Wikipedia:Bilder från Commons i svensk press

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bluegradient1.svg
Bilder från Commons i svensk press
Newspaper Cover.svg

Här nedan kan tips ges om bilder från Wikimedia Commons används i en tidningsartikel eller motsvarande.

Sätt filnamnet som rubrik (exempelvis == Fil:Rökstenen 1.JPG ==) och specificera där under var bilden använts och i vilket sammanhang. Sätt om möjligt även ut en URL-adress. Om du vill kan du även sätta mallen {{Published}} på filens diskussionssida på Wikimedia Commons för att hjälpa till med en global överblick av filanvändningar.

Om du hittar en bild som används i strid med licensen finns detta verktyg som hjälper dig att formulera ett brev för att begära att licensen respekteras.

Se även Wikipedia:Wikipedia i media.

Här är Stockholms risigaste byggnader[redigera | redigera wikitext]

Sveriges Television, 2.jpg

I bildspelet på Här är Stockholms risigaste byggnader på Allt om Stockholm finns en bild på TV-huset av Holger Ellgard. Ingen licens angiven. AleWi (diskussion) 08:12, 2 September 2016 (Signatur tillagd i efterhand av Josve05a.)

Aktuellt[redigera | redigera wikitext]

Norrsken över Bear Lake i Alaska.

I vädret på kvällens aktuellt tipsades det om norrsken och i bakgrunden användes denna bild. Utan licens eller något, men det är ju en PD-bild så det behövs ju inte. Ainali diskussionbidrag Ainali (diskussion) 21:34, 5 September 2016 (Signatur tillagd i efterhand av Josve05a.)

Kulturarv i skottgluggen[redigera | redigera wikitext]

Südliches Tor der Großen Saeulenstrasse Palmyra Syria.JPG

I magasinet Mänsklig säkerhet används en bild från Palmyra med attribueringen "Foto: Wikimedia Commons" (metadata på Commons är dock ganska dåligt). På webben funkar inte bilden just nu. Ainali (diskussion) 09:34, 3 January 2017 (Signatur tillagd i efterhand.)

Splitterhandgranat kastad mot polisstationen i Katrineholm[redigera | redigera wikitext]

M67b.jpg

Artikeln i ekuriren illustreras med en PD-bild och attribueringen "FOTO: WIKIPEDIA". Ainali (diskussion) 16:43, 3 January 2017 (Signatur tillagd i efterhand av Josve05a.)

Bild från Melodifestivalen 2022[redigera | redigera wikitext]

Cornelia Jakobs - Melodifestivalen 2022, deltävling 1, fredagen 99.jpg

Denna bild på Cornelia Jakobs som jag fotade under Melodifestivalen 2022 har använts av Jämtlands Tidning i följande artikel online:

Aronsson, Torbjörn (24 mars 2022). ”Mello-vinnaren Cornelia Jakobs en av tre nya artister till Storsjöyran”. Jämtlands Tidning. https://jamtlandstidning.se/kultur-melodifestivalen-musik/mello-vinnaren-cornelia-jakobs-en-av-tre-nya-artister-till-storsjoyran/139138. 

De har attribuerat med "Jonatan Svensson Glad, CC-BY-SA 3.0, Wikimedia Commons. Josve05a (prata med mig) 14 april 2022 kl. 23.50 (CEST)[svara]

Kanske inte i pressen... men på internet[redigera | redigera wikitext]

Hittade just denna sida [1] med foton hämtade från vårt fina fotoarkiv vid namn Wikimedia Commons. :-) // Zquid (diskussion) 25 maj 2022 kl. 18.11 (CEST)[svara]

Facebook like thumb.pngGillar Snygga bilder! Fast kanske borde någon säga till dem att CC-licensiering inte brukar markeras med ©-tecken? Paracel63 (diskussion) 26 maj 2022 kl. 11.42 (CEST)[svara]