Wikipedia:Bilder från Commons i svensk press

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
Bluegradient1.svg
Bilder från Commons i svensk press
Newspaper Cover.svg

Här nedan kan tips ges om bilder från Wikimedia Commons används i en tidningsartikel eller motsvarande.

Sätt filnamnet som rubrik (exempelvis == Fil:Rökstenen 1.JPG ==) och specificera där under var bilden använts och i vilket sammanhang. Sätt om möjligt även ut en URL-adress.

Om du hittar en bild som används i strid med licensen finns detta verktyg som hjälper dig att formulera ett brev för att begära att licensen respekteras.

Här är Stockholms risigaste byggnader[redigera | redigera wikitext]

Sveriges Television, 2.jpg

I bildspelet på Här är Stockholms risigaste byggnader på Allt om Stockholm finns en bild på TV-huset av Holger Ellgard. Ingen licens angiven.

Aktuellt[redigera | redigera wikitext]

Norrsken över Bear Lake i Alaska.

I vädret på kvällens aktuellt tipsades det om norrsken och i bakgrunden användes denna bild. Utan licens eller något, men det är ju en PD-bild så det behövs ju inte. Ainali diskussionbidrag

Kulturarv i skottgluggen[redigera | redigera wikitext]

Südliches Tor der Großen Saeulenstrasse Palmyra Syria.JPG

I magasinet Mänsklig säkerhet används en bild från Palmyra med attribueringen "Foto: Wikimedia Commons" (metadata på Commons är dock ganska dåligt). På webben funkar inte bilden just nu.

Splitterhandgranat kastad mot polisstationen i Katrineholm[redigera | redigera wikitext]

M67b.jpg

Artikeln i ekuriren illustreras med en PD-bild och attribueringen "FOTO: WIKIPEDIA".

Skivarpsstenen[redigera | redigera wikitext]

Skivarpstenen lund 2006.jpg

Populär Historia brukar använda bilder från Wikimedia Commons utan att hänvisa källan, och det är lätt att peka ut vilka bilder eftersom de i övrigt är mycket noga med bildkälla överallt, förutom just Wikimediabilderna. Denna gång reagerade jag tillräckligt för att ta upp det här, då det är en bild jag tagit, och bilden är CC BY-SA 3.0. Bilden attribueras till "hedning". Kul för mig, men lite snålt av Populär Historia att inte ha komplett källhänvisning som inkluderar Wikimedia Commons. Håll gärna ett öga på dem. Bilden finns i nummer 10/2017 s. 61. /Hedning (diskussion) 30 september 2017 kl. 15.21 (CEST)

Skeppsholmens bergrum[redigera | redigera wikitext]

Skeppsholmen bergrum 2010.jpg

I Bild & Bubbla 2017:4 (#213) s. 7 finns en bild från Skeppsholmens bergrum av Holger Ellgaard. Varken licens eller Wikimedia Commons anges. --N0WIS (diskussion) 12 december 2017 kl. 16.17 (CET)