Wikipedia:Bilder från Commons i svensk press

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
Bluegradient1.svg
Bilder från Commons i svensk press
Newspaper Cover.svg

Här nedan kan tips ges om bilder från Wikimedia Commons används i en tidningsartikel eller motsvarande.

Sätt filnamnet som rubrik (exempelvis == Fil:Rökstenen 1.JPG ==) och specificera där under var bilden använts och i vilket sammanhang. Sätt om möjligt även ut en URL-adress.

Om du hittar en bild som används i strid med licensen finns detta verktyg som hjälper dig att formulera ett brev för att begära att licensen respekteras.

Här är Stockholms risigaste byggnader[redigera | redigera wikitext]

Sveriges Television, 2.jpg

I bildspelet på Här är Stockholms risigaste byggnader på Allt om Stockholm finns en bild på TV-huset av Holger Ellgard. Ingen licens angiven.

Aktuellt[redigera | redigera wikitext]

Norrsken över Bear Lake i Alaska.

I vädret på kvällens aktuellt tipsades det om norrsken och i bakgrunden användes denna bild. Utan licens eller något, men det är ju en PD-bild så det behövs ju inte. Ainali diskussionbidrag

Kulturarv i skottgluggen[redigera | redigera wikitext]

Südliches Tor der Großen Saeulenstrasse Palmyra Syria.JPG

I magasinet Mänsklig säkerhet används en bild från Palmyra med attribueringen "Foto: Wikimedia Commons" (metadata på Commons är dock ganska dåligt). På webben funkar inte bilden just nu.

Splitterhandgranat kastad mot polisstationen i Katrineholm[redigera | redigera wikitext]

M67b.jpg

Artikeln i ekuriren illustreras med en PD-bild och attribueringen "FOTO: WIKIPEDIA".

Önskan om donationer[redigera | redigera wikitext]

Hjärt-Lungfonden använder min bild av Malmö Centralstation på Facebook för att be om bidrag, utan att på något sätt ange att den kommer från Wikimedia Commons och mej. Jag får väl anse att jag donerat bilden till dem... // jorchr 21 maj 2017 kl. 20.09 (CEST)

Trafik i Mälardalen använder två av mina bilder, och väl också några andra från Commons, för att sälja tågbiljetter.[1] Jag är kanske inte helt säker på att det är ett lika behjärtansvärt ändamål. Edaen (diskussion) 21 maj 2017 kl. 21.18 (CEST)

Inga Landgré i Minnenas Journal 2017:6 s. 54[redigera | redigera wikitext]

Inga Landgré.jpg

Minnenas Journal använder i senaste utgåvan (juninumret) en bild av FrankieF utan att vare sig namn eller licens anges. --N0WIS (diskussion) 2 juni 2017 kl. 20.26 (CEST)

Nyliberaler och äganderätt[redigera | redigera wikitext]

NMR Marcherar i Falun 2.jpg

Den marknadsliberala tankesmedjan Smedjan använder ett foto jag tagit utan att ange licens eller fotograf.[2]] Edaen (diskussion) 19 juni 2017 kl. 14.04 (CEST)

Samma bild i Dagens Media. Edaen (diskussion) 8 juli 2017 kl. 17.10 (CEST)

Skivarpsstenen[redigera | redigera wikitext]

Skivarpstenen lund 2006.jpg

Populär Historia brukar använda bilder från Wikimedia Commons utan att hänvisa källan, och det är lätt att peka ut vilka bilder eftersom de i övrigt är mycket noga med bildkälla överallt, förutom just Wikimediabilderna. Denna gång reagerade jag tillräckligt för att ta upp det här, då det är en bild jag tagit, och bilden är CC BY-SA 3.0. Bilden attribueras till "hedning". Kul för mig, men lite snålt av Populär Historia att inte ha komplett källhänvisning som inkluderar Wikimedia Commons. Håll gärna ett öga på dem. Bilden finns i nummer 10/2017 s. 61. /Hedning (diskussion) 30 september 2017 kl. 15.21 (CEST)