Hoppa till innehållet

Wikipedia:Att vandra med Wikipedia

Från Wikipedia
Manual

Med hjälp av en interaktiv webbkarta som bygger på OpenStreetMap är det möjligt att studera en vandringsled på kartan. På Waymarked Trails[1] interaktiva webbkarta[förtydliga] finns dessutom en funktion för att ladda ned GPX-filer för kartprogram. I Wikipedias app finns funktionen I närheten (Nearby i den engelska versionen) som på en karta markerar koordinater för Wikipedia-artiklar i närheten av där man befinner sig. Genom att använda ett kartprogram för mobilen (det vill säga en kartapp) tillsammans med Wikipedias app kan man söka efter och läsa artiklar på Wikipedia samtidigt som man navigerar och följer exempelvis ett av Stockholms gångstråk eller andra vandringsleder i Sverige eller Europa och även globalt.

Exempel för Djurgårdsstråket och området vid BlockhusuddenDjurgården i Stockholm.

Exempel för Sörmlandsleden Etapp 3 i Tyresta by.

Exempel för vandringsleder på Kullaberg och området vid Kullens fyr.

Ladda ned GPX-filer

[redigera | redigera wikitext]

Waymarked Trails interaktiva webbkarta väljer man Routes och därefter den vandringsled som man vill ladda ned en GPX-fil för. Observera att den nedladdade GPX-filen enbart innehåller koordinater för den vandringsled man valt och inte koordinaterna för Wikipedias artiklar.

Om GPX-filer

[redigera | redigera wikitext]

GPX-filer kan öppnas i en vanlig webbläsare, ordbehandlare eller textredigerare och redigeras manuellt. Typiskt innehåller de geografiska koordinater, men kan också innehålla ytterligare information, exempelvis namn, beskrivande text, kommentarer och länkar. Kartprogram och kartappar kan oftast importera GPX-filer och därmed synliggöra en vandringsleds spårpunkter (på engelska trackpoints) eller sevärdheter (på engelska waypoints) på en karta. Om man vill visa Wikipedias artiklar som geografiska koordinater i ett kartprogram eller en kartapp behövs antingen en särskild GPX-fil för dessa eller en kombinerad GPX-fil med både artiklarnas och vandringsledens koordinater. En GPX-fil beskriver geografisk information med hjälp av ett specifikt dataformat.[2]

Exempel på en spårpunkt:

<trkpt lat="59.3633895" lon="17.9944127">
  <ele>21.7721839687</ele>
</trkpt>

Exempel på en sevärdhet:

<wpt lat="59.32770556" lon="18.05049722">
  <name>Kungliga Myntet</name>
  <cmt>Byggnader Kungsholmen. Byggnadsminnen i Stockholms kommun. Byggnader ritade av Johan Fredrik Åbom.</cmt>
  <link href="http://sv.wikipedia.org/wiki/Kungliga_Myntet">
    <text>Kungliga Myntet</text>
    <type>Wikipedia</type>
  </link>
</wpt>

Interaktiva webbkartor

[redigera | redigera wikitext]