Wikipedia:Ansökan om administrativ behörighet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Wiki-broom.svg
Bildinformation
Crystal Clear app help index.svg
Bildinformation
Wiki-newadmin.svg
Bildinformation
Gnome-system-run.svg
Bildinformation
Wiki-name.svg
Bildinformation
Begäran om åtgärder Begäran om IP-kontroll Ansökan om administrativ behörighet Robotansökan Byte av användarnamn

På den här sidan väljs administratörer, byråkrater, IP-kontrollanter och censorer till svenskspråkiga Wikipedia. Även andra val som kräver wikipediagemenskapens förtroende kan förekomma här.

Användare kan nominera sig själva eller bli nominerade av någon annan. Omröstningen pågår normalt i minst en vecka (minst 7 dygn) från det att omröstningen blivit listad här. Är utslaget tidigt tydligt avslag kan den dock avslutas i förtid, för att undvika snöbollseffekten.

För att bli vald till administratör eller byråkrat krävs stöd av minst 75 procent av rösterna. För att bli vald till IP-kontrollant krävs minst 75 procent stöd och samtidigt minst 25 positiva röster. För att bli vald till censor krävs minst 90 procent stöd och samtidigt minst 25 positiva röster. Neutrala röster räknas inte. Om kandidaten får tillräckligt med stödjande röster så tilldelar en byråkrat eller steward användaren de nya användarrättigheterna.

De som kan ta bort användarrättigheter från en användare är Wikimedias stewardar. Om en användare själv vill bli av med sina verktyg lägger denna in en begäran på meta:Removal of access. Användaren ska även tas bort ur listan på Wikipedia:Administratörer.

Nominering[redigera wikitext]

För att nomineras till val bör man vara välkänd i Wikipediagemenskapen. Flitiga wikipedianer blir oftare valda. Olika användare lägger vikt vid olika saker, men viktigast är förstås bedömningen av huruvida användaren kommer att förvalta verktygen på ett korrekt och för Wikipedia ändamålsenligt sätt. Många anser därutöver att användaren ska ha förståelse för och följa Wikipedias policy och riktlinjer, och så gott som det går följa gängse Wikipediaetikett.

Det finns ingen formell minimigräns för hur länge man måste ha varit aktiv för att få kandidera. För att undvika okynnesnomineringar anses allmänt att användare som kandiderat, men inte blivit valda, bör vänta ett tag (åtminstone ett halvår) innan de kandiderar igen. På så vis får andra användare en chans att bilda sig en ny uppfattning om deras bidrag.

Den som äger rätt att nominera är den som själv kan bli nominerad.

Nominering av användare[redigera wikitext]

Innan omröstningen listas ska användaren tillfrågas om vederbörande accepterar nomineringen.

Om användaren accepterat nomineringen listas omröstningen här genom att skriva {{subst:Nominering}} på användarens nomineringssida, Wikipedia:Ansökan om administrativ behörighet/Användarnamn. Omröstningarna skall omges av <section>-taggar. Se exempel. När omröstningen är påbörjad läggs den till i avsnittet "Pågående nomineringar" enligt detta exempel. "2016" kan behöva ändras vid nytt år eller om flera omröstningar sker för samma användare under samma år.

Nomineringar för omval sker normalt under den månad som anges som slutmånad i administratörens förordnande.

Sektionsnamnet i mallen nedan bygger normalt på det aktuella året. Vid nytt år, ändra sektionsnamnsförslaget till aktuellt år (2016). Om det namnet redan är använt på valsidan så använd förslagsvis År-månad som sektionsnamn, exempelvis 2016-07.

== Nyval/Omval/Återval aktuell månad och år ==
<section begin="2016"/>
<small>Valet bör inte avslutas före {{subst:#timel: j F Y "kl". H.i|+7 days}}.</small>
{{subst:Nominering
|användarnamn=
|till= Administratör/Administratör och byråkrat/IP-kontrollant/censor
|valtyp= Nyval/Omval/Återval
|självnominerad= Ja/Nej
|motivering= Varför ~~~~
|länk= Länk till kandidatens bekräftelse (utgår vid självnominering)
}}
<section end="2016"/>

Vid första nomineringen - då valsidan inte existerar - kan följande formulär användas för att skapa den sidan och lägga in nomineringen. Skriv in användarnamnet på den du vill nominera. När du trycker på "Skapa sida" är {{Nomineringssida}} samt ovanstående "mall" redan laddade.


Avslut av nomineringar[redigera wikitext]

När det är dags att avsluta nomineringen gör enligt följande:

 1. Lägg {{aabt|valets utgång|~~~~}} istället för raden "Valet bör inte avslutas före..." i början av det aktuella valet (efter <section begin>-taggen men före själva omröstningen).
 2. Lägg {{aabb}} i slutet av valet (före <section end>-taggen).
 3. På denna sida, flytta ner nomineringen till avsnittet "Nyligen avslutade ansökningar".
 4. Om nya rättigheter skall delas ut uppmärksamma en byråkrat om det (gärna via WP:BOÅ). Gäller det en ny censor eller IP-kontrollant, så kontakta istället en steward på meta.
 5. Uppdatera listan över administratörer
 6. Meddela gärna valresultatet till kandidaten.

Riktlinjer för röstning[redigera wikitext]

Enbart användare som registrerat ett konto kan rösta. Dessutom måste man vara etablerad och någorlunda välkänd av andra användare. Man kan välja att rösta "stöder", "neutral" eller "stöder inte". Neutrala röster räknas inte när omröstningen avslutas.

De som röstar väljer själva om de vill motivera sina röster eller inte. Då ifrågasättande av andras lämplighet för någonting ibland kan vara känsligt, anser många användare att det är bra om den som röstar emot motiverar sin röst, så att andra kan skärskåda och bedöma det. Håll diskussionen konstruktiv och saklig. Undvik personangrepp, sarkasmer och tvetydigheter. Ämnet på den här sidan är den aktuella omröstningen – utvikningar åt annat håll kan lätt störa. Se Wikipedia:Etikett och Wikipedia:Inga personangrepp.

Om det under nomineringen framkommer något som gör att du ändrar dig kan du ändra eller stryka din röst fram till omröstningens slut. Den gamla rösten markeras med överstrykning (#*<s>användarnamn tidsangivelse</s>). För att den automatiska räkningen ska fungera måste den strukna röstens inledande # ändras till #* (om rösten står först, till *).

Varför får inte alla rösta?[redigera wikitext]

Som i de flesta val och omröstningar har man även på Wikipedia en röst per person. Anledningen till att man inte får rösta som oinloggad är att en person kan redigera från många ip-adresser, och att det bakom en enskild ip-adress kan finnas flera olika personer. Anledningen till att nyregistrerade konton inte får rösta är att det tyvärr förekommer personer som registrerar flera olika konton i syfte att manipulera omröstningar eller överlag påverka samarbetet på Wikipedia. Dessutom registrerar ibland blockerade användare nya konton. Kravet att man ska vara etablerad och någorlunda välkänd innebär att övriga användare kan känna sig rimligt säkra på att det faktiskt är en "unik" person bakom varje röstande konto. (Se vidare Wikipedia:Marionetter.) Det finns inga exakta kriterier för hur länge man ska ha varit registrerad eller hur många redigeringar man ska ha gjort för att få rösta; tveksamma fall avgörs genom diskussion.

Nomineringar[redigera wikitext]

Uppdatera sidanSenaste ändringarna av nomineringssidorna

Pågående nomineringar[redigera wikitext]

Valet bör inte avslutas före 30 juli 2016 kl. 23.36.

Entheta[redigera wikitext]

Nominerad till: Administratör

Omval av Entheta (diskussionbidrag (raderade) • loggar (om) • statshantera rättigheter). (valsidan)

Nominerad av: Paracel63 (diskussion) 23 juli 2016 kl. 23.36 (CEST)

Motivering: Erfaren som administratör. Ojämn aktivitet men använder bland annat verktygen till att radera egna sandlådor. Paracel63 (diskussion) 23 juli 2016 kl. 23.36 (CEST)

Länk till kandidatens bekräftelse: Länk

Stöder Stöder

 1. --Paracel63 (diskussion) 23 juli 2016 kl. 23.39 (CEST) (med förhoppningen att verktygen kommer att användas lite oftare)
 2. Edaen (diskussion) 23 juli 2016 kl. 23.43 (CEST)
 3. Tostarpadius (diskussion) 24 juli 2016 kl. 07.27 (CEST)
 4. Sjunnesson (diskussion) 24 juli 2016 kl. 07.53 (CEST)

Neutral Neutral

 1. Yger (diskussion) 24 juli 2016 kl. 11.49 (CEST) antal adm åtgärder: senaste 12 mån 1, året innan 13, året innan dess 14. Skulle vilja se mer admaktivitet för stöd, men tycker tillräckligt de senaste åren för att inte vilja rösta emot

Stöder inte Stöder inte

 1. Stigfinnare (diskussion) 24 juli 2016 kl. 10.51 (CEST) Endast en utförd administrativ åtgärd det senaste året. Entheta har med andra ord inte visat att behov av behörigheten finns.
 2. Obelix (diskussion) 24 juli 2016 kl. 12.07 (CEST) Som Stigfinnare.

Diskussion DiskussionValet bör inte avslutas före 26 juli 2016 kl. 18.43.

Vätte[redigera wikitext]

Nominerad till: Administratör

Nyval av Vätte (diskussionbidrag (raderade) • loggar (om) • statshantera rättigheter). (valsidan)

Nominerad av: abbedabbdisk 19 juli 2016 kl. 18.43 (CEST)

Motivering: Vätte har varit inblandad i en rad produktiva Wikipediaprojekt och jag tror att denna användare skulle ha stor nytta av admin-verktygen. -abbedabbdisk 19 juli 2016 kl. 18.43 (CEST)

Länk till kandidatens bekräftelse: [1]

Stöder Stöder

 1. abbedabbdisk 19 juli 2016 kl. 18.54 (CEST)
 2. Yger (diskussion) 19 juli 2016 kl. 19.07 (CEST)
 3. JohanahoJ (diskussion) 19 juli 2016 kl. 20.55 (CEST)
 4. Historiker (diskussion) 19 juli 2016 kl. 21.13 (CEST)
 5. Hannibal (diskussion) 19 juli 2016 kl. 21.59 (CEST) (absolut. Vätte är en av våra mest kunniga användare, så det finns nog inte så mycket som skulle kunna överraska Vätte, apropå kommentaren nedan)
 6. LittleGun (diskussion) 19 juli 2016 kl. 22.34 (CEST). Trodde Vätte var admin sen länge. Säker på att verktygen, även ännu okända, kommer användas med förstånd.
 7. TernariusD 19 juli 2016 kl. 22.41 (CEST) Instämmer till fullo med Hannibal.
 8. Obelix (diskussion) 19 juli 2016 kl. 23.15 (CEST) Jag som missförstod.
 9. Sjunnesson (diskussion) 20 juli 2016 kl. 07.54 (CEST)
 10. Stigfinnare (diskussion) 20 juli 2016 kl. 09.00 (CEST)
 11. Tostarpadius (diskussion) 20 juli 2016 kl. 15.00 (CEST)
 12. Thoasp (diskussion) 20 juli 2016 kl. 16.21 (CEST)
 13. Pontuz (diskussion) 20 juli 2016 kl. 16.59 (CEST)
 14. andejons (diskussion) 20 juli 2016 kl. 21.58 (CEST)
 15. rrohdin (diskussion) 20 juli 2016 kl. 22.09 (CEST)
 16. Lindansaren (diskussion) 22 juli 2016 kl. 08.18 (CEST)
 17. --Omnibit (diskussion) 22 juli 2016 kl. 12.19 (CEST)
 18. --Paracel63 (diskussion) 22 juli 2016 kl. 19.49 (CEST)
 19. Matanb (diskussion) 22 juli 2016 kl. 21.44 (CEST)
 20. Skivsamlare (diskussion) 23 juli 2016 kl. 13.56 (CEST)
 21. Edaen (diskussion) 23 juli 2016 kl. 23.41 (CEST)
 22. Larske (diskussion) 24 juli 2016 kl. 00.34 (CEST)

Neutral Neutral

Stöder inte Stöder inte

 • Obelix (diskussion) 19 juli 2016 kl. 19.56 (CEST) Av svaret på nomineringsförfrågan att döma verkar det inte så att användaren tackade ja för att aktivt använda verktygen, utan mer av "ja, gärna, så får vi se vad jag gör". Enligt min mening bör bara adminverktyg tilldelas vid behov till dem som aktivt vill använda dem.

Diskussion Diskussion
Angående Obelix fundering kring ifall jag skulle använda verktygen eller inte: Jag planerar absolut att aktivt använda dem, till exempel genom artikelflyttar och klottersanering. Jag har redan känt behov av att kunna använda dylika verktyg. Däremot, eftersom jag inte tidigare varit administratör, var det en vänlig hint till den som nominerade mig om att jag gärna tar en genomgång ifall det är något jag missat/inte redan känner till vad gäller administratörskap. Jag gillar att vara på den säkra sidan och inte kasta mig ut i något utan att ha full koll. //Vätte (diskussion) 19 juli 2016 kl. 20.39 (CEST)Nyligen avslutade nomineringar[redigera wikitext]
Arkiv och loggar[redigera wikitext]

Se även[redigera wikitext]