Wikipedia:Dagens skandinaviska artikel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Idag är det söndag den 17 december 2017

Det finns ingen Dagens skandinaviska artikel för idag.


Dagens skandinaviska artikel är en mall på huvudsidan som visar utvalda artiklar från Wikipediorna på norskt bokmål, danska och nynorsk.

Artiklarna följer en rotationsordning:

Artiklarna kan hämtas här[redigera | redigera wikitext]

Tidigare samordnades detta på Skanwiki på meta, meta:Skanwiki/Utvalgte artikler. Nu hämtas artikelsammanfattningarna direkt från de olika Wikipediornas projektsidor.

Vecka 50[redigera | redigera wikitext]

Bokmål nowiki dawiki nnwiki svwiki
Dansk nowiki dawiki nnwiki svwiki
Nynorsk nowiki dawiki nnwiki svwiki
Svenska nowiki dawiki nnwiki svwiki

Vecka 51[redigera | redigera wikitext]

Bokmål nowiki dawiki nnwiki svwiki
Dansk nowiki dawiki nnwiki svwiki
Nynorsk nowiki dawiki nnwiki svwiki
Svenska nowiki dawiki nnwiki svwiki

Vecka 52[redigera | redigera wikitext]

Bokmål nowiki dawiki nnwiki svwiki
Dansk nowiki dawiki nnwiki svwiki
Nynorsk nowiki dawiki nnwiki svwiki
Svenska nowiki dawiki nnwiki svwiki

Se även:

Om man hämtar mallen direkt från ursprungswikipedian, kan man behöva ändra alla internlänkar, till exempel från [[artikkel]] till [[:no:artikkel|artikkel]]. Därför kan det vara lämpligt att till exempel hämta den danska sammanfattningen från en norsk Wikipedia-sida, där alla internlänkar redan är justerade.


I dag är det söndag, 17 december 2017, vecka 50; klockan är 03.55 (CEST) - uppdatera cache

Mallar[redigera | redigera wikitext]

Vecka 50

13 december 2017, 17 december 2017, Wikipedia:Dagens skandinaviska artikel/Bokmål/Vecka 50, 2017


11 december 2017, 14 december 2017, 16 december 2017, Wikipedia:Dagens skandinaviska artikel/Dansk/Vecka 50, 2017


Grindefangst ved Vágur, 2004.

Grindefangst er fangst af grindehvaler og er på Færøerne en fangsttradition som menes at gå helt tilbage til vikingetiden. Jagten opstår spontant og ikke planlagt. Der udsendes grindebud, når en flok grindehvaler opdages tæt på land, hvorefter grindehvalerne indkredses af både, drives ind til den nærmeste godkendte hvalbugt og helt op på stranden, hvorefter de slagtes med et enkelt hug mod rygmarven. Derefter fordeles kød og spæk ligeligt mellem alle i området, eller kun blandt dem der deltog i fangsten, det er forskelligt fra sted til sted og kommer også an på hvor mange hvaler der er tale om. For de fleste færinger er det en vigtig del af deres historie og madkultur og et vigtigt supplement til deres kost og til deres økonomi, da maden er gratis. Der slagtes hvert år ved drivfangst op til 1300 grindehvaler på Færøerne, i gennemsnit ca. 800 grindehvaler årligt, og der er lovmæssige regler for, hvordan hvalerne sammendrives, slagtes og fordeles.  ► Læs mere

12 december 2017, 15 december 2017, Wikipedia:Dagens skandinaviska artikel/Nynorsk/Vecka 50, 2017


Oslo Nye Teater

Oslo Nye Teater er eit teater i Oslo, eigd av Oslo kommune. Teateret har hovudscena si i eige teaterhus i Rosenkrantz' gate 10, og har biscener i Centralteatret i Akersgata 38, og dessutan i kjellaren i dette bygget, kalla Teaterkjeller'n. Teateret driv òg dokketeateret Oslo Nye Trikkestallen i den gamle, nedlagte trikkestallen i Torshovgata 33.

Oslo Nye Teater har opphav i A/S Det Nye Teater, skipa 20. november 1918 med staten som den største aksjonæren. Teaterets fyrste premiere gjekk føre seg i provisoriske lokale på Lillestrøm 15. september 1928 med Hamlet av William Shakespeare, der teatersjefen sjølv, Ingolf Schanche, spela tittelrolla. I mai 1924 vedtok representantskapet i A/S Det Nye Teater å kjøpe eigedomen Rosenkrantz' gate 10 og reise eit hus for teateret på tomta. Arkitektane Gudolf Blakstad og Jens Dunker vart engasjerte, og prosjekterte eit betongbygg i forenkla nyklassisistisk stil med drag av funksjonalisme. For å sikre at teateret fekk dei beste og mest moderne bygningstekniske, scenetekniske og akustiske tilhøva, blei det engasjert spesialistar både frå Noreg og utlandet. Grunnsteinen vart lagt ned 15. oktober 1927, kranselag vart feira 3. august 1928, og 26. februar 1929 vart teaterhuset innvigd ved at skodespelet Ved rikets port, fyrste parten av ein trilogi av Knut Hamsun, vart spela i teaterhuset. Les meir …

Vecka 51

20 december 2017, 24 december 2017, Wikipedia:Dagens skandinaviska artikel/Bokmål/Vecka 51, 2017


Et fotografi fra havariet i 1912

Titanic er en amerikansk drama- og katastrofefilm fra 1997, skrevet og regissert av James Cameron. Leonardo DiCaprio og Kate Winslet spiller hovedrollene som Jack og Rose, to mennesker fra forskjellige samfunnsklasser som forelsker seg under passasjerskipet «Titanic»s jomfrutur i april 1912. Filmens rammefortelling har scener som skifter mellom nåtid og fortid.

Camerons inspirasjon for filmen kom fra hans fascinasjon for skipsvrak. Han mente at en kjærlighetsfortelling med tap av menneskeliv ville være avgjørende for å skape et inntrykk av tragedien. Produksjonen av filmen begynte i 1995 da Cameron gjorde opptak av «Titanic»s vrak. Titanic hadde premiere i Tokyo 1. november 1997 og i Norge 13. februar 1998. Den fikk god kritikk og ble nominert til 14 Oscar-priser. Den vant elleve av dem og tangerte prisrekorden til Ben-Hur (1959). Les mer …

18 december 2017, 21 december 2017, 23 december 2017, Wikipedia:Dagens skandinaviska artikel/Dansk/Vecka 51, 2017


Antarktisk krill

Antarktisk krill (latin: Euphausia superba) er en art af krill, også kaldet lyskrebs, der findes i havet omkring Antarktis. Dette lille krebsdyr er hjørnestenen i det antarktiske økosystem.

De rejelignende antarktiske krill lever i store stimer, op mod 10.000-30.000 individer pr. m³. Opgjort i biomasse er den antarktiske krill det mest succesfulde dyr på planeten, da de udgør omkring 500 millioner tons. Krill lever af fytoplankton og optager energi fra primærproduktionen, hvis energi er omdannet fra solens lys. Krill lever hele deres livscyklus i de frie vandmasser. Dyrene gror til en længde omkring 6 centimeter og vejer op til 2 gram. De kan blive op til 6 år gamle.

Den antarktiske krill gyder fra januar til marts. Hannen anbringer ved hjælp af specielt udviklede lemmer en spermpakke ved hunnens kønsåbning.  ► Læs mere

19 december 2017, 22 december 2017, Wikipedia:Dagens skandinaviska artikel/Nynorsk/Vecka 51, 2017


Pōhutukawablomar

Pōhutukawa (Metrosideros excelsa) er eit eviggrønt tre i myrtefamilien. Det blømer praktfullt med ei mengd blomar som har talrike støvberarar. Blomane er som regel sterkt raudfarga, men kan også vera oransje, gule eller kvite.

Treet er naturleg endemisk til New Zealand, og veks helst i kystsona av landet. Det er velkjend for fargerikdommen sin og evna til å klamra seg fast og veksa på bratte klipper, og har ein viktig plass i newzealandsk kultur. Maoriar rekner det som eit hovdingtre (rākau rangatira). Sidan det særleg blømer i siste halvdel av desember på den sørlege halvkula med strålande høgraude blomar har det òg fått tilnamnet newzealandsk juletre. Les meir …

Vecka 52

27 december 2017, 31 december 2017, Wikipedia:Dagens skandinaviska artikel/Bokmål/Vecka 52, 2017


Sakshaug gamle kirke ble antagelig innviet i 1184. Altertavla er skåret ca 1655 og malt i 1692

Sakshaug gamle kirke er ei steinkirke fra 1100-tallet i Inderøy i Trøndelag. Den er bygd i normannisk stil med noen gotiske trekk etter en ombygging på 1200-tallet. Kirka ble antagelig innviet i 1184, og gikk ut av bruk i 1871 da nye Sakshaug kirke ble innviet.

Kirka ligger på en naturlig terrasse, med skrånende terreng både ovenfor og nedenfor. Verken koret eller skipet er plassert i en helt nøyaktig øst-vest-retning, og kirkeskipet er i enda større grad «vridd opp på terrassen» slik at det er en skjevhet i grunnplanen. Gjennom tidene har både eksteriør og interiør endret seg betydelig. Ved inngangen i vest har det stått et tårn. Sakristiet i sørøsthjørnet ble bygd omtrent 1430, og de tre støttemurene på sørveggen må ha blitt reist en gang mellom 1200 og 1430. Prekestolen og altertavlen er fra midten av 1600-tallet.

Etter at inventar og trevirke var fjernet, ble kirkeruinen i 1873 gitt til Fortidsminneforeningen, som fremdeles eier den. Kirka ble restaurert mellom 1926 og 1958. Les mer …

25 december 2017, 28 december 2017, 30 december 2017, Wikipedia:Dagens skandinaviska artikel/Dansk/Vecka 52, 2017


Moderne rekonstruktion af et vikingeskib.

Vikingetiden er en periode i Skandinaviens historie fra slutningen af 700-tallet til midten af 1000-tallet. Det var en tid, hvor nordboere udforskede Europa via havene og floderne for at handle, plyndre, kolonisere og erobre.

Nordboerne bosatte sig på Grønland og Newfoundland samt i områder i det nordlige og østlige Europa, så langt som til Tyrkiet. Selv om vikingerne ofte betragtes som brutale plyndringsmænd, var deres invasioner bl.a. gengældelse af kristne missionærers indgreb, eller at de var motiveret af overbefolkning, ubalanceret handel og mangel på landbrugsjord. I perioden bosatte nordboerne sig særligt i de nære områder. Der, og hvor de var mest massivt til stede, har vikingerne sat varigt præg på kulturen.

Blandt vikingernes største teknologiske landvindinger var vikingeskibene, der med sejl kunne tilbagelægge store afstande over åbent hav. Derudover har de brugt forskellige gennemskinnelige krystaller (solsten) og mineraler til at navigere efter solen.  ► Læs mere

26 december 2017, 29 december 2017, Wikipedia:Dagens skandinaviska artikel/Nynorsk/Vecka 52, 2017