Wikipedia:Bilder från Commons i svensk press

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
Bluegradient1.svg
Bilder från Commons i svensk press
Newspaper Cover.svg

Här nedan kan tips ges om bilder från Wikimedia Commons används i en tidningsartikel eller motsvarande.

Sätt filnamnet som rubrik (exempelvis == Fil:Rökstenen 1.JPG ==) och specificera där under var bilden använts och i vilket sammanhang. Sätt om möjligt även ut en URL-adress. Om du vill kan du även sätta mallen {{Published}} på filens diskussionssida på Wikimedia Commons för att hjälpa till med en global överblick av filanvändningar.

Om du hittar en bild som används i strid med licensen finns detta verktyg som hjälper dig att formulera ett brev för att begära att licensen respekteras.

Här är Stockholms risigaste byggnader[redigera | redigera wikitext]

Sveriges Television, 2.jpg

I bildspelet på Här är Stockholms risigaste byggnader på Allt om Stockholm finns en bild på TV-huset av Holger Ellgard. Ingen licens angiven.

Aktuellt[redigera | redigera wikitext]

Norrsken över Bear Lake i Alaska.

I vädret på kvällens aktuellt tipsades det om norrsken och i bakgrunden användes denna bild. Utan licens eller något, men det är ju en PD-bild så det behövs ju inte. Ainali diskussionbidrag

Kulturarv i skottgluggen[redigera | redigera wikitext]

Südliches Tor der Großen Saeulenstrasse Palmyra Syria.JPG

I magasinet Mänsklig säkerhet används en bild från Palmyra med attribueringen "Foto: Wikimedia Commons" (metadata på Commons är dock ganska dåligt). På webben funkar inte bilden just nu.

Splitterhandgranat kastad mot polisstationen i Katrineholm[redigera | redigera wikitext]

M67b.jpg

Artikeln i ekuriren illustreras med en PD-bild och attribueringen "FOTO: WIKIPEDIA".

Några bilder i Inblick[redigera | redigera wikitext]

Idag kom jag över ett exemplar av Nyhetstidningen Inblick och fann däri följande bilder:

@Holger.Ellgaard, Prolineserver.

/ Bengtsson96 (diskussion) 23 mars 2018 kl. 16.11 (CET)

Foto på Lawen Mohtadi på Stockholms stadsbiblioteks hemsida[redigera | redigera wikitext]

"Foto: Frankie Fouganthin". Tyvärr vet jag inte hur man fixar så länken går till just den sidan som har bilden ifråga, men här är till huvudsidan iallafall: [1]. // Zquid (diskussion) 3 april 2018 kl. 16.48 (CEST)

Fil:Tecknarbyte på Kronblomserien i Året Runt nr 22 1968.jpg[redigera | redigera wikitext]

Tecknarbyte på Kronblomserien i Året Runt nr 22 1968.jpg

SVT Nyheter 2018-04-09, med anledning av Gunnar Perssons död. N0WIS (diskussion) 9 april 2018 kl. 20.48 (CEST)

Bild på S/S Blidösund i "Livet ombord"[redigera | redigera wikitext]

SS Blidosund 2008.JPG

Online-tidningen "Livet ombord" som ges ut i samarbete mellan "Vi båtägare" och "Båtnytt" publicerade 2018-05-07 en artikel om hur många som under vintern har använt SL-kortet för att färdas med Waxholmsbolagets fartyg. Artikeln illustrerades av en bild på S/S Blidösund tagen av Användare:Boberger. Efter ett litet påpekade på deras facebooksida satte de ut upphovsmannens namn under bilden också. /ℇsquilo 8 maj 2018 kl. 08.24 (CEST)

Slottsskogsobservatoriet i Metro[redigera | redigera wikitext]

Slottsskogsobservatoriet PICT3275.jpg

Artikeln Götets bästa utsikter och insikter i dagens Metro Göteborg (2018-06-01, s. 21) illustreras med denna bild av @Paracel63:. Attribueringen lyder i sin helhet: Foto: Wikimedia. --Vesihiisi (diskussion) 1 juni 2018 kl. 19.32 (CEST)

Facebook like thumb.pngGillar Nu har ett snällt men tydligt informationsmejl gått iväg till Metros redaktion – så kanske de gör rätt nästa gång. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 1 juni 2018 kl. 20.41 (CEST)

Här kan du se VM i gott och glatt sällskap[redigera | redigera wikitext]

Två bilder från Commons i Metro, 15 juni 2018. Angiven som "FOTO: HOLGER.ELLGAARD/ WIKIMEDIA COMMONS" och "FOTO: ALEWI/WIKIMEDIA". Sida 30 i Stockholms-uppglagan. Länk /AleWi (diskussion) 24 juni 2018 kl. 10.01 (CEST)

Skansen[redigera | redigera wikitext]

Skansen Entré 2015a.jpg

I frågesportsappen Quizkampen används Holger Ellgaards foto till frågan “Vem var programledare för den första TV-sändningen av Allsång på Skansen?” Byline: “CC Holger Ellgaard”. Thuresson (diskussion) 1 juli 2018 kl. 14.34 (CEST)

Släktningar-bloggen använder bilder utan att ange källan[redigera | redigera wikitext]

I samband med att en referens om släktingar till Lasse Berghagen las in idag i artikeln om Vintjärn fick jag ögonen på följande. Många bilder från Commons används av Släktingar-bloggen utan någon som helst attribuering, såvitt jag kan se.
Exempel:

Listan kan göras längre, men det är uppenbart att den där bloggen har satt i system att hämta bilder från Commons via artiklarna om respektive person i svwp, men missat att ange varifrån bilderna hämtats. Även sidorna om Kristina Lugns, Magnus Ugglas, Ulf Lundells med flera släkter har bilder hämtade från Commons, men de har licensen CC-0 så då kanske det inte behövs något erkännande.

Bloggen har en "Copyright-text" längst ner på alla sidor. Finns det någon risk att någon får för sig att bilderna publicerats på bloggen först och börjar ifrågasätta dessa bilders uppladdning på Commons? --Larske (diskussion) 5 juli 2018 kl. 17.37 (CEST)

Den risken finns alltid, också för artikeltexter här på wp. Det är kanske det främsta skälet till att principen om att bevisbördan ligger på den som motsätter sig radering inte bör drivas allt för hårt. Edaen (diskussion) 5 juli 2018 kl. 17.45 (CEST)