Wikipedia:Bilder från Commons i svensk press

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bluegradient1.svg
Bilder från Commons i svensk press
Newspaper Cover.svg

Här nedan kan tips ges om bilder från Wikimedia Commons används i en tidningsartikel eller motsvarande.

Sätt filnamnet som rubrik (exempelvis == Fil:Rökstenen 1.JPG ==) och specificera där under var bilden använts och i vilket sammanhang. Sätt om möjligt även ut en URL-adress. Om du vill kan du även sätta mallen {{Published}} på filens diskussionssida på Wikimedia Commons för att hjälpa till med en global överblick av filanvändningar.

Om du hittar en bild som används i strid med licensen finns detta verktyg som hjälper dig att formulera ett brev för att begära att licensen respekteras.

Se även Wikipedia:Wikipedia i media.

Här är Stockholms risigaste byggnader[redigera | redigera wikitext]

Sveriges Television, 2.jpg

I bildspelet på Här är Stockholms risigaste byggnader på Allt om Stockholm finns en bild på TV-huset av Holger Ellgard. Ingen licens angiven.

Aktuellt[redigera | redigera wikitext]

Norrsken över Bear Lake i Alaska.

I vädret på kvällens aktuellt tipsades det om norrsken och i bakgrunden användes denna bild. Utan licens eller något, men det är ju en PD-bild så det behövs ju inte. Ainali diskussionbidrag

Kulturarv i skottgluggen[redigera | redigera wikitext]

Südliches Tor der Großen Saeulenstrasse Palmyra Syria.JPG

I magasinet Mänsklig säkerhet används en bild från Palmyra med attribueringen "Foto: Wikimedia Commons" (metadata på Commons är dock ganska dåligt). På webben funkar inte bilden just nu.

Splitterhandgranat kastad mot polisstationen i Katrineholm[redigera | redigera wikitext]

M67b.jpg

Artikeln i ekuriren illustreras med en PD-bild och attribueringen "FOTO: WIKIPEDIA".

Statliga fastigheter[redigera | redigera wikitext]

Svenska Dagbladet skriver om statliga fastigheter som kan komma att säljas och illustrerar många av objekten med fotografier från Wikicommons utan att ange fotograf i strid med upphovsrätten. Endast Wikimedia Commons anges som källa:

Thuresson (diskussion) 27 januari 2019 kl. 15.52 (CET)

Dock krävs det inte att uppge fotograf för Fil:Karlskrona-1.jpg av dcastor och Fil:Bern luftaufnahme.png av Reaast. – GeMet [diskussion] 1 juli 2019 kl. 03.57 (CEST)

Frankie Fouganthins bild på Kjell Bergqvist...[redigera | redigera wikitext]

...är med i en artikel på Medievärlden idag [1]. Angivet som "Foto:Wikimedia"... // Zquid (diskussion) 28 juni 2019 kl. 12.47 (CEST)

Paracel63:s bild på Martin Aagård ...[redigera | redigera wikitext]

... används som illustration till en nyhetstext på Omni publicerad i torsdags [2]. Wikipedia anges, men däremot nämns inte vem som tagit bilden (@Paracel63:) eller CC-licensen. --N0WIS (diskussion) 15 juli 2019 kl. 20.26 (CEST)

@N0WIS: Tack för påpekandet! Mejl har nu skickats till redaktionen i saken. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 15 juli 2019 kl. 21.21 (CEST)
 Fixat Och nu har redaktionen svarat och rättat attribueringen. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 15 juli 2019 kl. 21.55 (CEST)

Gudrun Sjödéns butik i tidningen Kollega[redigera | redigera wikitext]

Gudrun Sjödéns butik i Gamla stan i Stockholm.

Bobergers foto av Gudrun Sjödéns butik i Gamla stan har kommit till användning i facktidningen Kollega. Webbredaktören hörde av sig till Wikipedias presskontakt, då hon trodde att attribueringen för bilden kanske inte blivit helt korrekt. Efter kompletterande information har det nu rättats till. I tidningens webbupplaga kan man inte lägga in webblänkar, men en webblänk till filbeskrivningssidan har lagts in under själva artikeln.--Paracel63 (diskussion) 28 november 2019 kl. 10.14 (CET)

Gamlestadsskolan och lavskrika, av den mystiska fotografen "Wikipedia"[redigera | redigera wikitext]

Två nedslag från senaste veckan på "Foto: Wikipedia" kommer från GT och Skogsaktuellt. Jag undrar vem den där "Wikipedia" är. SMirC-smile.svg Vivo (diskussion) 28 november 2019 kl. 13.50 (CET)