Wikipedia:Dagens skandinaviska artikel/Bokmål/Vecka 33, 2019

Från Wikipedia
Under en skogbrann i Bitterroot National Forest i Montana i 2000 fanget fotografen to wapitihjorter som søker ly i elva Bitterroot River. Foto: John McColgan

En skogbrann er en ukontrollert brann i naturen. Slike branner kan – i tillegg til å forstyrre naturens gang – kreve menneskeliv, ødelegge hus og jordbruksområder og forårsake store utslipp av klimagasser.

Det er en mobil brann, som kan forflytte seg raskt og utgjør en annerledes utfordring for slokkemanskaper enn de fleste andre branner. Ca. 90 % av skogbrannene er menneskeskapt og skyldes ildspåsettelse, uforsiktig omgang med ild, gnister fra jernbane eller annen næringsvirksomhet. Etterhogst-branner er skogbranner som skyldes hogst, eller som blir kraftigere enn de ellers ville ha blitt på grunn av forutgående hogst. Skogbranner kan ha naturlige årsaker (særlig lynnedslag), og skogbranner har vært naturlige deler av mange økosystemer lenge før menneskene kom. El Niño, hetebølger og tørke bidrar til at det blir flere og større skogbranner. Les mer her.