i onödan (och även för att det inte uttryckligen står i källan att det revs just den dagen). Tycker du att det behöver ändras till "Perrongen listades den 17 maj 1969 som riven."?
7. I källan står kort och gott "A second elevated tank was in place by 1884." Det verkar som två tankar var i bruk samtidigt fram till att man började använde anläggningen från 1908 i Mulwaree Ponds, för att efter dess övergivas/skrotas/återanvändas/vem vet. Blir det tydligare om man byter till något som "Lagringskapaciteten utökades senast 1884 genom att anlägga en till tank."?
8. Källan är lite luddig och anger inte om det är en planritning för hela anläggningen eller bara överliggningshuset. Jag gjorde i alla fall denna redigering som jag hoppas är tillräckligt förtydligande.
9. Överliggning är det korrekta begreppet om man pratar om järnväg. Förmodligen har järnvägsväsendet valt överliggning framför övernattning eftersom övernattning antyder att det sker under natten. Behovet att vila efter avslutat pass uppstår oavsett vilket klockslag passet slutar vid. Därmed kan överliggning ske dygnet runt. För bruk av ordet av organisationer med offentlig inriktning se exempelvis överliggningshus i Orsa hos Järnvägsmuseet/DM, överliggningshus för SJ:s personal hos Hallsbergs kommun, överliggningshuset hos Nässjö kommun.
Det är bara härligt att få svara på dessa frågor. Dieselmotorvagnar (till stationen) 20 april 2022 kl. 12.41 (CEST)[svara]
Det är väldigt roligt att läsa välskrivna artiklar, vilket den här verkligen är. Jag har inga synpunkter egentligen på att någon behöver kompletteras, den känns genomarbetad och heltäckande. Det är mest korrekturläsning. Jag fortsätter gå igenom texten så går jag tillbaka till att svara på dina frågor och korrigeringar sen. Hoppas det går bra!
10. Rubrik Signalställverk, andra stycket, tredje meningen står det; Den nya byggnaden hade samma form som den tidigare men till skillnad från denna var i murtegel. Var det den gamla som var i murtegel eller den nya? NnieAndersson (diskussion) 20 april 2022 kl. 16.34 (CEST) (Signatur tillagd i efterhand.)[svara]
11. Underrubrik broar; meningen "En pelare uppfördes i brons mitt 1928 och detta gav då två spann på 42 fot (cirka 12,8 meter)" behöver formuleras om. NnieAndersson (diskussion) 20 april 2022 kl. 16.52 (CEST) (Signatur tillagd i efterhand.)[svara]
NU, har jag läst igenom allt då ska jag försöka svara också.
12. Ang. Allan, tycker jag att det blev alldeles tillräckligt med den oformuleringen du gjorde.
13. Jag tror att "revs senast" väcker en del frågor hos läsaren även om jag förstår problematiken. Det är en petitess i sammanhanget. Den ju riven, men risken är att man fastnar. Jag tror på ditt förslag med "Perrongen listades den 17 maj 1969 som riven." NnieAndersson (diskussion) 20 april 2022 kl. 17.30 (CEST) (Signatur tillagd i efterhand.)[svara]
Tack för din hjälp och dina kommentarer och synpunkter. Det är väldigt glädjande att få veta att artikeln (och arbetet med den) uppskattas.
10. Jag gjorde denna och denna och hoppas nu att det är tillräckligt tydligt.
11.  Åtgärdat (se denna från punkt 10).
13.  Åtgärdat enligt föreslagen formulering. Dieselmotorvagnar (till stationen) 21 april 2022 kl. 12.30 (CEST)[svara]
@Dieselmotorvagnar:, mycket bra omformuleringar och kul att du tog dig tid att svara på mina frågor. Jag har lärt mig en massa intressant.NnieAndersson (diskussion) 21 april 2022 kl. 13.41 (CEST)[svara]
NnieAndersson, något jag missade var att i denna ändring bytte du från "Endast järnvägen mot Canberra är fortfarande i bruk." till "Per år 2022 är det endast järnvägen mot Canberra som fortfarande är i bruk." Då källan är från 2020 är detta inte direkt optimalt. För att få en någorlunda tidlös formulering vad tycker du om "Sedan järnvägarna mot Bombala och Captains Flat slutade trafikerades har endast järnvägen mot Canberra varit i bruk."? Dieselmotorvagnar (till stationen) 23 april 2022 kl. 07.57 (CEST) Absolut, kör på den formuleringen!NnieAndersson (diskussion) 23 april 2022 kl. 10.08 (CEST)[svara]

@Dieselmotorvagnar:, jag ville bara slå ett slag för att du även på något sätt relaterar ihop med relevanta länkar, fast åt andra hållet. Alltså att i artikeln om Australien, Sidney och/eller Goulburn skriver ett kort stycke så att du får läsare till din artikel också.NnieAndersson (diskussion) 24 april 2022 kl. 20.01 (CEST)[svara]

NnieAndersson tack för tipset! Det var bra att du tipsade då jag höll på med en utökning av Goulburn när du skrev, men hade inte riktigt kommit på tanken att länka. Jag skulle gärna vilja stoppa in länkar i Sydney och Australien, men järnvägshistorian i en ort på 22 000 personer är nog inte så relevant för en stad på 4,5 miljoner personer och ett land på 26 miljoner personer. Dieselmotorvagnar (till stationen) 12 maj 2022 kl. 08.18 (CEST)[svara]
Jag tänker att man inte behöver skriva så långt. I artikeln om Sydney kan t.ex. skrivas "Från Sydney går New South Wales södra stambana, Main South Line. Längs vägen finns Goulburn som är Xxxx."
Det är en liten teaser, men jag uppskattar när det kommer lite sådana i artiklar om geografi.NnieAndersson (diskussion) 12 maj 2022 kl. 08.50 (CEST)[svara]

  Listor  [redigera | redigera wikitext]

Inga listor för tillfället.

  Portaler  [redigera | redigera wikitext]

Inga portaler för tillfället.

Ämneskunniga[redigera | redigera wikitext]

Dessa användare har specialistkunskaper (eller åtminstone stort intresse) inom vissa ämnesområden. Kontakta dem gärna, till exempel på deras diskussionssidor, om du behöver hjälp i något av "deras" ämnen.

Användarnamn Går att kontakta angående Information Meriter
Adville Biologi (främst kroppen och evolutionen), Medicinsk teknik, allmänt om fysik och kemi Lärare inom Ma/No som hållit sig up to date med sina ämnen Utbildad Ma/No-lärare, åk 4-9 och medicinskteknisk ingenjör
AHA Biologi (främst zoologi, ornitologi, systematik), konst (främst samtidskonst och svensk 1900-tal), arkitektur, musik (främst populärmusik men även 1900-tals avantgarde),
Alexander Alejandro Historia (särskilt Sveriges krigshistoria), datorspel, film, TV, populärlitteratur, ibland politik. Har mycket stor koll på flera datorspel och filmer (särskilt på dem som jag äger själv), samt på utvalda tv-serier och romaner. Läser mycket historia, främst Sveriges krigshistoria men också en hel del om de stora krigen som skedde utanför Sverige, och skriver artiklar utifrån flera källor. Skriver ibland om svensk politik. Högskoleexamen inom speldesign och läst militiärhistorisk kurs. Samt flera fritidsintressen.
Anhn Energiteknik, kärnkraft, solkraft, vindkraft, mekanik, hållfasthetslära Master maskinteknik, arbetar i kärnkraftsbranschen
Ascilto Teater, dramatik, hundar, hästar. Teater & dramatik: Universitetsstudier, långvarig yrkeserfarenhet, arkiv & bibliotek med facklitteratur.
Hundar & hästar: Långvariga fritidsintressen, bibliotek med facklitteratur.
B****n Heraldik (vapensköldar), vexillologi (flaggor, fanor)
Blåmes Geografi, musik, spel, filmer, språk
Deryni Astronomi, utbildningsvetenskap, skrivande Lärare, rektor, journalist, författare, utredare Verksam inom utbildning. Naturvetenskap på högskolan.
dnm Statsvetenskap, sociologi, kriminologi, genusteorier av diverse slag, ekonomi, politik, historia. Verksam inom utbildning och forskning
FBQ Historia (särskilt Sveriges historia) Svensk kulturhistoria - ett något luddigt begrepp och ett gigantiskt område, där jag har en hel del luckor, men svårt att säga ringa in exakt var. Har ägnat mig en hel del åt hembygdsforskning i Norduppland och studerat källmaterial medeltid och fram till ca 1800, en del liknande på andra håll. Svensk glastillverkning före 1900, svenskt silver före 1900, fotografier och fotografiutveckling 1839-1875, dräkthistoria mest 1800-tal, fajans och tidigt flintgods, svensk möbelkultur -1900 och en del annat i den vägen, materiell kultur över huvud taget, främst före 1850 även om jag ibland rör mig lite framåt, kanske som längst emot 1930. Också lite som Yger, litteratur, konst, vetenskap under 1600- 1700- och 1800-talet - även om jag kanske inte direkt fokuserat på idéhistoria. Fil. kand. i arkeologi, kandidatuppsats i etnologi, studier i historia, ekonomisk historia, konsthistoria och kulturvetenskap m.m. och en del egenstudier.
Historiker Historia, särskilt svensk stormaktstid, första och andra världskrigen
Holger.Ellgaard Stockholms arkitektur, tekniska utveckling och stadsplanering Pensionerad arkitekt. Mitt modersmål är tyska, fråga gärna om ni vill ha hjälp med översättningar. Arkitektutbildning vid Technische Universität Berlin med avslut Diplom-Ingenieur.
Idunius Historia, konst, arkitektur, litteratur, musik Fil.mag i kulturhistoria/historia med påbörjad forskning inom engelsk renässans.
Jan Arvid Götesson Molekylärbiologi, evolutionsbiologi, evolutionär psykologi, filologi, lingvistik, nordiska språk, finsk‐ugriska språk, Nya Hollands språk, folkmål, folkkultur, runologi, hembygdskunskap, återupplivande av hotade språk, politisk vänsterlitteratur, konservatism Artiklar om molekylärbiologi i vetenskapliga tidskrifter, arbete på centrum för hotade språk.
Joshua06 Försvarsmakten, militärväsen, försvarsindustri, försvarsbeslut. Har väldigt bra koll på det mesta rörande Försvarsmakten och dess utveckling, organisation och historia från 1900-talet och framåt. Bidrar även till Wikimedia Commons med illustrationer från före detta regementen, flottiljer och andra militärväsen. Ett fritidsintresse som vuxit fram genom åren. Skrivit nästan samtliga artiklar om försvarsbeslut och garnisoner. Täckt in så att alla förband som existerat i Sverige under 1900-talet har egen artikel. Standardiserat alla artiklar med anknytning till Försvarsmakten, så de är likformiga.
LucieManette Juridik och dylikt.
Civilsamhället o.dy.
Juridik o.dy.: Jurist till skolning och yrke.
Civilsamhället o.dy.: Ideellt engagerad i olika organisationer sedan tidiga ungdomen.
Mange01 Data-/telekommunikation, särskilt trådlös kommunikation. Akademia. Universitetsadjunkt. Medförfattare till grundläggande läroböcker i datavetenskap. Påbörjade forskarstudier. Gav världens första akademiska kurs om Wikipedia.
Militärhistorikern Svensk och internationell militärhistoria från Romarriket till 1945. Har länge haft intresse för militärhistoria och historia överlag. Mitt huvudsakliga område är svensk och europeisk krigshistoria från Romarriket till andra världskrigets slut. Bidrar till Wikimedia Commons bland annat med illustrationer av militära uniformer och utrustning. Jag har författat en del av svenskspråkiga Wikipedias artiklar om svenska uniformer och militära persedlar. 10+ år av fritidsstudier.
Nablicus Fysik Tekn. dr i fysik
Paracel63 Tecknade serier, animerad film, språk, geografi och historia. Bra på serier (särskilt vuxenserier) från Frankrike, Sydeuropa, Argentina och Japan. Har facklitteratur och, genom språkkunskaper, tillgång till artiklar på diverse språkversioner av Wikipedia. Vad gäller animerad film specialintresserad av Studio Ghibli, Madhouse och all animation av realistisk karaktär. Även större intressen av språk, geografi och historia. Extra intresserad av katalansk kultur. F.d. redaktör för Bild & Bubbla, översättare av serier från franska (bl.a. Lucky Luke och Smurfarna), f.d. ämnesexpert på Nationalencyklopedin, håller föredrag om anime. Läst geografi, journalistik och franska på universitetet.
Rasmus 28 Krigsvetenskap, militärväsen, kommunikationer, numismatik Har sedan många varit intresserad av militärväsen och militärhistoria samt kommunikationer, i synnerhet järnvägar. Jag har även en del kunskaper om numismatik (framförallt mynt och sedlar). Inom dessa områden har jag ägnat stor del av mitt engagemang här. Jag har framförallt kunskaper om militärmusik och uniformer och har författat majoriteten av svenskspråkiga Wikipedias uniformsrelaterade artiklar. Kan även bistå med vissa allmänna kunskaper i historia och inom andra historiska hjälpvetenskaper Mångåriga fritidsintressen, påbörjad högskoleutbildning i krigsvetenskap
Skottniss Buddhism
Tanzania Historia, kultur, litteratur Litteratur, litteraturhistoria, litteraturteori. Intresserad av och har gott om källor om litteratur. Masterstudent i litteraturvetenskap. Studerat under David Damrosch bl.a.
Thuresson Historia, geografi, litteratur, film
Tomas e Kemi, fysik, naturvetenskap och teknik allmänt, teknik- och vetenskapshistoria, biomedicin, läkemedel, militärväsen, ekonomi, vin, mat och dryck allmänt. Utbildningsmässigt kemitekniker, tekn.dr. i fysikalisk kemi, därutöver en del biologi och ekonomi/samhällsvetenskap.
Tostarpadius Historia, geografi, filosofi, religion, samhällsvetenskap, politik, konst, arkitektur, litteratur, musik, språk Teologie kandidatexamen. Påbörjad doktorandutbildning. Universitetskurser i andra ämnen, främst klassiska språk. Mångåriga fritidsintressen.
Vannucci Kunskap rörande Albanien, som exempelvis albansk historia, kultur och språk. Goda baskunskaper i ämnet, kan bistå med svar i tvistefrågor rörande vanligt förekommande felaktigheter i ämnet. Har ett litet "bibliotek" med böcker om Albanien som växer successivt med nya inköp. Ett fritidsintresse sedan 2001 om jag minns rätt.
Yger Historia (särskilt Sverige under 1800-talet)
Administrativa indelningar i Sverige, speciellt socknar
Speciellt intresserad av 1830-1890 och hur de olika tanketrenderna var då. 40+ års fritidsstudier.
Skrivit alla sockenartiklar i sv:wp

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Notering: Ämnesindelningen är ett försök att göra det lättare att hitta nominerade artiklar i en viss kategori. Indelningen är gjort enligt någon sorts princip om minsta möjliga förvåning eller logik, det vill säga att artiklar som behandlar skeenden från förr nog har med Historia att göra, artiklar som behandlar verk/publikation av något slag nog kan tillhöra Kultur/media. Det är upp till nominatorn att bestämma var artikeln bäst "hör hemma" och för enkelhets skull bör kanske artikeln ligga kvar där under hela nomineringstiden.